26. februára 2015

Deborah Harkness: Kniha života | dokonalá séria končí

Deborah Harknessová napísala sériu Príbeh čarodejnice o historičke, ktorá odmieta čarodejnícke remeslo. Venuje sa výskumu, píše práce a prednáša na popredných univerzitách. Jej život sa nečakané zamotá, keď si vyžiada starý rukopis a stretne v knižnici veľmi starého upíra, Matthewa de Clairmonta.

Deborah Harknessová: Kniha života
| rok vydania: 2015 (Ikar) | GR | 4.12 - 39 666 hodnotení |
 | originál: The Book of Life rok, vydania: 2014 |

All souls trilogy patrí už od vydania prvej knihy k jednej z mojich najobľúbenejším. Síce som naňu nikdy nepísala recenziu, ale hodnotenia na goodreads hovoria za všetko. Prvý a druhý diel som čítala dokonca viackrát a sériu si zamilovala aj moja mamka a sestra. Netrpezlivo sme čakali na posledný diel, Knihu života, a potom aj na preklad. Hneď na začiatok musím pochváliť preklady všetkých troch kníh. Sú naozaj dobre preložené, nie ako niektoré knihy, kde cítite, že niečo nie je tak, ako by malo byť. Navyše, neviem si predstaviť, že by som túto knihu čítala v origináli, nato je podľa mňa (pre mňa) príliš náročná.

Príbeh je veľmi komplexný a spletitý, dočkala som sa vrcholu. História, intrigy, nenávisť, smrť, čary. Kniha života (i celá séria) ponúka úžasný príbeh podaný vynikajúcim štýlom, do ktorého som sa ponorila a nedokázala som sa odtrhnúť. Málokedy sa autorom darí napísať knihu takto skvelo vyváženú. 

Je vcelku náročná. Okrem hlavnej dejovej línie obsahu množstvo bočných zápletiek, osudov, zápletiek a malých výbuchov. Opisov je tiež dosť. Sem-tam sa môže zdať, že nie sú potrebné, a sama nie som veľkým fanúšikom siahodlhýchvyčerpávajúcich popisov scenérie, izieb a neviem čoho všetkého, ale sem to jednoducho patria. Takisto sa mi neskutočne páčilo, ako autorka skĺbila fantasy a históriu. Mňa historické knihy fascinujú a toto ponúka ako bonus aj upírov, čarodejnice a démonov. Velmi pomôže ak vás história baví, lebo inak sa môže kniha zdať dĺhavá a možno aj nezaujímavá, no ja som si ju dobre užila. A ešte jedna chuťovka - francúzština. Keďže Matthew je Francúz a jeho neuveriteľne chladná, no zároveň silná matka tiež, tak sa občas dočkáme niekoľkých viet v tomto jazyku (následne sú preložené), ale nesmierne mi to do knihy pasuje... Jednoducho úžasné. Netuším, ako jej napadlo napísať túto sériu, no som naozaj rada, že sa to stalo.

/http://thesearchingeyes.deviantart.com
Postavy sú ďalším obrovským plusom knihy. Nie, nie sú dokonalé. Sú rôznorodé, je ich veľa a postupne sa do nich všetkých zamilujete. Reálni hrdinovia, ktorí už nie sú dávno najmladší a aj rozmýšľajú skôr než konajú sú naozaj veľkým osviežením. Všetky charaktery sa menia, prispôsobú sa príbehu - takpovediac dýchajú a žijú. Diana je schopná, sebaistá a nedá si nič diktovať. Matthew chce mať vždy všetko po svojom a najradšej by kontroloval celú svoju rodinu. Isabeau je divoká, chladná, no oddaná rodine. Sarah a Emily sú svojské čarodejnice. Marcus je citlivý, Phoebe odvážna, Phillip nevypočitateľný, Baldwin neznesiteľný, no takmer vždy spraví to, čo je správne...

Upíri, čarodejnice a démoni tak ako ich nepoznáte. Veľmi dobre známe a riadne obľúbené bytosti. Ibaže nie sú takí ako ich zvyčajne poznáme. Majú svoju históriu, rôzne spory, politiku. Upíri sú teritoriálni, veľmi rodinne založení s rodokmeňmi a zložitými pravidlami. Čarodejnice ovládajúce živly, zaklínadla či miešajúce lektvary. Nevyrovnaní, kreatívni démoni. Jedno však majú spoločné - všetci chcú Knihu života. Čo sa stane, keď sa konečne odhalia jej tajomstvá? Je o pôvode druhov? Alebo poskytuje informácie ako prežiť v dobe, keď bytosti vymierajú?

Stránky sú nabité odhaleniami, zvratmi, zradou aj intrigami. Emočne som síce vyčerpaná nebola, no niekoľkokrát som si pomyslela - to snáď nemôže byť pravda / tak toto nie. Občas ma prekvapili postavy, občas ma dostal humor. Nikedy som vyslovene vybuchla do smiechu.

Nakoniec môžem selú sériu len vrelo odporučť, pretože sa číta naozaj neuveriteľne ľahko a podľa mňa má čo ponúknuť.

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Ikar ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
 knihu si môžete zakúpiť na tomto odkaze

1 komentár:

  1. Ono už je preložená aj trojka? No výborne, po tejto sérii by som veľmi rada siahla, má naozaj skvelé hodnotenia na GR, ale presne ako vravíš, nechcelo sa mi do nej v angličtine. Tak som rada, že máme zas jednu kompletne preloženú sériu! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)