13. júna 2013

Jamie McGuire: Krásna katastrofa

autor: Jamie McGuire
názov: Krásna katastrofa
originálny názov: Beautiful Disaster
séria: Krásna katastrofa | Beautiful
rok vydania: 2011; SR: 2013 (Fortuna Libri)
GoodReads: 4.25 / 127,775 hodnotení

Jamie McGuire

Narodila sa v Tulse (Oklahoma), vyrástla s matkou v Blackwelli v Oklahome a momentálne žije v Enid s troma deťmi a manželom, skutočným žijúcim kovbojom. Majú štyri kone, štyri psy a Roostera - mačku. Jamie napísala okrem Krásnej katastrofy a jej ,,pokračovania" trilógiu Providence. Ak náhodou nepíše, púšťa psov do domu a von.

Trailer & Obálka
Nesmierne ma prekvapilo, že táto kniha s krásnou obálkou - Fortuna má vždy krásne prebaly, že by som sa na nich mohla pozerať večnosť a je úplne jedno či sú originálne ako v tomto prípade alebo nie - nemá trailer? Zopár fan som našla, ale ani jeden oficiálny. Ccs.


Námet & Fabula
Po prečítané anotácie (hurá! práve som zistila, že čítať anotácie pred tým, než si knihu vyberiem je veľmi osožné. ešte si musím týmto spôsobom preriediť to-read a bude to skvelé) som očakávala priateľstvo od plienok, takže ma prekvapilo stretnutie až na vysokej. Inak to bolo presne to, čo som očakávala. Až na ten koniec, úprimne a čestne vyhlasujem, že ten som teda nečakala. Páčila sa mi zápletka a vlastne všetko, čo sa tam dialo.

by heakmeat.deviantart.com
Postavy
Abby mi bola sympatická, s tým dievčaťom by som si sadla aj v skutočnom živote a boli by sme dobré kamošky. Hoci musím uznať, že v niektorých pasážach mi neskutočne liezla na nervy (komu z nás priatelia aspoň raz za čas na nervy nelezú?).

Travis Maddox (v angličtine to musí byť super Maddox - Mad Dog. :D) je presne ten typ chalana, ktorého musí mať správna kniha. Má veľa kvalít, no najvýraznejšou črtou je zaradenie do kategórie BadBoys, čo ho okamžite povyšuje na najlepšiu postavu celého príbehu. A v tomto prípade aj najdynamickejšiu, čo sa týka charakteru aj zápletky.

Ďalšie postavy už neboli príliš podstatné (fajn, tak boli, ale čo tam po nich, keď som vám práve spomenula Travisa? inak vždy mi to ide na priezvisko Travis so série Travis od Lisy Kleypasovej). Vynikajúco však dopĺňali atmosféru vysokej školy a zamotávali príbeh.

Štýl & Čítavosť
Tomuto faktoru nemôžem vytknúť absolútne ničovaté nič. Celú story som zhltla v priebehu piatich hodín, po mojom návrate z knižnice. Nedalo sa prestať, prekvapilo ma zopár zvratov. Blízky mi bol aj slovník a štýl písania, čítalo sa mi nesmierne dobre.

Emócie & Romantika
Je to zamilovaná knižka pre mládež, ehm, takú staršiu (koľko to je rokov posúďte sami). Veľa romantických scén, veľa scén, ktoré vás privedú do zúrivosti, možno zopár slzičiek a humor na každej stránke. Skvelé boli najmä dialógy.

Dojem & Odporúčania
Môj dojem? Je to jeden veľký skvost, ktorý si musí každý prečítať. A prečo "len" štyri mačiatka? Lebo mi tam niečo chýbalo (nechýbalo), teda chcem povedať, že v porovnaní napríklad s Medeným jazdcom to nebolo až také kvalitné, ale stále neskutočne dobré.

+ odporúčam: každému!!

4 hviezdičky

13 komentárov:

  1. Ja vážne neviem, kedy sa k tomu odstanem, ale už by som mala. Len teraz, keď viem, že to vyšlo v slovenčine, už sa mi to po anglicky čítať nechce a musím si to kúpiť. Ale momentálne som švorc, takže si to budem môcť kúpiť až v lete, takže tak či tak musím čakať.
    Počula som už inak všelijaké názory na túto knihu. Som fakt zvedavá, ako to bude u mňa, lebo niektorých dobre naštvala :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som to chcela tiež najprv čítať po anglicky (pozn. on ju volal Pigeon - to ma normálne dostalo, prvé, čo ma napadne je tá hra, kde tie chúďatka vtáčiky trepa v čo najkratšom čase postrieľať. :D), ale keď bola po ruke slovenská verzia, siahla som po nej. A vôbec neľutujem, preklad bol dokonalý. ;)

      Odstrániť
  2. Toto mi už nerob/te! Všade čítam samé pozitívne reakcie a ja knihu ešte nemám :/ :D Len kde na to brať tie prachy :D Tiež budem musieť asi striehnuť v knižnici, či ju tam niekde neuvidím :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kniha sa mi veľmi páčila. Bola to taká fajn oddychovka a prečítala som ju naozaj rýchlo. Akurát som miestami nevedela, kto je sprostejší - či Travis alebo Abby :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja by som skôr Travisa považovala za duševne narušeného človeka :D aj v mojej recenzii som ho tak opísala.
    Veď on je šialenec, veľmi som sa na jeho výlevoch smiala
    a súhlasím, táto kniha je určená všetkým, je úplne jedno k akému žánru inklinujete :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No hej, nemôžem povedať, že sa nesprával ako šialenec. :D Reagoval prehnane a čojaviemčoešte, ale napriek tomu je to jednoznačne nr. 1 postava tejto knihy. Aspoň pre mňa určite. :)

      Odstrániť
    2. On ju celú tak okorenil... veď on je najbláznivejšia, najlepšia a ďalšie "NAJ" osoba
      Úplne s tebou súhlasím :)

      Odstrániť
  5. ja som túto knihu dočítala pred paru dňami :) stačilo mi prečitat si anotáciu na túto knihu a povedala som si tak toto si musím prečítať. úžasne spracovaný pribeh. nechýba láska, nenávisť,strach, romantika...proste je tam všetko. Pri čítaní knihy dokonca budete mate chuť a ne raz ocitnút sa v samotnom deji príbehu :) musím povedať, že sa strašne teším ked si prečítam pokračovanie Walking disaster, ktoré je zatial len v angličtine. Túto knihu určite odporúčam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pravdupovediac, neprekážalo by mi byť Abby. Aj keby som mala byť Pigeon. :D

      Odstrániť
  6. Fíha, u tejto knihy neviem, či si ju chcem prečítať či nie.:D Možno ak na ňu narazím...:) Obálka je inak vážne krásna a... nad tými tvojimi mačiatkami sa vždy rozplývam!:D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Kúpila som si ju, keď som videla tvoj status na GR po jej dočítaní :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)