21. februára 2013

(RC) Recenzia: Prekliate sestry (Ríša temnoty #2)



autor: L. J. Smith
názov:  Prekliate sestry
originálny názov: Daughters of Darkness
séria: Ríša temnoty | Night World
rok vydania: 1996; SR: 2013 (Fragment)
GR: 3.99 / 3109 hodnotení

Recenzia: Tajomstvá upírov (Ríša temnoty #1)

Viete, čo ma prekvapilo? S predchádzajúcim dielom, má táto kniha spoločnú len jednu postavu (a názov série, samozrejme) Pretože, Ríša temnoty bude fungovať ako súhrnný názov série samostatných kníh, ak to chcete nazvať voľným pokračovaním tak pokojne, i keď nasledujúca už nemá s touto spoločné absolútne nič.

Ash, postava, ktorá mi bola celkom sympatická už v Tajomstvách upírov, hoci som ju typovala na zamotanie príbehu ako tretí uhol trojuholníka, nesplnilo sa to (hurá!). Pretože Ash sa má postarať o svoje tri sestry na úteku pred Ríšou temnoty. Má ich priviesť k rozumu a prípadné problémy vyriešiť. Ibaže nepočíta s nájdením svojej spriaznenej duše.

Námet & Fabula
Keďže som nikdy nepredpokladala, že Smith je schopná napísať aj niečo kratšie než je nekonečné more kníh zo série Upírskych denníkov, či aspoň trilógie niekedy aj zbytočne natiahnuté, toto sa mi neuveriteľne zapáčilo. 

Zápletka má rýchly spád, stále je v pohybe. Dynamika od prvej strany po poslednú je veľkým plusom, aj keď niektoré časti by som troška predĺžila a viac rozpísala, lebo napríklad časti kde sa postavy zamilúvajú sú opísané dosť chabo. No na druhej strane nastoľujú holý fakt. Sme zamilovaní, tak to malo byť a hotovo. Bodka. Načo si lámať hlavu nad tým či je to dobré alebo nie, keď je to jednoducho tak. Tým nechcem povedať, že sa vôbec nezamýšľali, ale neprežívali ten fakt tak tragicky ako chuderka Elena.

by lallychan.deviantart.com
Postavy
Všetky postavy tohto príbehu vstupujú na scénu už sformované, ale prekonávajú aj určitý vývoj - toto sa mi naozaj páčilo a bolo to krásne zachytené na veľmi krátkom časovom úseku. 

Mary-Lynette je dievča zamilované do noci a hviezd. Stará sa o mladšieho brata a žije pokojný život. Kým neuvidí tri dievčatá čosi zakopávať na záhrade a nestretne ich arogantného brata. (musím poznamenať, že mala mierne násilnícke sklony a určite by som ju s tým kopaním odporučila na taekwondo)

Ash Redfern je nebojácny upír s jasným úmyslom napraviť česť rodiny, čo mu však začne vymykať spod kontroly a zrazu nič nejde podľa plánu.

Tri sesty Jarabina, Haja a Nefrit (prečo sa tie dve volajú po stromoch?) sú také hlavno-vedľajšie postavy. V každej knihe musí byť aspoň jedna postava so smolou v pätách - tak tu sú hneď tri, aby im nebolo smutno. 

Záhadný Jeremy, objekt záujmu Lynette, je milý, dobrý, priateľský a ochotný pomôcť. Potom ešte treba spomenúť Lynettinho brata. Ten sa takisto zamiluje do koho nemá, ale na rozdiel od Lynette je z toho dosť nadšený.

Štýl & Čítavosť
Ako všetky knihy od Smith aj táto sa číta rýchlo a dobre. Už som spomínala dynamickosť, ktorá podrží čitateľa stále v očakávaní. Pri Prekliatých sestrách určite nezaspíte.

Emócie & Romantika
Sekcia lásky je dosť zredukovaná, lebo ťažisko príbehu je v rýchlej dejovej línii. Postavy sú ušetrené vlastného tisíc stranového rozhodovania, kto bude pre nich najlepší, len aby to mohli nakoniec ľutovať.

Dôraz bol na akcii a hraničných situáciách. Necítila som veľké napätie, ale pozdávali sa mi výbuchy, oheň a vyvrcholenie mi zobralo ilúzie. Rada by som dodala, že táto kniha skončila veľmi neukončene, takže ďalší vývoj by som uvítala, hoci by to bolo v ďalších knihách načrtnuté len okrajovo.

Dojem & Odporúčania
Páčil sa mi Ash a Lynette bola svojská. Tri sestry mi neprekážali, vyvrcholenie ma mierne šoklo a to už nehovorím o otvorenom konci. Áno, napísala to Smithová. A na počudovanie je to fakticky veľmi dobré, naozaj. Celá táto séria ma chytila.
4 hviezdičky

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fragment ZA RECENZOVANÚ KNIHU
  Knihu Prekliate sestry si môžete zakúpiť TU

6 komentárov:

  1. Tiež si myslím, súhlasím 8) Mne sa knižka naozaj páčila, táto séria má niečo do seba. Zatiaľ o niečo lepšie ako Temné vízie, čo som čítala. Ten koniec som fakt nečakala 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vravela som predtým, že to bide také voľnejšie pokračovanie :) Ja som sa k tejto časti ešte nedostala, ale dúfam, že to čoskoro napravím. Od L.J.Smith som nečítala nič iné len prvú časť tejto série, tak to nemám s čím porovnávať, ale myslím si, že sú to celkom vydarené knihy. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ostatné radšej ani nečítaj, lebo umrieš na nudu. :D Ešte možno tak séria Temné vízie - tá tiež bola celkom dobrá a normálne sa mi páčil koniec. Z toho som bola mimo ešte niekoľko dní. :D

      Odstrániť
  3. No na toto som fakt zvedavá, čítam na to pozitívne recenzie, aj keď by som si v živote nemyslela, že by L.J. mohla napísať niečo normálnejšie ako jej Upírske Denníky s Elenou, ktorá snáď vyskúšala všetky druhy nadprirodzených bytostí...Tak si asi túto sériu prečítam =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, táto séria sa jej podarila. :) A Elena mi tými svojimi zmenami liezla poriadne na nervy.

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)