10. novembra 2013

(RC) Recenzia: Chamtivosť (Pád anjelov #1)

autor: J.R. Ward
názov: Chamtivosť
originálny názov: Covet
séria: Pád anjelov | Fallen Angels
rok vydania: 2009; SR: 20013 (Ikar)
GoodReads: 3.86 / 28,495 hodnotení

J.R. Ward

Začala písať už ako dieťa, zapisovala si svoje postrehy do denníkov a postupne sa dostával ku knihám. Kým šla na strednú, už mala krabice plné harlekýnskych romancí (a povedala svojej matke, že ak zmizne čo i len jedna bude to vedieť, pretože ich katalogizovala).  Potom získala titul doktor práv z  Albany Law School a vydala sa. Pod menom Jessica Bird píše romance a pod pseudonymom J.R. Ward fantasy literatúru.


Trailer & Obálka

K traileru som sa nedopátrala, našla som iba kratulinké video, kde Ward načrtla o čom bude séria. Obálka sa mi veľmi páči. Dokonca viac než originál a to už je čo povedať.

Moje myšlienky

Chamtivosť nie je prvá kniha od autorky, ktorú som čítala. Už som sa s ňou oboznámila v prvom dieli série Bratstvo čiernej dýky, takže som vedela do čoho idem. A nesklamala som sa, ako sa zvyknem pri knihách s nálepkou "svetový bestseller". Dostala som presne to, čo som čakala.

Hlavným hrdinom novej série je Jim Heron. Vyvolený dobrom aj zlom, aby rozhodol hru v prospech anjelov alebo démonov. Jimovou úlohou je vojsť do života siedmim ľuďom, ktorých duša bola otrávená siedmimi smrteľnými hriechmi a priviesť ich na stranu dobra. 

Celý príbeh sa začína nenápadne, zdanlivo nesúvisiacimi príbehmi troch osôb. Jima Herona, v bare, kde sa na neho díva krásna žena, Vina diPietra kupujúceho snubný prsteň a Marie-Terezy, prostitútky. Musím sa priznať, že som charaktery vôbec neodhadla. Moja predstava bola: Jim sa zamiluje do tej dievčiny, Vin je nejaký krutý mafián a Mariu-Terazu som veľmi neriešila. Na moje prekvapenie, všetko sa vyvinulo úplne inak a tisíckrát lepšie než čokoľvek, čo mi zo začiatku zišlo na um.

Páčila sa mi kombinácia reálneho a nereálneho, šikovne vymyslená zápletka meniaca sa s každou stránkou a aj nádych tajomnosti a spirituality. Chamtivosť nie je len o láske a romantike - hoci táto časť naozaj potešila moje srdiečko, lebo som už dávnejšie nemala v rukách knihu na tento spôsob - okrem nej nám cestu skríži aj démon a pološialený vrah.

Jim je skvelá postava, má obrovský potenciál. Trošku ma mrzelo, že som sa o ňom nedozvedela viac, kombinácia krátkeho náhľadu do jeho minulosti a niekoľkých nejednoznačných poznámok však sľubuje niečo prinajmenšom veľmi zaujímavé. Naopak, Vin mi nesadol hneď od začiatku, ale s postupujúcimi stránkami som si ho obľúbila. Mária-Tereza je komplikovaná postava so zlou minulosťou a nie práve perspektívnou prítomnosťou, no jej pasáže sú plné citu.

Čím sa dostávam k ďalšiemu plusu tejto knihy a tým je štýl písania. Autorka sa výborne popasovala s postavami, vybrala rôzne vrstvy a charaktery, ktoré boli realistické. Na dokonanie diela použila tri hlavné postavy a príbeh podala z ich pohľadu. Chvíľku sa na svet dívame očami Jima, chvíľku Vina či Márie-Terezy. Mám nesmierne rada knihy napísané takto, lebo sa potom cítim bližšie postavám. Netreba snáď  hovoriť, že čítanie zbehne ako voda. Ani som sa nenazdala a už bol koniec.

Také drobné zhrnutie: nápad vynikajúci, prevedenie výborné, postavy prepracované. K tomu treba prirátať romantické pasáže a mám jasný výsledok. Perfektná kniha na oddych. Jediným mínusom by mohol byť fakt, že knihy s podobnou štruktúrou nie sú veľmi neobvyklé.

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Ikar ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
Knihu Chamtivosť si môže kúpiť TU

11 komentárov:

  1. Super, teším sa, kedy si to prečítam. Romantika a sériový vrah v jednom- to proste musí byť. :)
    fashionhappenss.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neboj nič, prečítaš. Mám taký pocit, že toto sa ti bude celkom páčiť. :-)

      Odstrániť
  2. Super napísaná recenzia.:) Ono tá kniha podľa recenzii (tvojej, tej u Sue) vyzerá dosť dobre, len asi to nebude témou úplne môj šálok kávy.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj mne sa veľmi páčila a súhlasím, že pasáže Márie-Terezy boli plné city. Niektorí majú tendenciu takéto postavy hneď odsúdiť a ani sa nepokúšajú vžiť do ich kože, preto ma teší, že ty si nedala na prvý dojem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môj prvý dojem bol - a ostal - že konkrétne táto postava je poriadne zidealizovaná. Na druhej strane, nemala veľmi na výber, je ťažké byť slobodnou matkou na úteku, takže za spôsob, akým si zarábala ju nemá právo nikto odsúdiť. (ani keby bola skutočná)

      Odstrániť
  4. "...okrem nej nám cestu skríži aj démon a pološialený vrah." - Tú knihu musím mať :D
    Zase výborná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Túto knižku som už zaregistrovala, ale strašne mi niečím pripomenula Padlých anjelov. Vôbec netuším čím, ale vyhýbam sa jej zďaleka 8D ani som netušila, že o čom vlastne je, takže teraz ma určite už viac zaujala.
    Pekná recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, s tými Padlými anjelmi to naozaj nemá ničovaté nič spoločné. :D

      Odstrániť
  6. neskutočne sa mi páči tá obálka a tvoj recenzia je skvelá :D veľmi sa mi páči ten námet :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mňa veľmi zaujala táto kniha, po tvojej recenzií ešte viac :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)