14. júla 2013

S.C.Stephens: Thoughtless (Thoughtless #1)

autor: S.C. Stephens
názov: Thoughtless
originálny názov: Thoughtless
séria: Thoughtless
rok vydania: 2009
GoodReads: 4.25 / 58,847 hodnotení

 S.C. Stephens

Nezávislá autorka, ktorá každú voľnú chvíľu trávi vymýšľaním príbehov plných romantiky a emócii. Thoughtless je je prvá kniha, ktorú vydala v roku 2009 cez FictionPress a onedlho sa jej ozval Amazon. Ďalšie knihy rýchlo nasledovali. Okrem písania zbožňuje čítanie kníh, chodenie do divadla, plnenie iPodu hudbou proti tvorivej kríze  a čas strávený so svojimi deťmi.

For almost two years now, Kiera's boyfriend, Denny, has been everything she's ever wanted: loving, tender and endlessly devoted to her. When they head off to a new city to start their lives together, Denny at his dream job and Kiera at a top-notch university, everything seems perfect. Then an unforeseen obligation forces the happy couple apart. Feeling lonely, confused, and in need of comfort, Kiera turns to an unexpected source – a local rock star named Kellan Kyle. At first, he's purely a friend that she can lean on, but as her loneliness grows, so does their relationship. And then one night everything changes...and none of them will ever be the same. 

Trailer & Obálka

Táto ružová obálka nie je najpodarenejšia, ale zaujme. Videla som aj ďalšie varianty, ktoré sú síce lepšie, ale keďže som čítala ebook a toto je obálka ebooku, tak tu ju máte. Vyjadrila by som sa aj k anotácii a traileru. Anotácia neprezrádza príliš veľa, čo sa nedá povedať o traileri, ktorý je na môj vkus aj dosť prepchatý dvojicami v rôznych fázach zbližovania - v knihe toho toľko určite nebolo. A nedá mi nepovedať, že Kellana som si predstavovala krajšieho.


Moje myšlienky

Začiatok bol osviežujúci. Žiadna deva naháňajúca chlapa, ale mladá inteligentná študentka práve začínajúca s priateľom novú kapitolu života. Normálne som sa tomu potešila. Kým na scénu neprišiel Kellan. Vtedy mi bolo jasné, že sa dostaneme k milostnému trojuholníku - o ňom viac neskôr. Kde som to skončila? Aha, áno, Kellan na scéne a spieva o dušu. Niekoľko strán bolo všetko skvelé, čítanie ma bavilo a dej sa vyvíjal prekvapujúco dobre. Ale... aby som sa nemohla vytešovať veľmi dlho, autorka  všetko skazilaPokojne by o tom mohla napísať knihu samu o sebe - ako zničiť story v troch jednoduchých krokoch.  Po prvé, trojuholník - katastrofa, ak ho neviete poriadne napísať; po druhé, sprostá hrdinka; po tretie, nekonečnosť knihy.  Pekne poporiadku.

by KazumiAkai.deviantart.com
Krok jeden: dokaličte hrdinku à la Elena. Kiera bola úplne nerozhodná, vymýšľala si tie najhlúpejšie výhovorky, aby si nemusela vybrať a pritom ubližovala obom potencionálnym partnerom. O nej samej sa nezmieňujem, zaslúžila si to. Ešte nikdy som nezažila hlavnú postavu, ktorá bola naozaj klamárska, bezcitná mrcha a ani sama o tom nevedela.

Okrem Kiery sa Stephens podarilo zdevastovať aj všetky ostatné postavy, ktoré sa tam vyskytli a mali aj nejakú významnejšiu úlohu. Kellan bol zlatučký, moja obľúbená postava, ale ak by som sa vyjadrila v ich terminológii tak bol really fucked-up. Denny bol taký dobrý chlapík, čo sa nechal poslušne celý čas ťahať za nos. Surreálne vykreslenie neminulo ani Annu, Kierinu sestru, či Griffina - člena skupiny, v ktorej spieva Kellan. Jediné skutočne kvalitné rozumej normálne postavy boli Jenny a Evan.

Are we okay? Are we friends? Do you care for me? Do I care for you?
str. 144

Krok dva: alias trojuholník vždy funguje. Tento výrok nie je pravdivý, bohužiaľ, veľmi častý. Napísať kvalitný trojuholník je ťažké a to namiesto kvalitný môžem pokojne použiť stráviteľný alebo čitateľný. V tomto prípade som bola len iritovaná. Autorka sa rozhodla "osviežiť" nudné rozhodovanie nezvyklým spôsobom. Chabý pokus neopakovať, čo už tisícpäťstokrát bolo ma iba znechutil. Vôbec mu nepomohlo, čo s ním Stephens postvárala, naopak, bolo to iba horšie než zvyčajne pri jeho aplikácii

Krok tri: čím viac strán, tým lepšie. To určite!! Keď sa sto strán pred koncom odohral taký dôležitý rozhovor, pomyslela som si, že o čom už bude ten zvyšok? O tom istom. A znova o tom istom. "Ja si nemôžem vybrať nemôžem zlomiť srdce ani jednému z nich! Ja ich oboch milujem!" WTF? Like seriously? Dej sa skončil v momente, keď sme sa dostali do štádia Kiera-Kellan-Denny a zvyšok je len bolestivé naťahovanie neodvratného rozhodnutia. Preškrtanie polovice by knihe nehorázne pomohlo. Alebo aj nejaká iná zápletka ako fňukanie. 

Ibaže kniha o ničom inom nebola, žiadne posolstvo nepriniesla a jediné, čo sa jej darilo, bolo ničiť moje nervy a nádejať sa, že už bude konečne koniec. Thoughtless je naozaj bezcitná kniha - najmä k čitateľovi - no na druhej strane, jej najlepšie časti boli vtedy, keď sa všetci správali úplne neohľaduplne a zraňovali sa navzájom. Vtedy som aspoň mala pocit, že sa niečo deje. Vyskytli sa aj miesto, ktoré sa mi páčili a pôvodne som sa chystala dať knihe 3*. Ibaže potom som pekne-krásne zhrnula hlavnú myšlienku kamoške a došlo mi, že táto kniha fakt v porovnaní s inými trojhviezdičkovými neobstojí.

A to som si plná entuziazmu zohnala všetky tri diely. No nič, prečítať si ich prečítam, ale momentálne nemám chuť na ďalšiu nekonečnú romancu, na ktorej nič romantické nebolo. Teda ak chcete počítať klamstvá, bludy, fňukanie a sex - v takom prípade patrí medzi klenoty romantickej literatúry. Jediným svetlý bodom bol Kellan. Kvôli nemu si dám tú námahu. Ale ak v Effortless pribudne nejaký chlapík tak nech si ma autorka neželá. 

7 komentárov:

  1. Ja som začala krútiť hlavou pri tom ala Elena. Už fakt nemám chuť čítať o podobnej mrche. No a tá veta? Dosť psychopatická, nemyslíš? :D
    Asi si vytvorím priečinok "Never reading" a do neho ju šupnem :D


    P.S. Namiesto str. tam máš srt. - pri tej vete :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, dobré na to však je, že Elena si nevybrala počas 13 kníh a Kiera bola prinútená už v prvej knihe. :D

      PS: Ďakujem, už som to opravila. :)

      Odstrániť
  2. Zjavne je to ,,úžasná" kniha. Súhlasím s priečinkom never reading. :D Tie 3 kroky si zabila. :D Som sa nasmiala. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvelá recenzia a pridávam sa k tomu never reading.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. jedna hviezdička? A to som si akurát hovorila, že by som sa do toho mohla pustiť :D No nič, radšej to odložím na neskôr alebo na nikdy :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ja keď som sa do toho pustila, som očakávala prinajmenšom druhý Twilight s takým hodnotením. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Túto knihu nepoznám, ale to hodnotenie je fakt hrozné, tuším si to idem nájsť na GR :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)