20. júla 2013

(RC) Recenzia: Zradný anjel

autor: Ulrike Bliefert
názov: Zradný anjel
originálny názov: Lügenengel
séria: -
rok vydania: 2007
GoodReads:  3.22 / 27 hodnotení

Ulrike Bliefert

Je nemecká autorka žijúca v Berlíne s manželom a dcérou. Zradný anjel je jej prvá kniha pre mládež. Okrem písania kníh sa venuje aj písaniu scenárov a môžeme ju poznať aj z komediálneho seriálu Úrad.


Leonie trávi prázdniny spoločne s rodičmi, kamarátkou Maike a mladším bratom. O najmladšieho rodiny sa má počas dovolenky postarať miestne dievča Sonja, ku ktorej sa Maike začne od začiatku správať podozrievavo. Leonie to nechápe a považuje jej správanie za prehnané. Sonja však niečo tají. Aká je jej minulosť? Čo je vôbec zač to dievča s tvárou anjela? Ak Leonie neodhalí desivú pravdu včas, budú všetci vo veľkom nebezpečenstve.

Trailer & Obálka

Obálka sa mi náramne páči, je oveľa krajšia než pôvodná obálka, ktorá pôsobí dojmom rozprávkovej knižôčky na dobrú noc a nie ako triler.

Moje myšlienky

Od tejto knihy som príliš veľa neočakávala, lebo z edície triler som už čítala  Mrazivé leto, ktoré ma veľmi sklamalo. Latka nebola nastavená vysoko, možno preto ma Zradný anjel veľmi milo prekvapil.

Leonia práve vyráža na každoročnú dovolenku do hôr spolu so svojou rodinou a najlepšou kamarátkou Maiko. Všetko je super, kým tam nedorazia a nezistia, že opatrovateľka pre Leoninho brata prijala prácu Malorke. Boli by museli strážiť malého Nicka, ak by sa veľmi rýchlo na túto prácu neprihlásila Sonja.

toddlergirl.deviantart.com
Leonia je úplne obyčajné, no milé dievča. Maiko je z nich dvoch tá viac skúsená, priebojná a krajšia. Sú najlepšie kamarátky, ktoré sa občas hádajú. Ich priateľstvo sa mi nezdalo až také idylické a miestami som mala pocit, že sa hádajú kvôli hlúpostiam. Leonin otec sa so svojím životom vyrovnával pracovným nasadením, rodinu zanedbával a často mi veľmi liezol na nervy. A potom je tu Sonja, s ktorou niečo nie je v poriadku.

Dej je jasný už od samého začiatku. Vieme, kto je zlý. No nevieme, čo urobí, kedy to bude a prečo. Zradný anjel sa mi čítal nesmierne dobre, rýchlo a dokázala som sa doň úplne ponoriť. Autorka šikovne upúta čitateľa a vedie nás celým príbehom bez zastavenia. Zapojila niekoľko zvratov, ktoré som síce zaregistrovala, ale nehľadala som za nimi žiadne ďalšie súvislosti. Na konci som bola prekvapená, pretože po zamyslení (mojom samozrejme) do seba všetko krásne zapadlo.

Jednoznačne najsilnejším prvkom bola atmosféra. Navodzuje napätie pomocou Sonjiných vstupov a graduje ho až do extrémneho konca. Zradný anjel je veľmi dobre napísaný, vidno, že autorka má prax, ale koniec bol trošinku nedostatočný, uvítala by som viac rozviesť súvislosti a možno v epilógu naznačiť niečo viac.

Vlastne ani neviem, prečo som sa rozhodla dať také hodnotenie, aké som dala. Úplne nestranne by to mala byť 3* kniha, ibaže po dočítaní u mňa prevládli pocity zozbierané počas celej knihy a vyniesli 4*. Kniha si ich určite zaslúži, veď okrem skvelej atmosféry, dobrej zápletky a realistických postáv som si pri nej aj oddýchla.

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fragment ZA RECENZOVANÚ KNIHU
Kúpiť knihu Zradný anjel

5 komentárov:

  1. Ja sa tejto edícii z ďaleka vyhýbam, niečím ma to odradzuje, nemám na to nejako chuť. Nevyzerá to však zle, už som čítala určite aj horšie knihy a z tvojho opisu to aj vyzerá zaujímavo 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako som hovorila, nemala som vysoké nároky, no kniha ma prekvapila. Vyskúšať treba všetko. :)

      Odstrániť
  2. Podľa obálky by som vôbec nepovedala, že to je triler. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Knížka vypadá dobře a ta obálka je moc pěkná :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)