2. júna 2014

(RC) Recenzia: Prozreteľnosť

autor: Jamie McGuire
názov: Prozreteľnosť
originálny názov: Providence
séria: Prozreteľnosť | Providence
rok vydania: 2010 | SR: 2014 (Ikar)
GoodReads: 4.06 // 17,863 hodnotení

Jamie McGuire
Je mladá autorka, známa svojou tvorbou pre mladých. Medzi jej najúspešnejšie knihy patrí Krásna katastrofa jej pokračovanie Chodiaca katastrofa a trilógia Prozreteľnosť. Žije so svojimi troma deťmi a manželom, ktorý je skutočný, živý kovboj.

Moje myšlienky
Knihu som si vybrala na základe autorky - čítala som od nej Krásnu katastrofu a tá si ma okamžite získala. A povedzme si úprimne, takáto obálka tiež dokáže presvedčiť, aby som sa dostala do pokušenia. Na obrázku môže pôsobiť fádne, ale naživo je dokonalá a priam kričí: ,,Tu som! Ber ma do ruky!". V neposlednom rade, chcem spomenúť aj slovenský trailer, čo je novinka, ešte som predtým na žiaden nenarazila.


V tejto chvíli mám naozaj problém. Prozreteľnosť sa mi neskutočne páčila - normálne som sa zamilovala. Páčilo sa mi úplne všetko - zápletka, dej, postavy... No prosto všetko. Užívala som si každú jednu stránku a na konci som sa nevedela dočkať pokračovania.

Prozreteľnosť...

...sa mi páčila, pretože je originálna. Knihy o strážnych anjeloch tu už boli a aj budú. Napriek tomu, si autorka dokázala vytvoriť vlastnú koncepciu. Neokukanú. Nezopakovanú stokrát. Prosto niečo úplne nové, výborne premyslené a strhujúce. Zabudnite na strážneho anjela s krídelkami a predstavte si ho s búchačkou v ruke. A čo tam po nesmrteľnosti, keď sa to dá pekne vyriešiť aj inak! Mimochodom, to ma ohúrilo, lebo som to nečakala a zdalo sa mi to naozaj dobre vymyslené. Okrem spomínaných prvkov, je tam ešte mnoho ďalších vymykajúcich sa bežným normám a meradlám v knihách o anjeloch.


...je skvelé oddychové čítanie - vďaka viac-menej priamočiarej zápletke. Aspoň na začiatku sa to tak javí, no všetko sa začína komplikovať. Najprv smrť Nininho otca, potom Jared a jeho tajomstvo - práve tieto dve veci tvoria piliere príbehu. A hoci by sa mohlo zdať, že to nie je dosť na rozvinutie dynamického príbehu, opak je pravdou. Zistenia typu kto je kto, prečo sa stalo to či ono sú pekne rozmiestnené a pomedzi to ostáva čas aj na zamilovanie sa. 

...poteší romantickú dušičku. Niekomu by mohlo prekážať, ako veľmi sa Jared s Ninou snažia zostať pokope, no mňa to ohúrilo. Vo všetkých knihách pre mladých existuje istá schéma: dievča sa zaľúbi do chlapca (alebo opačne), ibaže nemôžu byť spolu, takže väčšinu času trávia tým, že sa snažia byť oddelení a lamentujú, aké to je príšerné. Prozreteľnosť vyniká, pretože hoci je pravda, že Nina lamentuje a stvára aj nejaké tie sprostosti, Jared nie je ako ostatní knižní hrdinovia. Konečne - a tým myslím naozaj konečne - je tu postava, ktorá sa nebojí postaviť osudu. Áno, ten zjavne nechce, aby boli spolu, no načo sa tým zaťažovať - Jared proti nemu bojuje aj napriek ohrozeniu a netýra sa celý čas tým, ako by sa mal držať ďalej. (Iste, párkrát sa zmieni, ako by bolo všetko jednoduchšie, no neľutuje sa. A všetci vieme, že takých hrdinov je dosť.)

...má postavy, ktoré si vás získajú. Nina je sympatická, možno trocha pojašená a tvrdohlavá, no obľúbila som ju ihneď. Jared... no je to Jared - čo k tomu viac dodať? Všetky knihy ho majú, hrdinu, ktorého si obľúbime po prvej scéne, kde sa objaví. Ninini rodičia ma trocha zmiatli, nepáčilo sa mi, ako bol otec vykreslený v najlepšom svetle a z matky sálal chlad. Ryan... nuž, väčšina kníh má aj Ryana. Prozreteľnosť má však veľkú výhodu - hlavná hrdinka má jasnú predstavu, čo chce a netrápi čitateľa rozhodovaním. Inak sa mi táto postava páčila vďaka humoru. Ninine kamáratky, Beth a Kim nedostali veľký priestor, no zatiaľ čo prvá sa mi pozdávala, tak druhá ani veľmi nie. 

...prečítate na jeden dych. Jamie patrí k autorkám schopným písať skvelé vecičky. Výnimkou nie je ani Prozreteľnosť - zaujala moju pozornosť a vytlačila všetky ostatné plány môjho dňa. Keď som ju raz začala čítať, musela som vedieť, ako sa to všetko skončí, inak by som asi ani nezaspala. 

...odporúčam, hlavne milovníkom oddychového čítania s veľkou dávkou romantiky. Už dlhšie som podobnú knihu nečítala, čiže som ju maximálne užila. 


ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Ikar ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY

11 komentárov:

  1. Veľmi pekná recenzia. :)
    Tiež by som si rada od autorky prečítala niečo iné ako Katastrofu, pretože tú milujem a dúfam, že aj jej iné knihy stoja zato:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môžeš si byť istá, že aj ostatné stoja za prečítanie. :)

      Odstrániť
  2. Vyzerala skvelo až do poslednej vety, že je skôr pre romatikov. Takže nič z toho. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Táto kniha sa asi fakt nepáčila iba Moonlight :D :D U nej som našla jedinú negatívnu recenziu. Ale zase čudujem sa, že to má také dobré hodnotenie, lebo mi prefotila stranu, prečítala som ju a pripadalo mi to také, čo ja viem...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa to prosto chytilo veľmi silno. Som nemohla prestať čítať. Vynikajúca kniha na oddýchnutie, pustila som z hlavy prijímačky. :)

      Odstrániť
    2. Kedy máš prijímačky? Mňa našťastie žiadne nečakajú :D Tak sa teším :D Len teraz musím prečítať všetky recenzáky, ktoré som zanedbala.

      Odstrániť
    3. Od budúcej stredy do ďalšej. :D Tak mi drž palce. A potichučky Ti závidím (v dobrom, samozrejme), že ty ich nemáš. :) Všetci majú voľno, len sa sa ešte stále musím učiť. Príjemné čítanie, ja mám ešte jeden odložený, ale musí počkať na čas po skúškach. ;)

      Odstrániť
    4. Držím, držím :D ale zase ani ja som to nemala až také úžasné. Maturovala som predposledná. Všetci moji spolužiaci skončili o deň skôr a už oslavovali na chate, zatiaľ čo ja som sedela v škole. :D

      Odstrániť
  4. Super recenzia, som rada, že sa ti kniha páčila.:) Mne tiež, ale o čosi menej.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. super recenzia. knihy veľmi nečítam ale čakám teraz na knihu od Kendall a Kylie Jenner.

    pls follow me:
    http://anahjalliyah.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)