24. októbra 2014

Katie Sise: The Boyfriend App


I liked that he trusted me. And I liked how it felt to be with him by myself and without my friends. The way it would be if he were my boyfriend. But he’s not your boyfriend. Not by a long shot.

Aplikácie na mobil si vieme veľmi dobre predstaviť. Clumsy Bird, Angry Bird, Temple Run a čo ja viem ešte aké. Do mobilov, do tabletov sťahujeme ostošesť, všetky novinky a vôbec. Audrey je talentovaná študentka, má na hociktorú vysokú školu, ibaže si ju nedokáže zaplatiť bez toho, aby sa zadĺžila na najbližších tridsať rokov. Zrazu je však vyhlásená súťaž o najinovatívnejšiu a najobľúbenejšiu aplikáciu na mobil ocenená štipendiom na školu podľa vlastného výberu vo výške 200 000 dolárov...

 Katie Sise: The Boyfriend App
 | rok vydania: 2013 | GR  | 3.51 - 2,273 hodnotení  |  

Po knihe som siahla, lebo som čakala oddychový príbeh, niečo zlaté, vtipné a romantické. Nejakú zápletku, že si dievčina nájde cez appku novú lásku a do cesty sa jej postaví zlá kráľovná školy... Niečo také. Čo som nečakala, bolo toto dievča a jej šialené ,,dobrodrúžstvo", ktoré ju pokojne mohlo dostať za mreže a dovolím si tvrdiť, že iba v tom lepšom prípade. 

Prečo sa mi táto knižočka nepáčila?


1. hlavná hrdinka je na nič
Audreyiným svetom sú počítače. Neexistuje zjavne nič, čo by s nimi nedokázala – či už heknúť ktorýkoľvek počítať od kamarátovho po FBI, nabúrať sa do zložiek, získavať informácie, vytvárať aplikácie a mnoho iného. V knihe sa nachádza niekoľko strán terminológie, ktorá priemernému človeku nič nehovorí a aj keď je podaná zľahka, priveľmi ma nenadchla. Okrem svojich schopností s technikou je Audrey všestranne nadaná, má samé Áčka a dokonca doučuje. Ja viem, že hlúpe hrdinky sú nafigu, no hrdinky, čo vedia všetko tiež nie sú žiadna výhra. 

Na druhej strane Audrey sa nevie veľmi socializovať, má len troch kamarátov a sesternicu, čím sa jej školské výsledky vyvažujú a dokonale zapadá do šablóny lúzera šikanovaného samozvanou hviezdičkou školy, samozrejme, bývalej najlepšej kamarátky. K tomu nič netreba dodávať, pokojne si predstavte hociktorú knihu a typickú hierarchizáciu študentov spolu s krásnym nedosiahnuteľným chlapcom, protivnými babami, dosiahnuteľným chlapcom a drámou strednej školy.

A girl with red-rimmed glasses I knew from a tutoring session on particle physics tapped my arm. "So how long will it take us to get matched?" she asked, adjusting plastic headband.

2. príbeh je domotaný a jeho rozuzlenie je zbytočné 
Ehm, The Boyfriend App nie je dlhá kniha, iba taký maličký zákusok. Dej je však zamotaný ako v päťstostranovom románe a postupuje svetelnou rýchlosťou – mohlo by to byť plus, no v tomto prípade nie je. Smutné, že všetko sa krúti okolo počítačov, sietí a utajených informácií, ku ktorým sa Audrey dostane úplne jednoducho a pomaly sa ani nemusí snažiť. Dej sa kumuluje, odhaľujú sa stále nové a novšie špinavosti – logicky som čakala niečo... Odhalenie pred celým svetom, verejné pohoršenie, súd. Hocičo. No nič sa nekonalo, drobné vydieranie a potom akože nič. A Audrey držala jazyk za zubami... Ehm, ehm... Toto má byť koniec?

3. príliš veľa šialených situácií
Ja viem, ja viem. Je to len fikcia a autorka prišla s niečím novým, tak čo je na tom zlé? Začiatok sa mi celkom páčil, vytvorenie aplikácie, ktorá vám nájde ideálneho partnera vo vašom okolí, k tomu školská dráma a tajná láska. Ako hovorím, bolo to fajn. Kým na scénu neprišla aplikácia aka Boyfriend App 2.0 a všetko začalo naberať obrátky od reálneho k totálne nereálnemu. Akože nič v zlom, ale namieriť telefón na chalana a aplikácia ho donúti, aby sa okamžite zamiloval? Viete si predstaviť ten zmätok? Stopli by to po niekoľkých dňoch ak nie skôr.

Už nemám čo dodať, normálne ma táto kniha vyšťavila svojím obsahom. Modlila som sa, aby bol konečne koniec, nech to už mám za sebou. Našťastie to netrvalo dlho. Vážne, toto vám neodporúčam.

4 komentáre:

  1. Ja by som si to aj tak prečítala, ak by som nemala problém čítať knihy po anglicky. V angličtine nie som taká dobrá :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Och, to je škoda. Knihou si ma na začiatku zaujala. Teda námet bol naozaj dobrý, ale očividne to spracovanie nebolo až také super :D Škoda no. Ale som rada, že som konečne natrafila aj na recenziu na zahraničnú knihu, lebo tých čítam veľa a recenzií je akosi málo, takže ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aaaaah, taká škoda, tá kniha vyzerala dobre... Kým som nerozčítala recenziu a nedozvedala sa viac.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. 8D kým som si nerozklikla čítaj ďalej, téma ma dosť zaujala 8D ale to akože čo? namierim mobil a dostanem toho na ktorého mierim? však to ešte aj veriť v Rokfort je reálnejšie 8D
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)