28. decembra 2013

(RC) Recenzia: Uväznený v čase (Búrka #1)

autor: Julie Cross
názov: Búrka
originálny názov: Tempest
séria: Uväznený v čase | Tempest
rok vydania: 2011; ČR: 2013 (Fragment)
GoodReads: 3.73 / 7,090 hodnotení

Julie Cross

Je autorka sérií Uväznený v čase a Letters to Nowhere. Čo je ešte dôležitejšie, je obrovským fanúšikom kníh, rada píše recenzie. Zastáva názor, že každý z nás je iný, a preto máme rozdielne pohľady na knihy. Veľmi rada si o nich podebatuje.





Trailer & Obálka

Mne sa naša obálka páči omnoho viac ako pôvodná. Pôvodná vyzerá tak fádne a skôr by som ju tipovala k padlým anjelom. A trailer tiež nie je žiadna výhra.


Moje myšlienky

Všetci veľmi dobre viete, že ja a knihy o cestovaní v čase nejdeme veľmi dokopy. Napriek tomu som sa do Búrky pustila a zo začiatku som sa v tomto presvedčení iba utvrdzovala.Všetko bolo chaotické. Ani to neviem slovami opísať. Strácala som sa v deji, v priestore a samozrejme v čase. Bola som zmätená, znechutená a nemohla som sa začítať. Neprestajne som knihu odkladala a opätovne sa k nej vracala. 

http://Vanleith.deviantart.com
Potom... potom nastal zlom. Kedy presne, netuším. Zrazu som si uvedomila, že hltám strany akoby ma naháňali. Prestala som sa strácať v deji, konečne sa niekoľko vecí vysvetlilo a naskočila som do vlaku neprestajného skákania v čase. Dozadu, dopredu, vľavo, vpravo. Jackson pendloval medzi jedným miestom v jednom čase do druhého. Príbeh sa hýbal míľovými krokmi, čo strana to zvrat. Bola som prekvapená, že na takom malom priestore sa autorke podarilo vykresliť toľko udalostí, zmien a ešte aj zakomponovala pohľad vedcov.

Z postáv ma ani jedna veľmi neoslovila. Fajn, tak Jackson je na dobrej ceste. Ktorému dievčaťu by sa nepáčilo, keď by sa chalan ponúkol spamäti odrecitovať niekoľko častí z knihy Príbeh dvoch miest. Navyše bol celkom vtipný. Jeho priateľka, Holly, na tom bola trošku horšie. Z nejakého dôvodu sa mi zdala nereálne skvelá. Ani jej matka s kopou zákazov jej skóre nezvýšili. Adam sa tam mihol len sem-tam a zaradila by som ho do kategórie pomocníkov - sami neoplývajú superschopnosťami, ale radi svojim kamarátom pomôžu s čímkoľvek. Najsympatickejšou postavou knihy je pre mňa Jacksonov otec. Mieša v sebe správnu dávku tajomnosti, sily a rozhodnosti. 

Vôbec som nepredpokladala, že Búrka ma rozplače. No podarilo sa jej to. Viackrát. Nielenže mi sadol spôsob akým autorka podávala emócie svojich postáv, páčila sa mi aj romantika a línia ľúbostného vzťahu, ktorá sa našťastie obišla bez trojuholníka. Aj ďalšie pocity boli vykreslené veľmi dobre - najmä chaotickosť, no aj strach, znechutenie, frustrácia či hnev.

Búrka je prvou časťou trilógie o Jacksonovi, chlapcovi schopnom cestovať v čase. Na začiatku recenzie som spomínala, že knihy o čase a ja nejdeme dokopy. Možno som sa mýlila. Búrka je výborná oddychovka s príjemnými postavami a premyslenou zápletkou. Ďalšie dva diely si určite nenechám ujsť.

a pol

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fragment ZA RECENZOVANÚ KNIHU

10 komentárov:

  1. Mám přesně ten samý názor. Ze začátku jsem si za boha nemohla začíst, ale ke konci jsem si tu knihu oblíbila- tedy abych byla upřímnější, oblíbila jsem si Jacksona:)
    Já cestování časem zbožňuju!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Furt cestovanie v čase. To je vážne všade. Úplne ma to prenasleduje, chcem aj ja cestovať v čase, kokos! :D
    Tvoje počiatočné pocity si viem celkom dobre predstaviť. Aj ten bod zlomu.
    A mimoto. Premyslená zápletka, postavy, ktoré budem možno chcieť uškrtiť a cestovanie časom. To najmä.
    Dobre, možno to nie je niečo, čo si budem želať na meniny ale je to z tých kníh, ktoré...sa mi pripletú do cesty. Napríklad v knižnici. Tentoraz už po nej siahnem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak to já naopak cestování časem miluju. Když nepočítám Harryho Pottera, mou první oblíbenou fantasy byla série Strážci času, která se právě cestování časem zabývala.

    Na tuhle knihu možná někdy mrknu, ale nevím, jestli se mi bude líbit :) Děj zní slibně, ale právě proto, že mám knihy o cestování časem celkem načtené, jsem háklivá na každou byť nepatrnou nesrovnalost a tak se čtení nových "neověřených" časocestovacích" sérií vždy malinko obávám :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mojím prvým pokusom o cestovanie v čase bola Rudá jako Rubín. Mala to byť osvedčená kvalita. Ale mne sa vôbec nepáčila, zdala sa mi dosť priehľadná a v jej skochnostiach boli zmätky. Takže k ďalším takýmto knihám pristupujem dosť negatívne. :

      Odstrániť
  4. Znie to celkom dobre, kniha ma vyslovene neláka, ale po tvojej (a iných) recenziách by som sa k nej rada niekedy dostala.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. "Všetci veľmi dobre viete, že ja a knihy nejdeme veľmi dokopy." - Tak Simi, tomuto nechápem :D Asi ti v tej vete chýba nejaké slovíčko.
    Čože? Najviac ti bol sympatický Jacksonov otec? :o :D
    Už viem, v tej vete malo byť knihy o čase :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ups. Už som to opravila. Písala som to večer a vpadol mi tam preklep. :-) Ďakujem za upozornenie. :)

      Odstrániť
  6. Najhoršie sú také knihy, ktoré nie sú na začiatku veľmi dobré, ale v priebehu deja sa vylepšujú, pretože potom neviem, koľko im dať hviezdičiek. :)
    fashionhappenss.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ten koniec som neverila. Neverila som, že to autorka urobí to dopadlo strašne 8(
    Kniha sa mi ale celkovo páčila a som zvedavá na 2ku 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ja som na túto knihu zvedavá hlavne kvôli tomu cestovaniu v čase :D uvidíme, či sa k nej niekedy dostanem :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)