5. januára 2013

IB: Bookworm Monthly (December 2012)


 Už z názvu je asi jasné, že ide o niečo ako "časopis", kde budú všetky knihy prečítané prečítané v danom mesiaci zaradené do sekcíí a okomentované niekoľkými vetami. Súkromný prehľad IB za mesiac december je tu. Enjoy. :)

Kniha mesiaca

E. L. James: Fifty shades freed (Fifty shades of grey 3)
" dokonalý koniec série "


Dobre, a teraz, nieže si budete myslieť niečo zlé. (:D) V decembri minulého roka som sa konečne dopracovala k sérii, ktorú jedni nenávidia a tí ostatní milujú. Ja budem patriť do druhej skupiny.

Veľa ľudí si predstavuje pod touto knihou len sex. No nebudem sa tváriť, že tam nič také nebolo. Ibaže podľa mňa je dôležitejší vývoj postáv, ktoré dospievajú a učaril mi Christian so svojím príšerným detstvom a prehnanými reakciami. Ana možno nebola najinteligentnešia, ale robila, čo mohla.

Páčil sa i nenáročný príbeh o láske, priateľstve, tajomný Christinan, otvorená Ana a ich cesta za spoločným šťastím vydláždená problémami i veselými momentami.

Slovenská kniha mesiaca

" perfektné spracovanie, geniálne charaktery a neskutočný humor"

Očakávania neboli vysoké, lebo obal sľuboval zelených mužíčkov s veľkými hlavami. Aké bolo moje prekvapenie, keď som sa dala do čítania a iba som sa smiala, navyše som nevedela prestať.

Myslím, že je potrebné zdôrazniť, ako dobre sa mi kniha čítala. Zhltla som ju za dva dni a veľa som sa nasmiala. Páčil sa mi štýl písania, nenáročnosť knihy a najmä to, že som si pri nej poriadne oddýchla a dostala ma do paralelnej dimenzie môjho vlastného vesmíru.

Šťastlivca môžem jednoznačne odporúčať ako knihu pre každého. Osloví starých, mladých, všetkých. Je to ideálny darček pre kamarátku, kamaráta, súrodencov.

Prekvapenie mesiaca

" čo si schopný obetovať pre lásku? "

Nečakajte nič na spôsob upírskych denníkov. Žiaden stopäťdesiatročný upír zmietaný bolesťou so svojej existencie, čo stretne svoju najväčšiu lásku a musí čeliť príšerným okolnostiam prichystaných osudom. (cítite moju iróniu?)Nie, nič také. Čakajte čosi prozaickejšie. Obyčajné dievča s obyčajným životom. A smrteľnou chorobou. 

Čo si od toho sľubovať? Stefana nie, a ľutujem, ani Edwarda. Niekoho lepšieho. Jamesa. Premena je posledná možnosť, ale v tomto prípade by Poppy už nič iné nepomohlo. Ibaže taká premena, to je vec verejná (nepredstavujte si prosím hlasovanie, ale trošku "byrokracie") a schválená. A ako hovorí anotácia, zamilovať sa do človeka je najhorší prečin.
Prvý diel série si zaslúži titul prekvapenie mesiaca, lebo od Smithovej toho veľa neočakávame. Exsituje však šanca, že toto bude iné, lepšie!

Pohodové čítanie
Gregg Olsen: Závisť (Prázdna rakva #1) - Knihy, ktoré začínajú smrťou nemám veľmi v obľube. Celý čas sa potom rozpráva o osobe dávno mŕtvej a rieši sa to či ono, prednostne príčina smrti. Deprimujúce. Závisť ponúka nový pohľad na riešenie prípadu, lebo ho riešia nadprirodzene nadané dvojičky Hayley a Taylor - tie by pokojne zahanbili i Poirota. Dotýkanie sa osobných vecí so spätnou väzbou by v skutočnom živote určite neraz pomohlo.

Amanda Hockingová: Dedička (Trylle #1) - Na chvíľočku si predstavte stvet, v ktorom žijú trolovia spolu s nami. Ibaže nemajú všetko to, čo my. Ako takýto problém vyriešia? Veľmi svojsky - výmenou detí. Po rokoch ich čaká návrat, ktorý je dosť komplikovaný. A o tom je prvá časť trilógie. Wendy, hlavná aktérka knihy, mi bola zo začiatku poriadne nesympatická. Jej právanie sa mi zdalo prehnané a príliš výbušné - skrátka, bola typické rozmaznané a večne nespokojné decko. S pribúdajúcimi prečítanými stranami, si však moje sympatie získala.

Lissi Harrinsonová: Príšera od susedov (Monster High #2) - Pokračovanie knihy Monster High, ktorá je prerobená aj na seriál, filmy a v obchodných domoch nájdete dokonca aj bábiky na tento štýl. Kniha je oveľa zaujímavejšia než to ostatné, lebo zatiaľ čo bábiky a filmy sú pre deti, kniha je určená trošku starším čitateľom ako je desať rokov. 

Sklamanie mesiaca
Carrie Ryan: Temné diery (Les kostí #3) - Séria nepatrí medzi moje obľúbené, ale je kvalitná. Preto som bola nepríjemne zaskočená týmto dielom, ktorý je najhorší. Neznamená, že je zlý, ale nenaplnil moje očakávania.

Andrea Cremerová: Krvavá ruža (Nočný tieň, #3) - Vyvrcholenie Nočného tieňa som si predstavovala takto a predsa úplne inak. Nepáčilo sa mi, ako sa autorka postarala o výber partnera hlavnej hrdinky a koniec úplne pokazil dojem.

Prepadák mesiaca
John Ajvide Lindqvist: Čo s nemŕtvymi - Od autora som čítala aj knihu Nech vojde ten pravý, ktorá ma poriadne chytila. Toto však bola katastrofa. Jediný pocit po prečítaní bol hnus a sklamanie. Absolútne som nepochopila posolstvo tejto knihy, dokonca mi unikol aj základ - prečo a ako sa tí nemŕtvi prebrali a aj prečo potom vlastne umierali. Pripodobenie duše k larve je podľa mňa nechutné. Kniha mi nič nepriniesla a patrí medzi najhoršie, ktoré prešli mojimi rukami/očami.

Eden Maguire: Phoenix (Krásni a mŕtvi #4)Prvý diel tejto série ma oslovil. Bolo to čosi nové, prekvapivé. No pokračovania boli už len horšie a horšie. Dostali po dve hviezdičky a myslím, že tie ich presne vystihujú. Nápad si zaslúži pochvalu. Mŕtvi, ktorí prišli vyriešiť svoju vraždu. Krimi pre mladých, ibaže to riešenie prípadov je žalostné - najmä vďaka Darine, ktorá je katastrofálna. Stále dookola omieľa jedno a to isté.


------------------------------
Hm, teda niežeby som si robila veľké nádeje, ale ak by sa niekto zapojil do tohto kvázi Meme, tak by som bola rada, ak by mi sem hodil link, aby som sa mohla pozrieť a pridať ho sem. Ďakujem :)

6 komentárov:

  1. To znie super, skvelé meme 8D
    Ale za mesiac 10 kníh u mňa veľmi reálne nie je 8D a väčšinou čo čítam, nedopadnú ako prepadáky 8) navyše slovenské veci teraz moc nečítam, určite nie pravidelne.
    Takže keď budem mať za mesiac viac načítané, tak sa rada pridám 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemusíš vypĺňať všetky kategórie a budem veľmi rada, ak sa zapojíš. :)

      Odstrániť
  2. Toto znie príliš časovo náročne (a vôbec náročne na mozgové bunky) na to, aby som sa zapojila, ale je to skvelý nápad... A článok ma nesmierne bavil, super píšeš.:)
    Šťastlivec má strašnú obálku, ale inak to znie fajn.^^
    Huuh, Smithová, ktorá nie je katastrofálna? Žasnem.:D Ale i tak knihe asi šancu dávať nebudem.
    Dedičku si chcem prečítať... Závisť som plánovala, ale napokon som od toho upustila. Dunno why.:D Až tak ma neláka.
    Na Temné diery sa iba chystám, tak uvidím, ako sa mi budú (ne)páčiť... ale s Krvavou ružou súhlasím, ten koniec bol jednoducho otrasný a odveci.n____n Aj voľba. Pfffffff.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Voľba nie, ja som bola spokojná. Len ten spôsob - ostal nám prebytočný zaľúbenec, tak ho popravne! To bolo príšerné. Akože a ten koniec, šak bol o ničom. To vlastne celá séria stráca zmysel.

      A ak by si sa zapojila, veľmi by ma to potešilo. :)

      Odstrániť
    2. No, ja nie.:D Ale v podstate máš pravdu, aj keby si vybrala inak (a bola by som spokojná, i keď bolo očividné, že sa to nestane...), ten spôsob JE debilný.
      A asi tak.:D

      Odstrániť
  3. Ty si už stihla prečítať aj posledný diel 50Shades? :D Si dobrá, ja to budem čítať postupne, nejako na to nemám nervy. Po prvej knihe potrebujem oddych. Anastiasia mi táááák neskutočne lezie na nervy, že to až nie je možné.
    Knihy od Smithovej neznášam, to podľa mňa ani nie je spisovateľka :D ja niekedy nechápem, prečo jej knihy každý číta. Stačila mi VD prvé štyri diely a mala som dosť :D
    Dedičku by som si tiež rada prečítala, Závisť ma nejako neláka, čítala som na to dosť negatívne recenzie a Moster High, to chcem tiež? Len taká otázka? Nie je to príliš detská kniha? Má ju moja šesťročná nevlastná segra, len teraz neviem, či je to normálna kniha, alebo len obrázková a k tomu zopár slov :D
    K tomu Sklamaniu mesiaca... pri tej druhej by som to asi zmenila na TOTAL FAIL. Cez jednotku som sa dostala, dvojku som si kúpila asi v stave chvíľkovej nepríčetnosti. Mám ju na poličke a stále som ju neprečítala (ani neplánujem). Stačilo mi prvých päť kapitol, z toho tri boli o tom, ako sedeli v pracovni a rozprávali sa.
    Dnes je príliš veľa dobrých kníh na to, aby som s takýmito somarinami strácala čas.
    Les kostí 1 sa mi nepáčil. Úplne ma zdeptal, v živote som nečítala takú otrasnú knihu s takým depresívnym prostredím a tupou hrdinkou.
    Prepadák mesiaca: Prvé som nečítala - a teraz mi je jasné, že ani nebudem :D :D To druhé tiež určite nebudem. Stačili mi tie úryvky, čo mi skopírovala Monnlight do správ na FB. Ja som sa tak smiala. To keď už chalan poviem "nemôžem sa ti úplne odovzdať" fakt, že neviem, kde to sme :D :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)