2. apríla 2013

(RC) Recenzia: Zrodení pre smrť (Deklarácia #1)

autor:  Gemma Malleyová
názov: Zrodení pre smrť
originálny názov: The Declaration
séria: Deklarácia | The Declaration
rok vydania: 2007; SR: 2013 (Fragment) - 2.vydanie
GR: 3.74 / 8,760 hodnotení

Anotácia
Veľká Británia, rok 2140.

Život na Zemi sa od základov zmenil. Ľudská civilizácia už nie je ohrozená smrteľnými chorobami, na ktoré veda objavila lieky. Nesmrteľnosť však prináša i možné riziká - najväčším z nich je preľudnenie. Preto bola prijatá deklarácia - každý obyvateľ môže mať len jedno dieťa. Kto zákony poruší, bude potrestaný.

Pätnásťročná Anna sa narodila rodičom, ktorí mali dve deti. Teraz je označená za "Nadbytočnú". Aký život ju čaká? Dokáže sa vyrovnať so svojím osudom vydedenca?

 Úspešná kniha začiatkom tohto roka  vyšla vo vydavateľstve Fragment už po druhýkrát s neuveriteľnou obálkou pútajúcou pozornosť. 

Námet & Fabula
Autorka si za ústredný konflikt knihy zvolila preľudnenie a vykreslila ho desivo. Čo sa stane, keď zmiznú všetky choroby a ľudia nájdu liek na nekonečný život? Deti už viac nie sú potrebné, treba šetriť energiu, starať sa o životné prostredie. Najdiskutovanejšou témou sú však nadbytoční - deti, ktoré sa nikdy nemali narodiť, deti zrodené pre smrť.

Ďalšia kniha z radu dystopických naozaj vyrazí dych. Zaoberá sa témou, aká tu ešte nebola a vykresľuje ju realisticky. Spolu s hlavnou hrdinkou Annou, sa ocitáme v internáte pre nadbytočných, Grange Halle. Tu žije vyše päťsto nelegálnych - nadbytočných - detí. Dostávajú výchovu, aby sa stali hodnotným prínosom. Inak povedané, učia sa pracovať a nemyslieť. Ich jediným účelom je slúžiť a ďakovať za svoj biedny život. Desivá budúcnosť.

Zrodení pre smrť zobrazuje kontrast smrti a života. Odsudzuje hodnoty a postoj k životu dlhovekých, naopak o mladých vyslovuje nádherné myšlienky, o ich tvorivosti i nápadoch.

by jusuart.deviantart.com
Postavy
Anna je prefektka v internáte, túži sa stať hodnotným prínosom. Celé roky žije bez priateliek, lásky či rodiny, no vôbec sa nad tým nezamýšľa. Všetku snahu venuje svojim povinnostiam. Charakter nadbytočnej Anny (presne takto ich volajú, aby náhodou nezabudli na svoju bezcennosť) je pevný, vie, čo od života môže čakať. Jej pokojný život a duševný pokoj naruší istá udalosť – príchod nadbytočného Petra. Peter sa zjaví z čista jasna a na všetko má svoj názor. Tvrdí, že nie je nadbytočný, nahovára Annu k úteku, prináša problémy s vychovávateľmi aj paňou domu, pani Pincetovou. Tá vládne krutou rukou a neposlušnosť nebude tolerovať

Štýl & Čítavosť
Kniha sa číta veľmi dobre aj veľmi rýchlo. Do príbehu sa dá zahĺbiť a stratiť sa v ďalekej budúcnosti. Koniec ma nesmierne prekvapil vyústením, ktoré bolo nanajvýš neočakávané. Nemala som nijaký špecifický názor, ale to čo sa udialo ma maximálne prekvapilo.

Emócie & Romantika
Z tejto stránky sa mi zdala kniha dosť chladná. Nijaké silnejšie emócie som neprežívala napriek tomu, že škála správania, konania a myslenia postáv bola hojná. Každý hrá sám za seba a z toho vyplýva, že ma konanie niektorých zarazilo, lebo by som niečo také od nich nikdy neočakávala. Drsná realita. Emócie boli vyjadrené len tak povrchovo a nedokázali ma presvedčiť, mierne mi prekážali niektoré Annine vnútorné monológy, kde sa zamýšľala v postate o tom istom polovicu knihy.

Ak v knihe nájdem emócie, nájdem aj romantiku. Tej však len za štipku. Obaja hlavný hrdinovia sú mladí a absolútne nad láskou neuvažujú (no dobre, tak trošku). Ibaže to nie je hlavný motív, takže fakt len veľmi striedmo.

Dojem & Odporúčania
Zrodení pre smrť je kvalitná dystópia, možno by som ju trošku ochudobnila o niektoré zamyslenia, ale inak bol dej dynamický a nepredvídateľný. Páčil sa mi spôsob podania a riešenie krízy nadbytočných. Pokračovanie si určite nenechám ujsť.
4 hviezdičky


ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fragment POSKYTNUTIE RECENZNÉHO VÝTLAČKU

8 komentárov:

  1. Knižku si chcem už dlhšie prečítať, i keď myslela som, že romantiky tam bude viac. Vždy je kniha lepšia, keď je tam romantika :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, že romantika môže prispieť ku kvalite knihy, ale niekedy je naškodu. Tú sú hrdinovia mladí, neskúsení a hlavne, žijú v príšerných časoch. No nejaké ten záblesk sa predsa len nájde. :)

      Odstrániť
  2. Veľmi sa mi kniha páčila 8) Mala dobrý námet 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hodnotila som ju rovnako a tiež sa mi páčila. Na poli dystópiua je to rozhodne jadna z tých veľmi dobrých kníh/sérií :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zrodený pre smrť vyzerajú zaujímavo a rada by som si ich prečítala, snáď sa k nim nejako dostanem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Fajn, je to lacná kniha už som si tento fakt očekla a ty si ma zase presvedčila, že si to vlastne chcem veľmi prečítať. Určite sa ku mne dostane.
    Mimochodom, pokračovanie? A kedy by malo byť? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si to chceš prečítať. To si nevedela? ;)

      V origináli je už vonku, ale zistím či sa plánuje aj pokračovanie a dám vedieť. :)

      Odstrániť
    2. Nejaký tušák aj bol ale tak som sa zamerala na Mesto kostí, že som nevenovala pozornosť tomuto. Ale prečítam to. Ten nápad ma fascinuje. :D

      Výborne, vďaka. :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)