24. januára 2015

Erika Johansenová: Kráľovná Tearlingu | 7 dobrých dôvodov prečo si ju prečítať

Kniha sa mi vryla do pamäte pre jednu veľmi pozitívnu recenziu. Dala som si ju do to-readu a tak ma veľmi potešilo, keď som si ju konečne mohla prečítať.


Erika Johansen
| rok vydania: 2013; SR: 2015 | GR  | 3.89 -  8,197 hodnotení  | 

Po prečítaní, boli moje bezprostredné pocity zhrnuté do jednej vety na goodreads: dobré, naozaj dobré. Fakt sa mi táto kniha páčila a to hneď z niekoľkých dôvodov, ktoré vám o chvíľočku predostriem. 

,,Som Lazarus z kráľovninej stráže!" zaburácal zase Palcátov hlas. ,,Privítajte kráľovnú Tearlingu Kelseu!"

Kráľovná Tearlingu je prvý diel veľmi sľubnej dystópie a dúfam, že si udrží svoj štandard, lebo už dávno som nevzala do ruky knihu, ktorá by bola čo i len trošku podobná tejto.Niežeby bola najlepšia, akú som kedy čítala, ale rozhodne má veľký potenciál a naozaj, naozaj, pevne verím, že autorka nepokazí, taký skvelý začiatok.

7 dobrých dôvodov

  1. Hlavná hrdinka, Kelsea, nie je jemná kvetinka. Jej úlohou nie je nič viac ani menej než zachrániť kráľovstvo a možno celý svet. Nato však potrebuje v prvom rade dobrú hlavu a takisto aj tie správne vlastnosti. To všetko ona má, nečudo teda, že v kráse bola trocha ukrátená – je totiž úplne obyčajná. Ale čo si budeme nahovárať, krása kráľovstvo nezachráni. Autorka sa veľmi dobre rozhodla, že nasledovať svoj osud môžu aj princezné s obyčajným zjavom.
  1. Všetky postavy majú svoj príbeh – niektoré sú tajomné, iné priezračné ako voda, ale nemôže sa im uprieť duša. Teším sa špeciálne na Fantómov príbeh, no určite sa dočkáme aj Palcátovho, ktorý nebude vôbec pekný. Tak či onak, postavy nie sú plytké, naopak – sú komplexné s minulosťou aj prítomnosťou a dozvedáme sa o nich postupne.
  1. Príbeh je vyrozprávaný, ako inak, z pohľadu kráľovnej. Napriek tomu dostaneme vstupy jej nepriateľov a plánov, ktoré snovajú. Získavame veľmi dobrú predstavu o každom jednom z nich. Sú to neoceniteľné strany, keď je všetko otočené o stoosemdesiat stupňov a zrazu všetko vidíme inými očami. Nechcem tvrdiť, že je to ten správny uhol, to vôbec nie. Je to zlý a odporný uhol, no napriek tomu sa určité veci dajú istým spôsobom pochopiť.
  1. Tearling nápadne pripomína mix medzi Veľkou Britániou a Anglickom, zatiaľ čo Mortmesne predstavuje Francúzsko. Cadeni by mohli byť Španieli prípadne Portugali a mihne sa tam aj svätý otec s cirkvou, tak som zvedavá, ako sa to bude ďalej vyvíjať. Najmä preto, že mapa sveta sa ani trocha nepodobá na Európu, ale je zjavné, že väčšina vecí, ako napríklad aj Harry Potter, Jane Austenová a iné osobnosti či veci sú v ich histórii známe. Naopak, elektrina sa vôbec nespomína, takisto nové technológie sú tabu a delá vraj už stovky rokov nie sú. Dúfam, že autorka sa vyhrá s minulosťou a ponúkne nám prinajmenšom niečo z Prechodu – obdobia, keď sa tento svet stal tým, čím je teraz. Veľmi sa teším na nejakú kapitolu histórie, ktorá ponúkne vysvetlenie a verím tomu, že bude stáť zato.

  2. Dostaneme rýchlu inštruktáž na tému: „ako vládnuť krajine na pokraji skazy“ so všetkým, čo k tomu patrí. Vojnové taktiky, mierové zmluvy, atentáty na život kráľovnej, zlodejstvo, nespokojnosť ľudu, skrývanie a hľadanie, prísna ochrana gardou (v ktorej sú samí pekní muži) a mnoho iného vrátane verejných prejavov. Škoda len, že tam nebolo nič romantické. Ani tí pekní chlapi nepomohli no. Kelsea sa sústredí na riadenie ríše, vedenie vopred prehratej vojny a na pletky jej nezostáva čas. Autorka načrtla aspoň niečo, no nechala si voľné ruky a všetko môže byť ešte úplne inak.

  3. Dočkáme sa aj prvkov tajomna, kúsočka mágie a zázračných príveskov. Zlej čarodejnice na tróne a dramatických udalostí.

  4. Odporúčam venovať pozornosť aj „úvodným odsekom“ každej kapitoly. Sú niečo ako historický záznam vlády Kelsey, lebo dostane aj malilinkú ochutnávku nad rámec príbehu, čo je naozaj skvelé.
Ešte raz všetko v skratke: kniha ponúka netradičnú hrdinku, kvalitnú zápletku, veľa tajomna a čáry-máry, zlú kráľovnú, márnivú kráľovnú, nepodareného regenta a nadchádzajúcu vojnu. Ak sa nič nepokazí, tak táto séria ašpiruje na jednu z mojich najobľúbenejších.


ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Ikar ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
Kúpiť knihu Kráľovná Tearlingu

5 komentárov:

  1. Už som čítala aj menej pozitívnu recenziu a teraz tvoju a myslím si, že to nebude až také hrozné čítanie. Dokonca sa po tvojej recenzii na čítanie aj teším. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekná recenzia 8) Túto knihu už mám v to-read liste, určite si ju zaobstarám a je verejne známe, že Emma Watson v nadchádzajúcom filme je veľkým lákadlom tiež 8D Ale celkovo kráľovstvo a dystopická tematika do toho vyzerajú skvele, takže sa do toho určite pustím 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zaujímavá recenzia, no asi by to nebolo nič pre mňa :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hmmm, zaujala ma obálka a keď som tak teraz čítala tie dôvody...no asi to vyskúšam ak sa k tomu raz prepracujem :) Pekne spísané :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Těch 7 důvodů je hrozně fajn :) Moc dobře se to čte a člověk si udělá dost přesný obrázek o tom, co může od čtení čekat :)

    Tahle knížka mě rozhodně zaujala, ale nemůžu říct, že by byla v mém to-read seznamu na prvním místě... ale třeba se k ní jednou dostanu :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)