8. mája 2013

Recenzia: This Is What Happy Looks Like

autor: Jennifer E. Smith
názov: This Is What Happy Looks Like
originálny názov: This Is What Happy Looks Like
séria: -
rok vydania: 2013 (Poppy)
GR: 3.70 / 2,038 hodnotení

O autorke
Titul z kreatívneho písania získala na Univerzite sv. Andrewa v Škótsku. Ďalšími jej knihami je napríklad Štatistická pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad alebo The Storm Makers či You Are Here. Knihy z jej pera boli preložené do 28 jazykov.


Námet & Fabula
Autorka sa pohrala s príbehom, kde jedno obyčajné dievča stretne jedného neobyčajného herca. Alebo žeby to bolo naopak? Jeden obyčajný herec stretne jedno neobyčajné dievča. Aj tak dobre. Jednoducho sa stretnú po určitom čase strávenom e-mailovaním. 

Ako som už naznačila, príbeh bude zamilovaný s niekoľkými vážnymi prekážkami. Herec, ktorý by radšej bol obyčajným chlapcom. Dievča, ktoré skrýva rodinné tajomstvo. Dva diametrálne odlišné svety a dvaja rôzny ľudia. Takéto námety sú viac-menej bežné a dej sa odvíja podľa vzorca až do šťastného konca určeného tým, kto túto zápletku vynašiel. Napriek tomu, je to však príjemné čítanie.

by roarysea.deviantart.com
Postavy
Graham Larkin (má netypického domáceho miláčika - prasiatko) je mladá herecká hviezda, ibaže s priateľmi si už nie je taký blízky ako býval a rodičia sa jeho svetu neusilujú porozumieť. Raz si pomýli adresu pri odosielaní e-mailu a spozná Ellie. 

Ellie O´Neill je dievča zo zapadákova s jedinou najlepšou kamoškou a prázdnymi vreckami. Čo z toho, že sa dostala do letného kurzu Harvardu, keď si to nemôže zaplatiť. 

A nakoniec, pani O´Neill - typická matka s poriadne prehnanými sklonmi ochraňovať svoje tajomstvo a svoju dcéru. (inak to bolo v pohode matka, žiadne drastické hádky s dcérou či totálny nezáujem)

Štýl & Čítavosť
Prvé strany boli písané formou e-mailov, čo mi najprv robilo problém. Nebola som si istá kto je kto (dievča/chlapec). A práve, keď som sa do toho dostávala, tak čáry-máry-fuk a je po e-mailoch. Nasledovali kapitoly, na aké sme všetci zvyknutí, ale chýbala mi humornosť zo začiatočných správ.

Čítanie bolo fajn, prvú polovicu knihy som len tak hltala. Postupne však môj záujem opadal a druhá polovica sa vliekla. Nič poriadne sa nedialo, dej dosť stagnoval, najmä Ellie rozoberala stále to isté.

>> "I´d have come to rescue you," he told her.
"I might not have a white horse, but I do have a very portly pig." <<

Emócie & Romantika
Zamilovaný príbeh musí byť prirodzene aj romantický. Sladké reči, šialenstvo za filmovými hercami či prechádzky pri západe slnka sú teda istou súčasťou mnohých kapitol. Graham je neskutočne zlatý, priamy a štedrý. Ellie má zasa tendenciu sa skrývať. Takže romantiky bude habadej. 

Z emócii mi najviac utkvela v pamäti vtipnosť. Svieži začiatok čitateľa navnadí a humorné hlášky stretávame počas celého čítania. Niektoré pasáže by si však vyžadovali trošku viac vykresliť pocity. (a nie stále: I don´t know.)

Dojem & Odporúčania
This Is What Happy Looks Like je príjemná kniha na oddýchnutie, keď nechcete žiadnu príliš dynamickú knihu, ktorá by si vyžadovala vaše plné sústredenie. Páčil sa mi námet aj spracovanie, no niektoré časti by som skrátila a iné, naopak, viac rozvila.

+ odporúčam: romantickým dušiam, začiatočníkom v angličtine

3 hviezdičky

7 komentárov:

  1. Začiatočníkom v angličtine? Dobre, ďakujem za tip, Štatistická pravdepodobnosť sa mi páčila a toto by som mohla zvládnuť teda v origináli :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak skúsiš, určite sa ti to podarí. Nie je to nič ťažké. :)

      Odstrániť
  2. Štatistická pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad - si chcem veľmi prečítať, hneď ma to zaujalo, toto u ale o niečo menej. Znie to ako mierna kópia filmového romanťáku 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Štatistická pravdepodobnosť je perfektná. To si musíš prečítať. :)

      Odstrániť
  3. anglicky jsem ještě žádnou knížku nečetla a ani se na to nejbližší době nechystám. Nemám čtečku a kupovat se mi to nechce (asi nejsem typický bloger, ale tolik peněz prostě nemám :D)

    Každopádně - vypadá to zajímavě, třeba to jednou přeloží (nebo to je přeložené?)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Angličtiny sa nemusíš obávať. :) Čítačku si môžeš aj stiahnuť do počítača, napríklad Calibre je zadarmo je naozaj kvalitná. Čo sa týka prekladu, zatiaľ sa nechystá ani do slovenčiny ani do češtiny.

      Odstrániť
  4. Vypadá ti zajímavě.Mohla bych to vyzkoušet jako první knihu čtenou v angličtině :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)