8. júla 2015

Stacey Kade: Kráľovná duchov

Pokračovanie veľmi príjemného príbehu o duchoch! Konečne som sa k nemu dostala, a musím povedať, že ma nesklamalo - dokonca ma nadchlo ešte oveľa viac než prvý diel. Bola som dokonca v pokušení udeliť plný počet hviezdičiek.

Stacey Kade: Kráľovná duchov 
| rok vydania: 2014 (Fragment) | GR  | 3.90 -  5,968 hodnotení |
| originál: Queen of the Dead, vydania: 2011 |


Vlastne ani neviem, kde by som mala začať. Po dlhom čase, som dostala do ruky knihu, ktorá sa čítala sama. Veľmi príjemná, nenáročná a zaujímavá. Páčilo sa mi, ako sa autorka popasovala s tým, čo vytvorila už v predchádzajúcom dieli.

And no, I think I´m better than you because I am better than you.



Kráľovná duchov, Alona Dareová, bývalá kráľovná školy a duchovný sprievodca zo záhrobia si okrem plnenia svojich povinností - sprostredkovania kontaktu medzi Killianom a dušami túžiacimi nájsť pokoj, musí nájsť čas aj na zmierenie so svojou smrťou. Pretože jej najbližší sa s ňou zjavne zmierili. Stačili im dva mesiace. V tomto dieli, sa mi Alona naozaj zapáčila. Síce bola trocha pojašená, nepredvídateľná a určitým spôsobom sa znova snažila pritiahnuť na seba pozornosť, no naozaj mi bola sympatická. Autorka si pre ňu pripravila novú dráhu a cestu, ktorá mi teda v minulej časti ani na um nezišla, ale dalo sa niečo podobné čakať. Neviem, ako to opísať bez spojlerov, tak len poviem, že sa naozaj je načo tešiť. Fakt som sa poriadne bavila, a dúfam, že autorka ukončí sériu v tomto duchu.

Na druhej strane, Will mi trocha liezol na nervy. Celá zápletka s Rádom, ktorého súčasťou bol aj jeho otec, sa mi nepozdávala. Ja viem, úloha bola jasná: oživiť knihu, aby to nebolo len o cukrovaní ducha a človeka (čo nemá veľkú budúcnosť), ibaže sa mi zdala akási druhoradá, akoby sa jej nedarilo dostať do popredia. Navyše kniha je dosť krátka, a tak celý Rád ani nedostal veľmi šancu a hral druhé husle. Nepomohlo ani to, že ma tieto pasáže zaujímali menej než to, čo sa dialo s Alonou. Pomocou Rádu sa dostávam k ďalším postavám, ktoré pribudli a opätovne sa nejako nedostali k hraniu prvých huslí, no celkom pekne zamiešali karty.

Hoci ma Rád, ani postavy súvisiace s ním nenadchli, naozaj zaujímavá bola jeho myšlienka: Vivis servimus non mortuis. Inými slovami - slúžime živým, nie mŕtvym. Určite by sa nad tým dalo polemizovať, kto má pravdu a sama som o tom premýšľala, no nedospela som k uspokojivému záveru. Teda nedokázala som sa rozhodnúť, čo je správnejšie. Keďže Will sa snažil pomáhať mŕtvym vybaviť si služby a prejsť v pokoji ďalej, Rád nebol jeho počínaním veľmi nadšený. Pre nich je prvoradé ochrániť živých a mŕtvych sa zbaviť. Ich filozofia načŕta dôležitý problém: čo ak tým, že pomôžeme mŕtvym, ovplyvníme život žijúcej osoby k horšiemu? Naozaj, v skutku zaujímavá otázka a Will sa k nej teda postavil dosť vlažne.

Okrem toho, na konci tiež nezískal bonusové kredity. Nepáčil sa mi jeho postoj k tomu, čo spravila Alona. Musím sa priznať, že mi vôbec nejde do hlavy, prečo by mu to prekážalo. Isteže, na začiatku bol trocha šokovaný a na posledných stránkach to viac-menej opadlo, ale nedáva mi zmysel, prečo to chcú ,,napraviť". Podľa mňa, by mali byť práve spokojní, a nie sa snažiť o navrátenie vecí do pôvodného stavu, pretože tým by sa nič nevyriešilo, ba naopak skomplikovalo.

V konečnom dôsledku ma táto kniha naozaj chytila a už sa teším na posledný diel. Verím, že skončí happy-endinogom (neviem si to ani inak predstaviť). A ak nie... tak budem riadne sklamaná.

ĎAKUJEM KNÍHKUPECTVU Fragment ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
 knihu si môžete zakúpiť na tomto odkaze

1 komentár:

  1. Na túto sériu som zvedavá, pripomína mi to film s Reese WInterspoon, keď hrala ducha 8D ale ešte som sa k nej nedostala. Ale čekujem ju občas v zľavách v kníhkupectvách 8)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)