16. februára 2015

Rainbow Rowell: Eleanor a Park

O Rainbow Rowellovej ste určite počuli. Napísala totiž slávnu Fangirl a aspoň medzi mojimi priateľmi na GR bola táto kniha naozaj obľúbená, ba až vystavená na piedestál. Mne osobne sa až tak veľmi nepáčila. Ibaže Eleanor a Park vyzerali sľubne. Bola som v pokušené prečítať si o ich príbehu, hneď ako u nás vyšiel, ale nemala som dostatok času. Po skúškovom mi v tom už nič nebránilo.

Rainbow Rowell: Eleanor a Park
| rok vydania: 2014 (Ikar) | GR | 4.17 - 251,043 hodnotení |
 | originál: Eleanor & Park, rok vydania: 2012 |

“Eleanor was right. She never looked nice. She looked like art, and art wasn't supposed to look nice; it was supposed to make you feel something.”

Dlho som rozmýšľala, ako začať túto recenziu. Knihu som prečítala na jeden dych, jedno popoludnie - už pred týždňom. A predsa som tu, stále sedím pred prázdnou stranou kde na mňa vyčítavo bliká kurzor. Začala som všelijako, no žiaden začiatok sa mi nepozdával a nedokázala som sa cezeň plynulo pohnúť ďalej. Prešla som si nejaké stare recenzie, akúsi šablónu, ktorú používam, keď zo seba neviem dostať slová, tak aby dávali zmysel. Nakoniec som to vzdala. Eleanor a Park nie je najlepšia a zďaleka ani najhoršia kniha, akú som kedy čítala. Ale je neobyčajná.


Teraz by sa patrilo povedať, že aj moja recenzia taká bude, no tým si nie som istá. Ako sa neobyčajne rozpísať o príbehu chlapca a dievčaťa, ktorí žijú v rozdielnych svetoch a vôbec nepredpokladajú, že ich spojí taká obyčajná vec ako komiks?

Eleanor má niekoľko kíl navyše a príšerného nevlastného otca. Nie je to práve ideálna kombinácia pre knižnú hrdinku. Navyše je vtipná a nesnaží sa zachrániť celý svet. Celkom jej stačí, ak zachráni seba či občas pomôže súrodencom. Eleanor je jedna z tých postáv, ktoré si vás získajú okamžite. A Park je presne taký istý - získa si čitateľa vďaka svojmu pohľadu na svet. Má azijské črty po svojej matke, nemá rád šport, veľa číta a hlavne je spokojný, keď si ho neberie partia spolužiakov na mušku. Tak prečo, prečo si tá strašna baba musela sadnúť v autobuse práve k nemu?? Jasné, on je uvoľnil miesto...

“You saved me life, she tried to tell him. Not forever, not for good. Probably just temporarily. But you saved my life, and now I'm yours. The me that's me right now is yours. Always.” 

Postavy v tejto knihe sa mi hneď zapáčili. Ľahko som si ich obľúbila. Eleanor je čudáčka. Park nie je rytier na bielom koni. Obaja sú veľmi plastickí, prispôsobjú sa príbehu, prekonávajú prekážky ibaže tak skutočne. Páčilo sa mi, že Eleanor je prhká a Park má pochybnosti. Pridávalo im to na vierohodnosti. Rovnako sa mi páčili aj postavy rodičov, krásne dokresľovali scénu. Nemôžu byť predsa všetci rodičia totálne zlí alebo absolútne dobrí. Takže tak to aj bolo - mix z každého rožka troška.

Knihe veľmi pomohlo - a mne sa skutočne vynikajúco čítalo - rozprávanie z pohľadu oboch postáv. Mala som prehľad o všetkom, čo sa deje, prečo a ako. Lepšie som sa tak vžila do postáv a rýchlo som knihou napredovala. Obrácala som stránku za stránkou, až som bola na konci a nemohla uveriť vlastným očiam. Určite tam jedna strana chýba alebo jedna kapitola. Koniec je istým spôsobom nedokončený a každý si môže dopísať svoju vlastnú poslednú kapitolu, tak ako si ju predstavuje. Napriek môjmu odporu k otvoreným koncom, som s týmto ukončením nemala problém.

“Can't you just like a girl who likes you back?'
'None of them likes me back. I may as well like the one I really want.” 

Ďalšia vec, ktorú chcem spomenúť je hudba. Neviem si predstaviť, že by som fungovala bez nej, a preto sú názvy piesní naozaj výborné spestrenie. Knihy ma prieviedli k niektorým naozaj dobrým kúskom, a hoci som si ešte nevypočula všetky spomenuté, v najbližšej dobe sa na to chystám.

Kniha síce nebola nabitá emóciami, ale riešili sa tam vážne rodinné problémy takou jemnejšou formou. Niežeby to bol len okraj, veď od toho sa všetko odvíjalo, ale autorka to veľmi pekne napísala tak, aby nebolo všetko len čierne a smutné. Skôr stavila na humor a snahu prekonať všetko zlé.

Sčítané a podčiarknuté Eleanor a Park určite stojí za prečítanie. Je to naozaj veľmipríjemná kniha na oddych, svieža, vtipná a číta sa neuveriteľne ľahko.

ĎAKUJEM KNÍHKUPECTVU Preškoly.sk ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
 knihu si môžete zakúpiť na tomto odkaze

3 komentáre:

  1. Ano, o Rowellový jsem už slyšela ;) Ale kupodivu se o ní lidi v mým okolí vyjadřujou spíš jako o tý autorce, co napsala Eleanor & Park. Máme to nějak naopak :)
    E&P jsem ještě stále nečetla a ani jsem se na ni nechystala. Z nějakýho blíže neurčenýho důvodu jsem si ji zaškatulkovala jako "emo" - neboli melodrama a náctiletý postavy se trápí a překonávají největší problémy na světě (všichni okolo nich jsou blbí a nikdo je nechápe). Ale z recenze koukám, že tomu tak asi nebude, a mám teď chuť si knihu přečíst. Takže vlastně díky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Táto kniha ma nikdy nelákala. Čítala som Fangirl a to sa mi na rozdiel od väčšiny nepáčilo, takže zrejme by som nebola nadšená ani z tohto :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Túto knihu mám práve rozčítané a zatiaľ sa mi páči... Tak som veľmi zvedavá na ten spomínaný koniec. Dúfam, že sa s ním tiež v pohode zmierim.:)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)