29. júla 2013

Francis Scott Fitzgerald: Veľký Gatsby

autor: Francis Scott Fitzgerald
názov: Veľký Gatsby
originálny názov: The Great Gatsby
séria: -
rok vydania: 1925; ČR: 2011 (Leda)
GoodReads: 3.80 / 1,245,705 hodnotení

Francis Scott Fitzgerald 

Americký autor, ktorý písal novely a krátke príbehy. Sám seba považoval za člena "Stratenej generácie". Bol ženatý, napísal  štyri novely, piatu nedokončil a tucty krátkych príbehov s ústrednou témou mladosti a zúfalstva. Je považovaný za jedného z najväčších spisovateľov dvadsiateho storočia.

Vrcholné dílo z dob největšího flámu v dějinách USA, který Francis Scott Fitzgerald označil za „jazzový věk“ a sám do něj vydatně přispěl mnoha soukromými improvizacemi a pocity „ztracené generace“, přináší milostný příběh z lepší společnosti. Selfmademan Jay Gatz řečený Velký Gatsby i krasavice Daisy Buchananová pronikli v éře prohibice do těchto sfér každý po svém...

Trailer & Obálka

Ak by ste hľadali knižný trailer, nenájdete ho. Našli by ste však trailer k filmu. Tento film som začala pozerať ešte pred prečítaním knihy, ale dopozerala som ho až po prečítaní knihy. Musím povedať, že som veľmi prekvapená, pretože je to presná kópia kniha. Na niekoľko malých detailov, nič nebolo zmené, spracovanie je perfektné. Ak sa vám nechce čítať, aspoň si skúste pozrieť tento film.


Moje myšlienky

Neviem prečo, no mne sa nikdy názov The Great Gatsby nespájal s menom hlavného hrdinu. Po veľkolepom filme, známej knihe od autora, ktorý patrí k stratenej generácii som čakala niečo monumentálne. Príbeh, čo sa vám zareže do srdca, skrátka niečo neopísateľné a neopakovateľné. 

Prekvapí vás, ak poviem, že táto kniha má len deväť kapitol? Tragédia sa môže odohrať rýchlo, nepotrebuje priestor päťsto stránok, postačí jej aj dvestošesť. Ale pekne poporiadku. Už po tretej strane som si zamilovala štýl písania. Nádherné opisy, plné metafor, personifikácií a iných umeleckých prostriedkov vytvárali dokonalú atmosféru.

Gatsby byl možný, dokonca bez zázraku.
str. 82 


asianpride7625.debiantart.com
Najprv som bola zaskočená (pri filme viac, v knihe som už bola na to pripravená), že rozprávačom nie je Gatsby, ale jeho známy, pán Carraway. Postavy tejto knihy boli pre mňa neutrálne, ani jedna ma špecificky nezaujala a ich konanie som neprežívala. Nešlo o náučný štýl, ale chýbal mi nedostatok citového prvku, emócií. Napriek tomu,  náboj spočíval práve v samotnom vyrozprávaní deja. Dokázala som pochopiť každú jednu postavu a jej konanie. Vedela som si každý moment presne predstaviť - prostredie, ľudí, jednoducho všetko bolo puntičkársky vykreslené v pravej podobe.

Dej sa sústredí na Gatsbyho, ktorý je svojím spôsobom stále niekde inde, v inej sfére a Carraway ho nemôže pochopiť a vykresliť úplne. Uvítala by som náhľad do Gatsbyho vnútra, no zároveň mám pocit, že by to zničilo unikátny spôsob podania nezávislej strany. 

Gatsby věřil v to zelené světlo, v šílenou vzrušující budoucnost, která před námi rok za rokem ustupuje. Teď nám unikla, ale to nevadí - zítra poběžíme rychleji, ješte víc rozpřáhneme paže...
str. 206

Veľký Gatsby v skutočnosti nebol veľký, bol to človek ako všetci ostatný a mal svoj sen. Sen, ktorý ostal snom, sen za ktorý musel zaplatiť. Ako väčšina diel z tohto obdobia, aj toto je poznačené skepsou a sklamaním zo života. Nečaká nás šťastný koniec. 

The Great Gatsby je určite jednou z najsilnejších kníh, aké som kedy čítala. Prečo ani sama neviem. Prinútila ma zamyslieť sa, ukázala mi veľmi živý obraz života, realitu doby - vyššie a nižšie vrstvy, falošných, skazených a možno aj zbytočných ľudí. Zanechala vo mne pocity, ktoré sa dostavili hneď po prečítaní a nie počas neho. Nie, Gatsby nebol veľký, ale toto dielo rozhodne je.

18 komentárov:

  1. Toto je asi jediná kniha z anglickej klasickej literatúry, ktorú budem musieť do školy čítať a pritom sa na ňu teším :D Film túžim vidieť tiež, ale najprv chcem dať knihu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som túto knihu ani nepotrebovala do školy, ale chcem teraz cez leto trošku klasiky načítať. :)

      Odstrániť
  2. Určite si ju prečítam. Krásna recenzia :) Len ma mrzí, že tam nebol ten šťastný koniec. Musí to byť asi dojemná kniha, však?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem či dojemná. Vo mne to zanechalo dojem, ale nie taký citový. Skôr som akože vedela, čo autor chcel vyjadriť než som to cítila.

      Odstrániť
  3. Neviem si predstaviť, že by som to čítala, aj keď kvôli filmu som dosť zvedavá :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď sa ti bude páčiť film, tak môžeš skúsiť aj knihu. ;)

      Odstrániť
  4. Nepáči sa mi obálka. Od filmu som čakala niečo lepšie, dosť ma to sklamalo. Aj keď koniec bol zaujímavý. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Šak to je stará kniha. Možno sa teraz dočkáme aj obálky z filmu, ako to bolo pri kniha Voda pre slony. :)

      Odstrániť
  5. Prečo teda nedostala kniha najvyššie hodnotenie?

    Ale ináč si to rozhodne prečítam, lebo film ma dlho láka, ale najprv som si chcela prečítať knihu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, čo je lepšie, či najprv prečítať alebo pozrieť. Asi tak narovnako. :) A hodnotenie nie je 5*, lebo mi chýbali emócie. :)

      Odstrániť
  6. Neviem, knihu som sa nikdy nechystala čítať, ale možno by som to mohla napraviť. Nemám síce rada priveľké množstvo umeleckých prostriedkov, ale mohlo by to mať čosi do seba a navyše je krátka.:O Hm, super recenzia každopádne.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem za pochvalu. :) a fakt je to krátka kniha, takže skúsiť môžeš. :

      Odstrániť
  7. "Najprv som bola zaskočená (pri filme viac, v knihe som už bola na to pripravená), že rozprávačom nie je Gatsby, ale jeho známy, pán Carraway. " - hej, aj ja som z toho bola zo začiatku mimo a než som sa stihla spamätať knihu mala rozčítanú matka. Teším sa. Takú silnú kloncentráciu povrchných a skazených postáv som ešte nezažila. Uvidím čo bude ďalej. Teším sa. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som si istá, že sa ti bude páčiť. A moja mama o to nemá vôbec žiadnu iniciatívu si to prečítať. :)

      Odstrániť
    2. Zatiaľ to začínalo dobre. Uvidím čo ďalej. A pokiaľ ide o matku tá to číta aj keď je zjavné, že ju to nebere (dneska totiž prejavila záujem o 50 odtieňov šedej. Žijem s ňou dlho a myslela som, že hluchnem keď ma poslala po tú knihu do knižnice. Už - nikdy - viac.)

      Odstrániť
    3. Aj moja to čítala. :D A tiež pôjdem po to do knižnice. :D

      Odstrániť
    4. Úprimne, teraz som rada, že v tom nejsom sama. :D
      Ale tak strašne som sa už dlho necítila. x)
      A ten úsmev uja knihovníka, keď mi tú knihu dával ma bude prenasledovať ešte dlhoo...

      Odstrániť
    5. Ja som po ňu zatiaľ nebola. Som 4. z nejakých 12. :D Táto kniha je veľmi žiadaná. Ale keď si ju pred nedávnom požičiavala kamoška, tak sa jej knihovníčka spýtala, že či vie o čom to je. :D

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)