31. augusta 2015

Gayle Forman: Kam zmizla

Určite ste už počuli o Gayle Formanovej - je pomerne známa svojimi young adult knihami. Úspech u nás mali knihy Iba jeden deň, Iba jeden rok a aj Ak zostanem. Všetky spomínané som čítala, no výraznejšie sa mi páčila iba kniha Iba jeden deň (hodnotenie všetkých je 3*). Takisto sme už mali možnosť vidieť filmovú verziu Ak zostanem, ktorá sa mi fakt veľmi páčila a už trailer ma dohnal k slzám. 

Gayle Forman: Kam zmizla
| rok vydania: 2015 (Ikar) | GR  | 3.65 - 565 hodnotení |
| originál: Where She Went, vydania: 2011 |


Začnem emóciami. Ak zostanem (AZ) hovorí o veľmi silnej téme, ale emócie sa jej zo mňa nepodarilo vyžmýkať. Áno, pri nehode som vyronila slzičku - ibaže to nestačí. Ich stvárnenie ma nechytilo za srdce a väčšinu času som bola zmätená, pretože hoci som vedela o akú emóciu sa autorka snaží, ja som to jednoducho necítila. Pri pokračovaní, Kam zmizla (KZ), som už síce mala latku nastavenú oveľa nižšie (vzhľadom na to, aké recenzie vypúšťal celý svet po AZ a ja som bola sklamaná). Nečakala som žiadne drvivé emočné vlny, najmä preto, že tú srdcervúcejšiu časť som už mala za sebou. Čo som však nečakala, bol tento príbeh. Taký, taký, ja neviem. Proste taký-nemastný neslaný. 


Veď som čakala akú-takú drámu, veľké reunion, crescendo a čo ja viem čo ešte. A to sa nenaplnilo. Mala som pocit, že autorka graduje príbeh, a keď je v najlepšom tak nič. Ja nič, ja muzikant (doslova). Celá kniha neodvratne smerovala k tomu okamihu a to, čo prišlo nebolo pre mňa. Po troch rokoch, troch rokoch ignorovania sa znova stretnú, a takto to vypáli. Síce to bola ťažká romantika a bolo to aj zlaté, no mierne viac nerealistické. Neviem si predstaviť, že po tých spomínaných troch rokoch bolo zrazu všetko oukej, v starých koľajách len po jedinej petarde, keď mal nasledovať ohňostroj. To ani nebola hádka, ani vysvetľovanie ani nič. A hlavne tomu chýbali emócie. Jednoducho ide pomimo mňa, ako môže byť všetko odpustené, zabudnuté a znovuzrodené (nádej, láska, priateľstvo, dôvera, istota) po malilinkej prskavke. 

Privítala som zmenu pohľadu, Miu som mala v AZ celkom rada. Bola mi sympatická a súcítila som s ňou. Viac ma však bavilo čítať KZ.  Musím sa priznať - KZ zmenila môj pohľad na Miu a aj na ľudí, ktorí zažili niečo podobné. Áno, je to trauma. Je to ťažké, veľmi ťažké. Ja si to môžem len predstaviť (vďakabohu!), a preto neviem aké to je. Nechcem to vedieť. No zamyslela som sa nad tým, či strata rodiny oprávňuje osobu (Miu) ubližovať ďalším blízkym. Tím, ktorí pri nej stáli (Adam,Kim, starí rodičia), pomohli jej dostať sa z najhoršieho a začať od začiatku. Rozhodla som sa, že neoprávňuje. Všetka tá bolesť a hnev musia von, ale odháňať aj tú hŕstku, čo jej zostala. Mia vo mne vzbudila pocit nevďačnosti a krutosti. Na jednej strane chcela, aby ju všetci brali normálne (učitelia na Juliarde, spolubývajúce), ale sama sa dala obmedzovať až natoľko, že sa takmer úplne odrezala od ľudí, ktorým na nej záležalo. Bez toho, aby sa s nimi snažila porozprávať (alebo aspoň s Adamom sa nerozprávala určite). Jednoducho som bola sklamaná z jej správania.

Teraz na tú lepšiu nôtu, čo hodnotím na knihe pozitívne je rozhodne obálka (ja viem, ja viem, ale je taká krásna!) a úryvky piesní. Rovnako ako pri knihe Jana, nenahnevala by som sa, ak by piesne boli napísané celé (nielen úryvky) a ak by ich chcel niekto aj naspievať, tak by to bolo ideálne! 

Ozajstným plusom je aj Adam a jeho uhol pohľadu. Bol veľmi pútavý a čítal sa sám. Bavilo ma čítať o tom, čo robil, kam sa dostal aj o tom, ako sa nedokázal úplne vyrovnať so slávou (ani so stratou Mie). Také príjemné a oddychové. Fajn bolo aj striedanie kapitol ,,predtým" a ,,teraz" - dotvárali atmosféru knihy. 

Viac sa už ani nedá povedať. Nakoniec by som chcela ešte dodať, že kniha je milé oddychové čítanie, fanúšikom prvého dielu sa na 85% bude páčiť. Mne však kniha nesadla a pocit z nej je akýsi rozpačitý. Ale ako vraví GR, bolo to fajn.

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Ikar ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY

1 komentár:

  1. No, sto ľudí, sto chutí, mne sa obe knihy páčili.:D Dobre napísaná recenzia.:) Inak ak som to správne pochopila, AZ ťa neoslovila, ale film sa ti páčil?:)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)