2. októbra 2013

(RC) Recenzia: Brisingr (Odkaz dračích jazdcov #3)

autor: Christopher Paolini
názov: Brisingr
originálny názov: Brisingr
séria: Odkazdračích jazdcov | The Inheritance Cycle
rok vydania: 2004; SR: 2009 (Fragment)
GoodReads: 3.98 / 118,763 hodnotení


Christopher Paolini

Bol vzdelávaný doma a strednú školu ukončil už ako pätnásťročný. potom začal pracovať na Eragonovi, ktorý po prvý raz vyšiel v roku 2002 v rodinnom vydavateľstve Paolini International LLC, pričom obálka bola vytvorená ním - bolo na nej Zafirino oko - a jeho dielom boli aj mapy. Sériu objavil Carl Hiaasen a zakúpil na ňu práva pre vydavateľstvo Alfred A. Knopf. Knopf, ktoré ju celú vydalo. Odkaz dračích jazdcov bol pôvodne plánovaný ako trilógia, ale nakoniec sa zmenila na tetralógiu, aby sa dej podarilo plynule ukončiť.

Trailer & Obálka

Čakali ste trailer? Zbytočne. Zase som žiaden nenašla. Ách, jáj. Čo už narobím? K obálke môžem povedať to, čo stále - tie draky sa mi nesmierne páčia.

Moje myšlienky

Ako je už v tejto unikátnej sérii zvykom, aj v Brisingrovi sa najprv dočkáme rýchlej rekapitulácie a potom vpadneme do deja. Netreba očakávať nič menej, než čo nám Paolini predviedol už v predchádzajúcich dvoch dieloch. Mnoho stránok s maličkými písmenkami ubehne ako voda, čítanie je plynulé a strhujúce. Štýl je stále skvelý a tak ďalej. Rašdšej vám poviem, čo som si uvedomila až v tejto knihe, zopár mojich oneskorených objavov. 

Alagaëzia je jeden z najdokonalejších svetov, aký bol kedy vytvorený. Úplne komplexný ponúkajúci niekoľko rás so svojimi špecifickými črtami, históriou a dokonca aj jazykom. Zbožňujem Elfov, takže by som uvítala viac Ellesméry, než sme jej zatiaľ dostali, ale aj Trpaslíci majú svoje svetlé chvíľky. Ľudia sú, nuž ľudia. Na počudovanie sme sa však dozvedeli viac aj o urgaloch a aj ich národ má čosi do seba.

by marofi.deviantart.com
Ďalšou vecou, ktorú som si všimla až teraz je politika. Spletité hodnosti, z toho vyplývajúce povinnosti,  práva a výsady. Predtým som si vôbec neuvedomila, ako perfektne je celá hierarchia postáv vystavaná so škálou všetkých možných aj nemožných postavení. Sama som ostala prekvapená, že mi to ušlo. Akosi som sa na to nesústredila, bola som príliš pohltená primárnym dejom. Čím sa dostávam k ďalšej myšlienke...

Vojna, smrť a jej následky. Možno si teraz niekto poviem, že čítam až príliš veľa povinného čítania alebo tak, ale skutočne som našla motívy odsudzovania vojny a jej dôsledkov na ľuďoch. Nielen na bezbranných a utláčaných, ale aj na silných - tých, čo zabili, aby prežili. Eragon sa neraz zamýšľa nad svojimi skutkami, nad dobrom a zlom. 

Tento odsek venujem postavám a tomu, aké som z nich mala pocity. Najprv by som chcela povedať, že sa mi stále viac a viac pozdáva Roran. Je to vynikajúca postava a jeho pasáže sú úplne dokonalé. Naopak, Nausada mi začala poriadne liezť na nervy svojím správaním. Na jednej strane som ju dokázala pochopiť, robila, čo uznala za najlepšie pre všetkých Vardenov, no na strane druhej som sa zlostila nad jej aroganciou.

 V neposlednom rade treba povedať, že autor má všetko do bodky premyslené. Ak sa aj objaví nejaký opis, určite bude stáť za to. Nie je nudným zdržiavaním, ale živým vykreslením danej situácie či veci. Vďaka týmto opisom, som si dokázala všetko predstaviť do najmenších detailov. 

Pri čítaní Brisingra som mala pocit, že sa mi otvorili oči a konečne som si dokázala vychutnať Paoliniho majstrovstvo takmer naplno. Takmer preto, lebo mi chýba romantická zápletka. Áno, uholníky nie sú pre knihy dobré, ale nedostatok romantiky tiež nie je ideálny. Hoci som prečítala strany plné akcie, súbojov a prekvapilo ma niekoľko vecí, toto mi chýbalo. V konečnom dôsledku však môžem čestne prehlásiť, že som sa do Odkazu dračích jazdcov znova zamilovala.

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fragment ZA RECENZOVANÚ KNIHU
Kúpiť knihu Brisingr

5 komentárov:

  1. Čítala som len posledný diel, ale chápem tvoje nadšenie z tejto série :) Ten svet je naozaj úžasný k tej poznámke, že asi čítaš veľa povinného čítania, a preto si tu našla motívy odsudzovania vojny a jej následkov, poviem toľko, že autor vo svojom diele vždy určitým spôsobom vyjadruje svoj postoj k životu. Je jedno, či je to detektívka, klasika či fantasy, všade autor dáva kus zo seba samého. A že si si to v tejto sérii všimla, to ti slúži k dobru :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. W.A.U. (tolik k novému vzhledu. Je... prostě... nemám slov).

    A totéž bych mohla vlastně říct i k celé recenzi (nebo spíš k celému Odkazu dračích jezdců. Já tu serii žeru (a asi bych si měla dát re-reading, ale to až bude čas.) Souhlásím ze vším, akorát bych nemarnila kočičkama a dala jich klidně pět :D:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já se moc těším až si Brisingra přečtu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Fakt čítaš veľa povinného, keď už aj bežnú knihu rozoberáš z takého hľadiska. :D Mňa by to asi nenapadlo. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. súhlasím s touto recenziou :) celú sériu som čítala len raz, ale viem, že práve Brisingr mi išiel veľmi pomaly...možno kvôli tej politike, ktorá ma veľmi nebavila :D a až po dočítaní celej série som si uvedomila, že Paolini buď nemá rád romantiku alebo nevie písať vzťahy :D niežeby každá kniha potrebovala romantiku, ale ja som strašný snílek a romantická duša :D chýbalo mi to tam :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)