26. septembra 2014

Simone Elkeles: séria Paradise | čítanie nebolo med lízať


Počula som, že knihy tejto autorky sú skvelé. Najme Perfect Chemistry. A počula som aj to, že Wild Card sa až tak nepodarilo. Rozhodla som sa však začať so sériou Paradise, ktorá ma sklamala na celej čiare.

Leaving Paradise
 | rok vydania: 2007 | GR | 4.05 - 29,153 hodnotení |

Return to Paradise
| rok vydania: 2010 | GR | 4.08 - 22,306 hodnotení |

Tak, teraz sa prenesieme do Raja. Stretneme tam jedno milé dievča, Maggie. Jej tajná láska ju prešla autom a nechala ležať na ulici. Smutné. Caleb sa konečne dostal z nápravno-výchovného centra, polepšovne, a vracia sa domov, aby získal svoj predchádzajúci život späť. V tej chvíli to začína – divoká jazda plná klišé a nepochopiteľných rozhodnutí.

“Then why are you both so flushed?” she asks, raising her eyebrows.Oh, crap. While Maggie shrugs and heads to the kitchen, I inform the old lady, “I’m a guy. I don’t flush.”

Leaving Paradise aj Return to Paradise sú napísané z pohľadov hlavných postáv, ktoré sa pravidelne striedajú, číže môžeme nahliadnuť do myslí a dušičiek oboch hlavných aktérov. Jupí-jupí-jé. Ani jeden z nich ma nenadchol, ani jeden z nich mi neprirástol k srdcu. Nikdy som nebola v podobnej situácií, ale som si viac než istá, že by som nepokukovala po chalanovi, ktorý ma prešiel autom a vďaka tejto pozornosti som štyri mesiace bola na vozíčku a do konca života budem krívať. A nikoho som neprešla, ale po roku v polepšovni by som teda nemala tie gule tvrdiť, že všetci ostatní sú zlí, nerozumejú mi a ešte sa aj správať akože sa nič nestalo a zúriť, že všetci dookola mi to pripomínajú a vyhadzujú na oči. Určite chápete, prečo som sa nedokázala ani s jednou z hlavných postáv stotožniť. Ich rozprávanie bolo príliš fixované len na seba a viac-menej sa krútilo v rozmedzí ich vzťahu, ostatné veci boli len také drobné odbočenie, aby reč nestála.

Vytvorenie vedľajších postáv veľa času určite nezabralo – typická roztlieskavačka, čo chce mať všetkých pre seba je hlavnou zápornou postavou týchto kníh a nájdete ju v ďalších x dielach presne podľa šablóny. Najlepší kamarát, ktorý nedokázal spomínanej odolať. Kamaráti, čo sa na vás vybodnú, keď ich potrebujete a všeobecne známa hierarchia strednej školy. Všetko je ponúknuté, dokonca s malým bonusom – rodinné problémy. Čo viac by sme mohli chcieť, no nie?

Dej a celý jeho priebeh bol umelý. Autorka vytvárala nereálne situácie ústiace do ešte nereálnejších rozhodnutí. Mala som pocit, že nevie o čom by chcela písať, tak tam šupne nejaké to zamyslenie o živote, lebo ten je nefér a dá sa to pekne rozviť na niekoľko strán. Plus, príbeh bol veľmi predvídavý, a nielen v spojení Caleba a Maggie. V oboch knihách bola len jedna jediná vec, čo ma zaskočila – ani nie tak ten fakt, ako osoba stojaca za ním. Celkom slušné však boli konverzácie, na niektorých som sa dobre zabávala, aj keď mi liezli na nervy postavy. Hlavne Caleb robil zo všetkého veľkú vedu a komplikoval, čo sa dalo. Na jednej strane chcel začať s čistým štítom, na druhej preto veľa nerobil.

“If you tiptoe into cold water, you're missing out on the rush of plunging in headfirst.”

Koniec bol zbúchaný, lebo predsa nejako to skončiť muselo a posledných tridsať percent bolo napchatých všetkými možnými aj nemožnými drámami z konca strednej školy a následnej aj koncom, pre ktorý si stačí prečítať anotáciu a nebudete o ňom pochybovať. Naozaj som sklamaná z celej tejto minisérie, pretože som od nej očakávala oveľa viac. Skúsim ešte Perfect Chemistry, som presvedčená, že to musí byť lepšie, pretože Paradise latku vysoko nepostavil.


3 komentáre:

  1. Tak nevyzerá nijak extra dobre. Neznášam také klišé, snáď bude tá ďalšia lepšia. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Slovenština je sice neskutečně podobná čeština (a nebo obráceně) a dlouho jsme byli jeden stát, ale i tak mě některé slovenské obraty dokáží pobavit a u některých dlouho přemýšlím, jestli je to to, co si myslím, nebo ne. Ale "přešel autem" mě strašně rozesmálo :D

    Každopádně - asi chápu, proč tě knížka neoslovila, i když jsem ji sama nečetla. Ale pravdu máš v tom, že téma je poněkud na hlavu a pokud je kniha plná klíše, tak to teda potěš. Samotnou mě to vůbec neláká... :/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. 8D Mala som slabé chvíľky, keď som si myslela, že by som sa do toho mohla pustiť, ale vždy ma veľmi rýchlo opustili. Našťastie 8D Toto neplánujem nikdy čítať.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)