18. januára 2013

Recenzia: Faking Faith

autor: Josie Bloss
názov: Faking Faith
originálny názov:  Faking Faith
séria: -
rok vydania: 2011 (Flux)
GR: 3.59
Dylann Mahoney is living one big unholy lie. Thanks to a humiliating and painfully public sexting incident, Dylan has become the social pariah at her suburban Chicago high school. She's ignored by everyone--when she's not being taunted--and estranged from her two best friends. So when Dylan discovers the blogs of homeschooled fundamentalist Christian girls, she's immediately drawn into their fascinating world of hope chests, chaperoned courtships, and wifely submission. Blogging as Faith, her devout and wholesome alter ego, Dylan befriends Abigail, the online group's queen bee. After staying with Abigail and her family for a few days, Dylan begins to grow closer to Abigail (and her intriguingly complicated older brother). Soon, Dylan is forced to choose: keep living a lie . . . or come clean and face the consequences.
Josie Bloss vyštudovala Michiganskú univerzitu, odbor politické vedy. Rozhodovala sa, či sa chce stať právničkou, ale zistila, že je demotivovaná. Preto sa rozhodla robiť niečo iné - písať.

Túto knihu som objavila u Luu a ihneď ma zaujala. Plus, v tomto hektickom čase plnom písomiek bola vhodným kandidátom vďaka svojmu počtu strán. Trošku ma prekvapilo, že nie je vytvorený trailer a dokonca nie sú ani preklady! Škoda, určite by si ich zaslúžila.

Námet & Fabula
Faking Faith ma prekvapila svojou hĺbkou. Podľa anotácie som si predstavovala, ani neviem čo presne. Jednoducho som ju chcela vziať do ruky a prečítať. Ibaže som neočakávala, že ma tak strhne. Dylan prežije príšerný zážitok a jej svet je v troskách. A ona sa rozhodne vytvoriť si alter ego. Keď sa pozvala do rodiny, kde žijú úplne inak, ukáže sa jej nový pohľad na svet. A nám čitateľom tiež. 

Príbeh ponúka iný uhol života, ktorý si ja, neviem ani predstaviť. Nemyslím, že by som mohla žiť takým spôsobom. Všetky dôležité rozhodnutia by za mňa urobil niekto iný a ešte by som bola aj šťastná. Zároveň mi kniha dala námety na zamyslenie. 

>>“You’re positive it’s okay?” dad said.
“Yeah, seriously, don’t worry about it.”
I’ll just hole up in my room and assume a fake personality, like always.<<

by burntlimbs.deviantart.com
Postavy
Jedna chyba môže zničiť všetko. Dylan o tom vie svoje. Jej správanie a rozhodnutia sledujeme v dvoch rôznych svetoch. Hoci povyvádzala hlúposti (myslím tým naozaj hlúposti) a bola naivná, páčila sa mi. Snažila sa napraviť svoj život a robiť správne rozhodnutia a pomôcť. 

Na druhej strane, Abigail mi bola veľmi vzdialená. Odlišná výchova z nej urobila veľmi podriadenú osobu s čím sa sa nemohla stotožniť. (je všeobecne známe, že chcem mať vždy všetko po svojom)

Abigailin brat, Asher, bol taký milý, sympatický chalan. Bolo mi ho strašne ľúto, takisto ako samotnej Abigail, kvôli ich otcovi, lebo jeho správanie bolo príšerné. Najviac ma asi zarážalo, že všetci boli ochotní podriadiť sa otcovi aj keď sa im to nepáčilo a nesúhlasili s danou vecou. 

Štýl & Čítavosť
Neviem, čím to je ale posledné tri knihy, čo som čítala boli contemporary a čítali sa mi nesmierne dobre. Žeby to bolo žánrom? Nech je to akokoľvek, Faking Faith je story, ktorá chytí za srdce svojou realistickosťou a hľadaním seba samých v dnešnom zložitom svete

>>I was done with faking Faith.<<  

Emócie & Romantika
Pri čítaní sa emócie príliš neprejavovali, ale koniec ma úplne zmiatol. Čakala som niečo iné, veľkolepý happy-end, ktorý sa nekonal. (tým sa nesnažím povedať, že koniec bol katastrofa) Vyronila som niekoľko slzičiek, lebo koniec napísal sám život. (a Abigailin otec

Musím dodať, že romantika bola veľmi sladká a plná hriechu. Áno, hriechu. Spôsob akým bol kontakt medzi ľuďmi podávaný v Abigailinej rodine bol zarážajúci. Objímeš dievča, ktoré nepatrí do tvojej rodiny? Hrešíš!

Členovia rodiny sa podrobujú otcovi. Napriek tomu sa mi páčilo, že mali aj svoje vlastné názory, i keď sa ich ani nesnažili prezentovať a pokladali ich za mylné.

Dojem & Odporúčania
Bola som zaujatá a očarená touto knihou. Môžem ju ďalej len vrelo odporúčať a dúfať, že si ju niekto z vás prečíta. Stojí za to, plus nemá ťažké angličtinu a je relatívne krátka. Príbeh o chybách, odpúšťaní a hľadaní seba samého.

+ odporúčam: všetkým
- neodporúčam: (odporúčam všetkým)

5 hviezdičiek a odporúčanie

12 komentárov:

  1. Wow, další 5 ti hvězdičkové hodnocení... To vypadá na "další Bumped" - hrozně nízké hodnocení na Goodreads, a samé pozitivní ohlasy v našich vodách :) Už se těším, až se k ní dostanu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Až také nízke hodnotenie nemá. Mohlo by byť horšie. :D Hoci V is for Virgin má vyššie, keď už sme pri tom.

      Odstrániť
  2. Už som videla jednu recenziu a už vtedy ma to zaujalo, tvoja ma ešte viac presvedčila, že toto je super kniha! Na angličtinu si netrúfam, ale veľmi dúfam, že preklad bude 8)
    Skvelá recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Táto kniha zatiaľ nie je preložená do žiadneho iného jazyka, ale máš pravdu, preklad by potešil. :)

      Odstrániť
  3. Ach, to znie tak dobre, mohlo by to byť pre mňa osobne konečne niečo na zamyslenie, niečo reálne. Potrebujem sa vžiť do postáv a možno sa mi to pri tejto knihe podarí. Okrem toho tento tu načrtnutý koniec, ktorý nemá byť happy sa mi páči asi najviac a v konečnom dôsledku ma práve preto kniha veľmi láka.
    Uvidí sa čo s tým. Zatiaľ som rada za každý objav, ktorý by za to mohol stáť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Len sa veľmi neteš - povedala som, že to nebude happy-end ale nemyslela som tým, že koniec bode zlý - alebo smutný. :D

      Odstrániť
  4. Zaujímavé :D tak nejako neviem, čo si mám o tom myslieť. Ale recenzia bola super :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super recenzia... neviem, na túto knihu som čítala pozitívnu recenziu u teba i u Luu, a predsa sa mi akosi nezdá ako moja šálka kávy.:D
    Inak tiež mám akýsi contemporary boom v poslednej dobe.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej contemporary, mohla som to objaviť skôr. :D Ďalším pozitívom je, že to ani nemá pokračovania, takže ideálne čítanie. :)

      Odstrániť
  6. Spomaľ už s tými recenziami na skvelé knihy! Nestíham! :D Ale kniha ma zaujala a páči sa mi aj obálka, raz si ju určite prečítam =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tiež prekvapená, že v poslednej dobe čítam toľko dobrých kníh. :D Ale už spomaľujem - teda, lepšie povedané, povinné čítanie ma spomaľuje. ;)

      Odstrániť
  7. Ak pozerám to všeobecné hodnotenie na GR, tak preložená asi ani nebude, škoda. Ale keďže tvrdíš, že tá angličtina nie je taká ťažká, tak to možno skúsim. Tiež som ju videla u Luu s odporúčaním a teraz aj u teba má 5 *, tak to musí byť dobré.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)