9. októbra 2013

(RC) Recenzia: Inheritance (Odkaz dračích jazdcov #4)

autor: Christopher Paolini
názov: Inheritance
originálny názov: Inheritance
séria: Odkaz dračích jazdcov | The Inheritance Cycle
rok vydania: 2011; SR: 20012 (Fragment)
GoodReads: 4.03 / 70,567 hodnotení


Christopher Paolini

Bol vzdelávaný doma a strednú školu ukončil už ako pätnásťročný. potom začal pracovať na Eragonovi, ktorý po prvý raz vyšiel v roku 2002 v rodinnom vydavateľstve Paolini International LLC, pričom obálka bola vytvorená ním - bolo na nej Zafirino oko - a jeho dielom boli aj mapy. Sériu objavil Carl Hiaasen a zakúpil na ňu práva pre vydavateľstvo Alfred A. Knopf. Knopf, ktoré ju celú vydalo. Odkaz dračích jazdcov bol pôvodne plánovaný ako trilógia, ale nakoniec sa zmenila na tetralógiu, aby sa dej podarilo plynule ukončiť.

Trailer & Obálka

Obálku nechávam obálkou, ale viete, čo som konečne našla? Áno, trailer. Nie je síce svetoborný ani dlhý a viac menej patrí celej sérii, ale mne sa páči. Hudba je skvelá a grafika tiež.

Moje myšlienky

Na posledný diel ságy som sa veľmi tešila a zároveň som ho nechcela prečítať - znamenalo to absolútny koniec Eragona, jeho sveta a rozlúčku so Zafirou i Murtagh. Ako to už býva, koniec dobrý, všetko dobré... ale naozaj aj v tomto prípade? Nechajte sa prekvapiť.

Inheritance odhalil každú postavu až na kožu. Dokonca oveľa hlbšie. Ukázali sa nám v pravom svetle, za čo som nesmierne vďačná. Opätovne som si obľúbila Nasuadu, páčila sa mi jej sebavedomosť a istota. Murtagh je mojím favoritom už od začiatku (ehm, teda odkedy som zistila, že predsa len nie je mŕtvy), táto kniha mi ho ponúkla o kúštiček viac, čo ma potešilo aj keď som si pre neho predstavovala iný koniec. 

elizaLento.deviantart.com
Politické machinácie dosiahli vrchol, našlo sa zopár kráľovrahov, niekoľko mŕtvych panovníkov a... niekto by si pomyslel, že tým sa príbeh skončí. Predsa za toto sa bojovalo celý čas, no nie? Ibaže také čosi predvídavé by Paolini nedokázal vymyslieť, nieto napísať. Takže prekvapenie. Príbeh nekončí tak akoby ste si mysleli. Vlastne pokračuje ďalej, ale napriek tomu je skvelo uzavretý, čo si na viacdielnych knihách vážim.

Štýl bol neuveriteľný už od prvej knihy, postavy realistické, svet vymyslený do najposlednejšieho detailu. Príbeh plný akcie, reakcie, bojov, objavov a všetkého, na čo si len spomeniete (aj nespomeniete) sa skončil. Inheritance ma ako jediný dohnal k slzám. Nie na konci, to aby bolo hneď jasné. Koniec ma nechal trošku chladnejšou, nezaujatejšou.

Mám jedinú výčitku voči celej sérii. Len jednu jedinú, ktorá mi vlastne počas celého čítania až tak veľmi nechýbala. Vždy som si povedala, veď v ďalšej knihe sa to určite napraví. A ono sa to nenapravilo. V dejovej línii mi naozaj veľmi chýba romantika. V akejkoľvek forme. Ani som neverila, že by Eragon mohol skončiť, tak ako skončil. Čiže nijako. NIJAKO. To je jediné sklamanie z mojej strany.

Vo všetkých ostatných ohľadoch je každá jedna kniha perfektná. Nič iné sa nedá Paolinimu vytknúť, napísal jednu z najprepracovanejších sérii, aké som kedy čítala, celý čas si udržala vysoký štandard a určite sa zaradila medzi moje najobľúbenejšie. Ak ste ju ešte nečítali, vrelo vám odporúčam poobzerať sa po nej. Už viac nemám, čo by som chcela povedať, musela by som sa opakovať a znova a znova chváliť, ale lepšie bude, keď sa o tom presvedčíte sami.

 ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fragment ZA RECENZOVANÚ KNIHU
Kúpiť knihu Inheritance

9 komentárov:

  1. Ach, už sa chystám na ten re-reading skoro mesiac, len keď sa na tie knihy pozriem a pomyslím si koľko učenia budem mať o pár týždňov, či mesiacov prejde ma chuť (a dobre, to, že som Inheritance zlupla za štyri dni neznamená, že všetky štyri knihy dám za 16 dní. :D Bola by som iný macher ale neužila by som si to).

    Séria je prepracovaná teda dosť a je to celkom vtipné. Teda tie sťažnosti na nedostatok romantiky. Paolini skrátka nie je dievča. Smola, baby a mne sa to práve takto páči. Tú romantiku som si mohla hneď vytvoriť sama. :DD (dyk, domýšľavá ako hovädo som počas čítania bola...hmmmhmm, čo sa romantiky týka)
    A tie knihy má veľmi, veľmi rada. Eragon fajn, Eldest naj, tretia kniha tú úroveň podržala a pri štvrtej som bola celá akási nostalgická. Áno, bolo aj miernym sklamaním, no iba miernym. A bolo mi dosť smutno, i keď tá slza neukvapla na stránku.
    Plnému hodnoteniu sa nedivím, koniec beriem štýlom: "ALE TAK aspoňže sa SPLNILA VEŠTBA!" :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som bola na konci úplne zdesená. Nič také som nečakala a dúfala som v šťastnejší koniec. A áno, Paolini určite nie je dievča, ale písať vie skvele, tak si myslím, že troška romantiky by mu neublížilo. ;)

      Odstrániť
  2. Jediná kniha, kde konečne nie je romantika- super konečne niečo pre mňa. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Olá!!!, Deus te abençoe boa tarde, amiga amei o seu blog, a resenha do livro esta ótima mais eu ainda não vi e esse livro vou procurar, SUCESSO AMIGA.
    já estou te seguindo aguardo retribuição.
    Blog: http://arrasandonobatomvermelho.blogspot.com.br
    Canal de youtube: http://www.youtube.com/NekitaReis

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jediný diel, ktorý som zo série prečítala. Páčil sa mi. Nadpriemerne a chápem tvoje nadšenie :)

    Nominovala som ťa do Liebster Award: http://books-parts-of-my-life.blogspot.sk/2013/10/tag-liebster-award.html
    :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Raz som začala čítať 1. diel a dostala som sa asi po 6. kapitolu, kde ma to už proste nudilo. Možno som to čítala v zlom čase a určite sa k tomu raz ešte vrátim, ale momentálne mi stačí film, ktorý úplne zbožňujem. Škoda, že netočia ďalšie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidíš, so mnou je to naopak. Knihy sa mi páčili, ale film ma neohúril. :)

      Odstrániť
  6. Super napísané, normálne mám teraz chuť si znova sériu prečítať, ibaže kvôli rozsahu, no, pochybujem.:D Mne zase na nej vadilo občas, že bola až príliš rozťahaná, ale páčila sa mi a Christopher je fakt geniálny.:) A s tým Murtaghom súhlasím, on bol super.^^

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)