15. marca 2013

Recenzia: The Coincidence of Callie and Kayden (The Coincidence #1)

autor: Jessica Sorensen
názov: The Coincidence of Callie and Kayden
originálny názov: The Coincidence of Callie and Kayden
séria: The Coincidence of Callie and Kayden
rok vydania: 2012 (Jessica Sorensen SP)
GR: 4.43 / 23,504 hodnotení

Ospevovaná kniha, vysoké hodnotenie, nádherná obálka. Čo viac treba, aby som si to prečítala? Nič viac nie je potrebné.

Tak teda som si The Coincidence of Callie and Kayden prečítala a prinajmenšom som sa naučila nové slovíčko coincidence, ktoré sa mi neskutočne zapáčilo. Ak sa však už vážne chcem vyjadriť ku knihe, musím začať z iného súdka.

Príbeh sľubuje emotívnosť, Lyn dokonca vyhlásila, že je to najemotívnejšie, čo prečítala počas februára. A ja, milovník emócii, som okamžite začala čítať. Niežeby ma inšpirovalo len jedno vyhlásenie. Už som to mala pripravené v čítačke, lebo po niekoľkých GR reakciách typu: To čo je za koniec?!? plus milión výkričníkov a otáznikov som mala neuveriteľnú chuť pustiť sa do čítania.

Otvorila som prvú stránku, druhú, tretiu a ani som sa nenazdala, čítala som v plnom prúde. Ponorila som sa do sveta Callie a Kaydena a stala sa súčasťou ich smutného príbehu. Ani jeden z nich totiž nemá šťastie na rodičov. Obaja majú temné tajomstvo, ktoré ich prenasleduje kam sa pohnú.

>>I listen to my heart beat calmly inside my chest, questioning why it doesn’t react. It never does. I wonder if it’s dead. Maybe it is. Maybe I am. (Kayden) << 

Callie bola znásilnená. (mám len ja taký pocit alebo je jednoducho fakt, že téma znásilnenie a všetko okolo toho sa momentálne v YA poriadne rozmohlo?) Nikomu to nepovedala a jej príliš veselej matke to nedošlo. (takto vyzerá správny rodič. nič sa nepýta a ak sa pýta, stopercentne nechce počuť odpoveď) Považovaná za lúzerku je na tom biedne i v hierarchii školy, kde o ňu nik nezakopne a vyskytne sa príležitostná šikana.

Kayden je na druhej strane futbalová hviezda so štipendiom a priateľkou. (tá je mimochodom neuveriteľne milá ku Callie) Čo už on môže mať za problém? Odpoveďou je domáce násilie. Otec, ktorý sa najlepšie cíti pri kopaní do syna. (o matke ani nehovorím tú stvoru ani nemožno takto nazvať)

Hoci je námet knihy veľmi, naozaj veľmi silný a sľubuje spomínanú emočnosť, z tohto hľadiska ma autorka sklamala. Počas celej knihy som nevycedila ani slzičku, ani raz som sa z postavami úplne nezžila a bola som nezainteresovaným čitateľom, ktorého sa príbeh vôbec nedotýka. Veľmi ma to mrzelo, lebo som si nedokázala knihu poriadne vychutnať.

Dĺžka je krátka. Iba nejakých 200 strán (v prípade e-booku). Mala som pocit, že sa všetko skončilo skôr než sa vôbec začalo. Najprv úvod, potom dej zložený len z jednotlivých stretnutí Kaydena, Callie a ich kamarátov Setha a Luka. Kayden sa stále zamýšľal prečo by s Callie nemal byť zatiaľ čo Callie sa zamýšľala tak všeobecne. 

I realize that maybe I’m the one avoiding her
because she makes me feel things I’m not used to;
the dirty dreams, the protectiveness,
the way my stupid heart starts to beat like it’s finally alive. 
(Kayden)

Keď sa konečne dopracovali k vzájomnej dôvere a tak ďalej, a začali sa rozprávať o veciach, na ktorých skutočne záleží, všetko zrazu plynie neuveriteľne rýchlo. V jednej chvíli si hovorím: ,Prečo Kayden nič neurobí?´ V nasledujúcej Kayden urobí oveľa viac než som čakala. A to nehovorím o obraze, ktorý všetko zakončil. Mala som pocit, že kvôli koncu budem vraždiť a konečne som pochopila všetku statusy vyjadrujúce frustráciu.

Rozprávanie je rozčlenené na kapitoly, kde sa striedajú pohľady oboch hlavných postáv. Priamočiare správanie vedie k jedinému - veľkej láske, no tá sa nemusí vždy skončiť dobre. Páčil sa mi štýl autorky. Jednoduchý, ľahký bez zbytočných prieťahov sa dostáva k jadru veci.

3 hviezdičky

14 komentárov:

  1. Mám pre teba len jednu odpoveď: "Si divná" :D Mňa to totálne dostala a na konci mi už slzy viseli úplne na krajíčku, keby že na mňa autorka nehodí tú bombu. Som bola totálne v šoku, že som ani plakať nevedela.
    :D Ale možno som sa do toho tak veľmi vžila kvôli tomu, že som bola na praxi, dobre sa tam relaxovalo, bolo ticho a ja neviem... Dosť sa čudujem na tým, že si sa nevedela zžiť s postavami, ale tak čo už :D Možno v dvojke, ak sa jej niekedy (dúfam, že ešte v tomto živote) dočkáme. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď ja sa kvôli tejto knihe cítim dosť mizerne. Ten príbeh je super, ale akosi som ho nevedela precítiť. Priznám sa však, že som po dočítaní poslednej strany som bola úplne mimo a vôbec mi nič nedochádzalo - apoň chvíľu nie. A potom tá zlosť, že ako toto môže byť koniec. :D

      PS: Čítala som to s 38 teplotami, takže možno aj to zohralo svoju úlohu pri mojom emočnom prežívaní. :D

      Odstrániť
    2. Ktovie :D možno len ja som to príliš prežívala, že som mala také obdobie :D Keď ťa nič neruší a máš chuť čítať takýto žáner, tak sa do toho vieš dobre dostať. :D

      Odstrániť
    3. V poslednej dobe som do contemporary zbláznená, takže mne žáner veľmi vyhovuje. Veď aj téma je super. Neviem čo to bolo s tým nezžitím. :D

      Odstrániť
    4. Inak všimla som si, že v poslednom čase čítaš také veci, čo ani neviem, ako okomentovať, pretože tie knihy nepoznám. U mňa sa iba občas stane, že čítam niečo na tento štýl :D Ale toto sa mi páčilo a veľmi. Potom ešte aj Pushing the limits je v pohode a... už si ani nepamätám, čo iné som takéto čítala :D

      Odstrániť
  2. To znie super, už dlho knihu registrujem 8) Určite pôjde do wishlistu 8)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super recenzia, znie to fajn, ale myslím, že skôr by som siahala po tvojich 5* odporúčaniach.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj toto bolo dobré naozaj. Ibaže u mňa to na 5* zďaleka nebolo. Na konci som však zažila šok, takže pokračovanie nutne potrebujem. :)

      Odstrániť
  4. Tá obálka nemá chybu! Podľa tvojho opisu ide celkom o dosť rozsiahly dej a pritom má knižka len 200 strán? Vyzerá to celkom fajn, ale taktiež nemám rada, ak sa neviem vžiť do kože hlavných hrdinov.

    Ja si ani nejak nespomínam, že by som čítala knihu o znásilnení. No neviem....

    Ináč super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, no ja som čítala aj Easy čo má tému veľmi blízku a aj zopár ďalších na ktorých názov si zjavne práve v tejto chvíli neviem spomenúť. :D

      Odstrániť
  5. Tá knižka vyzerá naozaj velmi zaujímavo. Nevieš prosímta či sa nedá kúpiť aj v nejakom slovenskom internetovom obchode ako knižka? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. V slovenskom bežnom internetovom kníhkupectve ju pravdepodobne nezoženieš, ale môžeš skúsiť eurobooks. Ak ju nebudú mať, stačí vyplniť formulár a zoženú ju. :)

    Ja by som ti však odporúčala www.bookdepository.com Zaregistruješ sa, objedáš knihu a pošotvé je zdarma - platíš len sumu, ktorá je uvedená pri knihe. Problémom však môže byť platba, dá sa zaplatiť len cez účet/kreditkou alebo cez paypal.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Škoda no, ale nie každému sa to páči - aj keď ja som dala knižke len 4* takže tvoje hodnotenie nie je až také horšie :D A Aspoň sme sa zhodli v tom konci xD (inak, zabudla som sa odhlásiť z toho mailu, preto je tam ten komentár nado mnou :D odstránila som ho preto, aby si vedela, kto to napísal =D)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)