18. mája 2013

Matthew Quick: Terapia láskou

autor: Matthew Quick
názov: Terapia láskou
originálny názov: The Silver Linings Playbook
séria: -
rok vydania: 2008; SR: 2013 (Ikar)
GR: 4.04 / 28,330 hodnotení

O autorovi
Je autorom knihy Terapia láskou, ktorej filmové spracovanie vyhralo Oskara a ďalších kníh pre mladých dospelých preložených do viac než dvadsiatich jazykov. Žije v Massachutsetts s manželkou pianistkou a spisovateľkou Aliciou Bessettovou.

Trailer & Filmové spracovanie& Obálka
Knihu som si vybrala na základe mnohých kladných recenzií a ohlasov na filmové spracovanie, ktoré sa mnohým páčilo. Teraz som si pozrela trailer, a naozaj film vyzerá skvelo - i keď už v traileri vidíme hrubé zmeny naproti knihe. Film vyhral oskara, takže predpokladám, že tie zmeny pomohli, lebo kniha sama o sebe ma zďaleka nenadchla a dovolím si tvrdiť, že je to obyčajný priemer. Obálka je nádherná, no prekvapila ma váha knihy - je fakt ťažká, čo dávam za vinu hrubému papieru.

Námet & Fabula
Veľmi sa mi páčilo, že autor obrátil zaužívaný postup väčšiny kníh a namiesto zúfalej ženy túžiacej po svojom bývalom manželovi (priateľovi, milencovi atď), si vybral trpiaceho muža. A to je tak všetko. Očakávala som oveľa viac, než mi kniha ponúkla a počas čítania som nedokázala pochopiť, prečo sa táto kniha všetkým dookola tak neskutočne páči. Nepopieram, našlo sa tam niekoľko vtipných situácií, ale v podstate bola táto kniha o ničom (iba ak by ste chceli zarátať Patovu túžbu po Nikki, lebo tej je tam dosť - cca každá 2-3 strana)

Dejová línia bola slabá, stále to isté dookola. Najviac ma dráždilo, že som ani netušila, čo sa vlastne Patovi prihodilo a keď som sa to na konci knihy dozvedela, sklamalo ma to. V živote sa dejú aj horšie veci, než tá konkrétna, čo sa stala jemu a fakt nerozumiem, ako sa z toho mohol až zblázniť.

by margaw.deviantart.com
Postavy
Hlavným hrdinom je Pat. Muž z psychiatrie veriaci na šťastné konce (aj ja sa snažím byť optimistkou, ale čo je veľa, to je veľa) správajúci sa ako desaťročné decko. Najprv som si myslela, že je to liekmi a po čase to prejde. (nanešťastie neprešlo). Jeho myšlienkové pochody sa krútili vždy okolo jednej a tej istej veci (Nikki), čo ma dosť unavovalo, ale čo ma zabilo, bol postoj samotného autora a jeho komentáre ku knihám. Keďže si v najbližšej dobe chcem prečítať (a pozrieť film) The Great Gatsby vôbec ma nepotešilo, že prezradil koniec. 

Tiffany mi bola oveľa sympatickejšia. Taká strelená ženská, ale v príbehu vyznievala oveľa racionálnejšie a získala si ma veľmi rýchlo, hoci spočiatku som z nej mala zmiešané pocity.

Štýl & Čítavosť
Terapia láskou sa číta naozaj rýchlo. Včera večer som začala a dnes ráno skončila. No nepáčilo sa mi, koľko podrobných (pre mňa totálne nezaujímavých) pasáží o tíme Eagles nastrkal autor do knihy. Tieto pasáže ma absolútne nebavili a pri jednej z nich som si dokonca pomyslela: "Pane Bože, už zasa."

Emócie & Romantika
Určite tam nejaké boli. Mňa osobne chytili slzičky až na konci, keď som sa dozvedela Tiffanin príbeh (a nie ako vo filme uprostred neho - aspoň som to tak vydedukovala z traileru) Počas celej knihy som viac menej chcela iba aby ten človek prestal mlieť o Nikki a donekonečna plakať.

Dojem & Odporúčania
Som trošku sklamaná, pretože sa nevyplnili moje očakávania, no na druhej strane je Terapia láskou príjemná kniha s ľahkým plynutím, bez významnejších odbočiek. Mínusom je opakovanie toho istého a rovnako aj predvídateľnosť deja. Film si ešte len pozriem, takže nemôžem veľmi o ňom veľmi hovoriť, ale zdá sa mi, že bude niekoľkonásobne lepší než kniha.

+ odporúčam: romantikom

3 hviezdičky

9 komentárov:

  1. No hurá. Ja ťa mám tak rada, keď píšeš o knihe, ktorá nevyplní tvoje očakávania, a že je to práve táto. Pretože presne tieto veci som očakávala.
    A že som sa sklamala...sa stalo zase mne ale s inou. Konkrétne? Na vine sú hviezdy (ja budem tá najčiernejšia ovca, keď sa konečne dokopem na to niečo krivé napísať). Doteraz neviem čo povedať ale táto edícia Bestsselerov ma furt iba štve pretože sú evidentne lepšie knihy a tieto sa mi zdajú priemerne dobré. Uvidíme možno sa vydarí aspoň ten Atentátnik ten je v bestselleroch tiež zaradený, asi..
    The Great Gatsby - včera som si to chcela kúpiť a nakoniec som vyšla von s úplne inou knihou. Možo inokedy. ;D Ale film si pozriem určite.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš pravdu, knihy s označením svetový bestseller väčšinou za veľa nestoja. :D Fakticky to nie je prvá kniha, ktorá potom bola sklamaním. A Na vine sú hviezdy som nečítala (ani sa nechystám). Smutné príbehy sú v živote, nepotrebujem o ďalších ešte čítať. :D

      A s tým Gatsbym ma dožral. Prečítam si to síce aj tak, no už to nebude ono, lebo viem, ako to dopadne.

      Atentátnik? Čeknem si ho, len aby som potom ja nespáchala na niekoho atentát. :D

      Odstrániť
    2. U mňa je to spôsobené aj tým, že k bestselleru som prísnejšia. Oveľa. Ale tieto knihy s týmto označeným, konkrétne, to je jedno sklamanie za druhým. Verím v Atentátnika iba preto, že sa mi zapáčil názov. O čom bude to si už radšej nezisťujem. x)

      A kedy to stihol prezradiť? Lebo teraz to pôsobí tak, že sa kniha točí okolo desaťročného chalana v tele dospelého chlapa, ktorý túži po NIkki a sem-tam sa narve scéna o tíme Eagles alebo spoiler na nejakú knihu. No...božie vážne. :D

      Odstrániť
    3. On tie knihy vlastne číta iba kvôli Nikki - ona je učiteľkou literatúry. A fakt si mohol tie spoilery odpustiť.

      Ja som z bestsellerov vždy sklamaná a to ich ani nemusím hodnotiť tvrdšie. :D

      Odstrániť
  2. Mě tvoje recenze táák baví!:D I tahle je klenot:D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pre romantikov- takže nič pre mňa :)....Aj ja som si myslela, že to bude niečo lepšie, no po tvojej recenzii to ani nemám chuť čítať. Aj keď psychopat z liečebne oživí každú knihu. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ani nevieš ako. tie primitívne slovné spojenia a nekonečné opakovanie viet ... čisto decko. :D

      Odstrániť
  4. Film je skvelý, veľmi sa mi páčil 8)
    Na knihu sa ani nechystám, tiež mám z nej pocit takej jednoduchosti, ale určite má čo ponúknuť 8)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)