13. júla 2014

Kendare Blake: Girl of Nightmares (Anna #2)

autor: Kendare Blake
názov: Anna dressed in blood
originálny názov: Anna dressed in blood
séria: Anna
rok vydania: 2010
GoodReads: 3.95 // 11,385 hodnotení

Kendare Blake

Píše prevažne young adult, lebo sa jej nepáčia príbehy s rozprávačom v tretej osobe. Keď práve nepíše, tak len niekde posedáva a rozjíma, čo spraví so svojím životom. Takže to, alebo vytvára nové recepty. Tiež rada behá či hraje tenis.


Moje myšlienky
Po niekoľkohodinovom spánku, som sa zobudila čerstvá ako rybička a okamžite som sa pustila do Dievčaťa z nočných môr. Jednoducho ma Anna krví oděná nakopla a zo mňa sa stalo vrecko nervov - musela som sa dozvedieť, ako sa príbeh skončí. Za každú cenu.

Nabudená som otáčala stránku za stránkou a moje nadšenie klesalo a klesalo. Od desiatich k piatim. Nemohla som uveriť vlastným očiam. Kam sa podela tá dynamika? Kde zmizol dej bežiaci sám od seba? Čo sa to s tou knihou stalo? Márne som krútila hlavou, nič sa nezlepšovalo. Nechápte ma zle, nechcem tým povedať, že Girl of Nightmares je príšerná kniha nehodná čítania. Je fajn, no zďaleka to nie je prvý diel. Anna šla do pekla a tam putovalo aj jej pokračovanie. Namiesto rýchleho spádu sa väčšina stránok zaoberá iba samými otázkami: kto? kde? ako? prečo? Nehýbe sa míľovými krokmi, respektíve sa nehýbe takmer vôbec. Smutné, pretože som prišla o chuť do čítania. Veľmi som chcela vedieť, ako sa to skončí, no zároveň som veľmi chcela, aby už bol konečne koniec, lebo sa mi do čítania nechcelo.

“She crossed over death to call me. I crossed through Hell to find her.”

Cass bol stále Cass, jeho telepatický kamoš neprišiel o svoju schopnosť a Carmel, kráľovná školy si prešla krízou. Vlastne sa mi to páčilo. Páčila sa mi realistickosť, lebo ja by som v takomto prostredí tiež dlho nevydržala. Naopak, ďalšie nové postavy a celý rád ma vôbec neohúrili. Nenapomáhali plynutiu, len so sebou prinášali ďalšie tajomstvá. Celé to bolo prešpikované, príliš veľa teoretických informácií a skutek utek. Ani tých zopár prekvapujúcich odhalení ma neobmäkčilo. Najhoršie bolo, že Anna sa objavila až tesne pred koncom.

Anna krví oděná neobsahovala veľmi romantických scén. Nebol dôvod ich očakávať, predsa len kniha o zabíjaní duchov láske nedáva veľký priestor - najmä, ak jeden z potenciálnej dvojice je viac než polstoročie mŕtvy. Napriek tomu sa z knihy dalo vycítiť iskrenie. Dievča z nočných môr sa dočkalo niekoľkých krásnych okamihov, ale aj to až ku koncu

“Your morality isn't the only morality in the world. Just because it's yours doesn't mean it's right.”

Koniec bol, ako inak, v istom zmysle happyend. Taký... predvídateľný. Iste, neviem si predstaviť iný koniec. Všetko sa skončilo dobre, nikto neumrel. Hip-hip-hurá. No aj tak som sa nemohla zbaviť pocitu, že niečo mi chýbalo. Neviem, ako by som to ukončila ja, možno by sa mi v tomto prípade páčil aj otvorený koniec (aj keď ich neznášam!). Ukončenie série vo mne zanechalo neurčité pocity a rozčarovanie. Dokopala som sa ku koncu a ten mi za to nestál. Ešte raz opakujem, nebola to zlá kniha, len bola zlá pre mňa. Mne by ku šťastiu stačila jednotka.

6 komentárov:

  1. Už sa to asi stáva pravidlom, že pokračovanie je horšie ako prvý diel. Ale mňa by tiež rozčúlilo, keby sa hlavná postava objavila až na konci knihy. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Od Kendare akorát čítam Antibohyňu a strašne super sa číta. Chcem siahnúť aj po Anne, pretože podľa recenzií vyzerá dobre. Aj keď druhý diel môže byť o niečo horší :/ :)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Naprosto souhlasím.
    Dle mého názoru kniha postrádala určitou dávku dynamičnosti a když se tam konečně něco začalo dít, najednou přišel konec... :/
    Teď mám doma od K. Blake Antibohyně z knihovny, tak jsem na to zvědavá.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som to dobre odhadla. Do dvojky som sa už ani nepúšťala. Podľa anotácie som hneď uhádla, že by sa mi to pravdepodobne nepáčilo. Chcem si zachovať pekné spomienky na čítanie jednotky :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nečítala som ani jednotku a asi ani nebudem... Každopádne je ozaj škoda, že to takto pokazila.:/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ešte horšie ako 1.diel? no som zvedavá ako veľmi zle to budem ja hodnotiť 8D 1tka bola pre mňa taký priemer, veľmi mi chýbala hororovosť a krvilačnosť, nepôsobilo to na mňa strašidelne a tá "láska" mi nedávala zmysel. K 2ke som sa preto ešte stále nedokopala, ale určite chcem prečítať.
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)