25. októbra 2013

(RC) Recenzia: nePLÁNOVANÉ


autor: Abby Johnson
názov: nePLÁNOVANÉ
originálny názov: Unplanned: The Dramatic True Story of a Former Planned Parenthood Leader's Eye-Opening Journey Across the Life Line
séria: -
rok vydania: 2010; SR: 20012 (Kumran)
GoodReads: 4.20 / 1,914 hodnotení

Abby Johnson

Mohla by som autorku prestaviť rôznymi spôsobmi, no ani jeden by ju úplne nevystihol. Najlepšie urobíte, keď si prečítate túto knihu - jej spoveď, ktorú ju zachytí najlepšie.

Pravdivý a dramatický príbeh bývalej riaditeľky kliniky spoločnosti Plánované rodičovstvo. Ohromujúca a odhaľujúca cesta, ktorá prekračuje hranicu života. Už ako študentka psychológie sa autorka rozhodla, že bude pomáhať ženám. V maximálnej miere si túto túžbu naplnila ako riaditeľka kliniky spoločnosti Plánované rodičovstvo. Po ôsmich rokoch pôsobenia na klinike prvýkrát asistovala pri umelom potrate pomocou ultrazvuku a v tom istom čase ju nadriadení žiadali o zvýšenie počtu vykonávaných potratov, aby sa zvýšili tržby kliniky. Radikálne si uvedomila tragickosť situácie a Božie riadenie vo svojom živote. Ihneď podala výpoveď a pripojila sa k táboru svojich dovtedajších najväčších odporcov, ktorí sa každodenne modlili za plotom kliniky... Skutočný príbeh o sile modlitieb a obrátení. „To, čo som roky ľuďom hovorila, čomu som verila, čo som učila a obhajovala, je lož. Čo ak by som bola poznala pravdu, čo ak by som ju bola všetkým tým ženám povedala?“

Obálka

Málokedy sa stane, že sa mi páči viac naša obálka než pôvodná, ale toto je jeden z týchto prípadov. Slovenská obálka je vystihujúca a oveľa krajšie spracovaná.

Moje myšlienky

Neviem, čo som od tejto knihy očakávala. Mala, stále má, výborné hodnotenie, a hoci som ju zahliadla aj v knižnici, najprv som sa do jej čítania veľmi nehrnula. No keď som ju už držala v ruke, bola som prekvapená, ako veľmi ma pohltila.

V prvom rade by som chcela povedať, že nePLÁNOVANÉ je kniha o potratoch a dvoch skupinách ľudí. Pro-life a pro-choice. Tieto dva pojmy boli pre mňa až donedávna úplne neznáme. Síce som si uvedomovala, že niektorí ľudia potraty podporujú a iní zasa odsudzujú, ale o takýchto skupinách som nemala prehľad. Čiže už pravdepodobne viete, že pro-life je skupina hlásajúca práva na život od počatia a pro-choice je skupina podporujúca právo ženy na voľbu, či si chce dieťa nechať. 

pro-life.deviantart.com
Abby bola na začiatku príbehu obyčajná študenta túžiaca po možnosti pomáhať. Našla sa v práci, pri ktorej pomáhala ženám v kríze a dlho jej trvalo, než si uvedomila, že potratmi nikomu nepomáha. Jej rozprávanie bolo dynamické, úprimné a neprikrášlené. Celý príbeh je podaný naozaj dobre. Páčilo sa mi, ako dokázala čitateľovi vysvetliť svoje konanie a (aj keď som s ním veľmi nesúhlasila), názory. Opisy kliniky a ľudí v nej boli živé - mala som pocit, že to miesto dobre poznám - no pritom nenudili. 

Prvá polovica knihy je o Abbyinom kariérnom postupe, ktorý jej mal priniesť šťastie a spokojnosť. Až sa raz zúčastnila potratu ultrazvukom. V tejto časti som nevedela, čo si mám myslieť. (S interrupciou nesúhlasím, teda ak ide o vážne zdravotné problémy je to iné, ale ak tam ide žena len preto, že je ešte mladá a decko jej "pobabre" život, tak to je už iná káva.) Opis toho, čo sa tam dialo bol hrozný, nehovoriac o potratoch v neskorom štádiu tehotenstva. Neviem si predstaviť, že by som sa niečoho takého mala zúčastňovať. 

To je bod, keď sa Abbyin život od základu zmení a začína sa druhá, lepšia, časť. Príjemne ma prekvapili odkazy na stránky, kde môžeme nájsť výroky a rozhovory s Abby, lebo jej obrátenie spôsobilo vo svete pro-life a pro-choice hotovú senzáciu. Pretože Abby nie je len tak niekto, kto jednoducho zmenil názor. Abby je riaditeľka jednej z najznámejších potratových kliník.Obe spomínané strany sú pomerne mladé, pro-life skupina mladšia než pro-choice, no napriek tomu dokázali urobiť naozaj veľa. Bolo veľmi zaujímavé čítať o vzniku a prvých krokoch týchto, dnes už rozšírených, organizácií.

Neuveriteľne boli vykreslení aj ľudia. veľmi reálne a znovu sa raz potvrdilo, že niekedy nás paraoxne podržia práve tí, od ktorých by sme to najmenej čakali namiesto ľudí ku ktorým máme dôveru.

Vytknúť môžem len jedinú chybičku krásy - zo začiatku sa dej rozbiehal pomalšie a veľa vecí sa opakovalo. Niekoľkokrát bolo povedané to isté (nie) tými istými slovami. Inak to bolo skvelé čítanie. Úplne najviac ma na knihe zaujala úprimnosť a jednoduchosť. Abby sa nesnaží ohýbať realitu ani nasilu presviedčať ľudí. Je úprimná a podáva nám svoj pohľad na vec. Takmer ani nemôžem uveriť, že sa to skutočne stalo. Miestami to neznie ako reálny príbeh, o to viac si cením posolstvo knihy nePLÁNOVANÉ. 

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Kumran ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
Kúpiť knihu nePLÁNOVANÉ

12 komentárov:

  1. Musím říct, že z mého pohledu je ta vaše obálka tak trochu... strašidelná. Ani nevím proč přesně, ale probouzí ve mě takové pocity :D věřím tomu, že je to ale zajímavé čtení. Ale... ne pro mě.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Strašidelná? To mi pri pohľade na ňu vôbec nenapadlo. :D

      Odstrániť
  2. Ak sa pozriem na tému a originálnu a slovenskú obálku, tak tá naša sa mi k tomu hodí oveľa viac. Ale asi ten príbeh nie je moja šálka kávy - no nevravím, že si to nikdy neprečítam... =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa celá kniha veľmi prekvapila. Bola napísaná naozaj dobre, tak ak budeš mať šancu, aspoň ju skús. :-)

      Odstrániť
  3. Súhlasím s Tempé, aj mne sa tá obálka zdá strašidelná. Ale síce aj tá téma je taká, takže aspoň to odpovedá deju. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čo máte s tou strašidelnosťou? :D Ako vám to vôbec napadlo?! :D

      Odstrániť
  4. Najprv by som sa chcela pozastaviť nad originálnym názvom: Nikdy v živote som taký dlhý názov knihy nečítala :D

    Ako vždy, super recenzia, ktorá ma neskutočne nalákala na knihu. Rozmýšľam, že si ju prečítam, aj keď som ju už párkrát niekde zahliadla, no nikdy ma neoslovila, ako teraz :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tiež ma táto kniha zasiahla. Bola som pro-life odjakživa a táto kniha ma len utvrdila v tom, že stojím na správnej strane plota.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. obálka vyzerá dosť desivo :D ale tvoja recenzia je úžasná a Abby vyzerá veľmi zaujímavo :)
    p.s. - tiež máš odo mňa nomináciu na Liebster Award :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Prvý krát by som si rád prečítal knihu po tom, ako som zhliadol film. Má niekto nápad, kde a ako sa dá tento titul zohnať? Zapožičať?

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)