22. mája 2012

Review: Eon - Zaklínač drakov

autor: Alison Goodman
názov: Eon - Zaklínač drakov
originálny názov: Eon - Dragoneye reborn
séria: Eon
rok vydania: 2008; SR: 2009 (Ikar)
zroj obalu: www.martinus.sk

Dračí zaklínačí už od vekov chránia krajinu pred všetkým zlým, čo by sa mohlo stať. Dvanásť drakov si vyberá svojich ľudských "sprostredkovateľov" - dračích zaklínačov. Už vyše päťsto rokov sa ctihodní páni striedajú iba v jedenásťročnom intervale, lebo Zrkadlový drak sa stratil. Eon, ktorý je vlastne Eona, sa pripravuje na slávnosť nového roka, počas ktorej si Potkaní drak vyberie zaklínača s chlapcov roky pripravujúcich sa na túto príležitosť. Eona dúfa, že sa rozhodne pre ňu. Exhibičný rituál sa podľa vôle ctihodného pána Ida, zaklínača Potkanieho draka, zmení na bojovú skúšku. V piesku arény Eona zažije kruté prebudenie zo svojho sna a musí čeliť realite - Potkaní drak sa nerozhodol pre ňu. Zaplaví ju smútok a zúfalstvo, no v zrkadle sa mihne iný drak. Červený drak, stratený drak, Zrkadlový drak. Ponúkne jej svoju silu. Týmto sa Eona stála ctihodným pánom Eonom, ktorý má veľa nepriateľov.

Séria je známa po celom svete, má vysoké hodnotenie na goodreads.com, ale ja som ju považovala za sériu pre deti (v mojom ponímaní takých trinásť rokov). Obálka ma v tom len utvrdzovala, ale keď som knihu v knižnici zazrela, predsa len som si ju vzala, lebo to bola novinka (najprv som sivzala druhý diel a asi po dvoch týždňoch ma trklo, že čítať najprv pokračovanie je od veci, tak som si počkala na prvý diel a až teraz sa púšťam do druhého) a dostavilo sa obrovské prekvapenie! 

Tematika drakov je výnimočná a originálna. Všade je veľa, veľa upírov, veľa anjelov a dosť vlkolakov, ale draci sú niečo nové, čo vás zaujme. V spojení s mytológiu pochádzajúcou z Číny a Japonska predvídavo vytvorený dej zaujme aj náročnejšieho čitateľa, no nemožno ho považovať za príliš ťažký. Dá sa povedať, že každý si príde na svoje. (Možno okrem zarytých romantičiek)

Vyšla som z chladného tieňa a prižmúrila oči pred oslepujúcim predpoludňajším slnkom. Vošli sme do veľkého kruhu s bielym pieskom, okolo ktorého stálo dvanásť obrovských zrkadiel otočených dovnútra.

Eona je unikátna postava s akou som sa ešte nestretla. Je netypická nielen tým, že autorka sa nezameriava na zobrazenie jej ženského ja, ale prezliekla ju za chlapca (aj keď toto môžete nájsť aj v titule Gričšká čarodejnica, 1. diel) a zamerala sa rozdielnosť postavení ženy a muža v minulosti. Eona nie je romantická, a aj keď má nepopierateľne veľkú moc, nedokáže ju ovládať a má skutočne veľké šťastie, že jej pomáha toľko ľudí. Zo svojho postavenia má strach, nechce zodpovednosť, ktorá na ňu pripadla, no uvedomuje si svoje povinnosti a snaží sa ich splniť, čo najlepšie. Zaujímavá je aj tým, že nie je krásna na rozdiel od ostatných hrdiniek, aby toho nebolo málo je chromá!

Romantika je niečo, čo v tejto knihe chýba. Je iba jemne načrtnutá, aby sa mohla rozvinúť v nasledujúcom dieli. (aspoň ja tam vidím základ, možné je, že sa mýlim) Nedostatok lásky je nahradený úctou a mnohými zaujímavosťami z kultúr doplnených o fiktívne prvky z autorkinej hlavy, spolu vytvárajú celok plný akcie, zvratov a napätia, ale nedokážu celkom vytlačiť jej chýbajúci aspekt. Páčila sa mi aj myšlienka cisárstva a politické problémy zmietajúce krajinu.

Zápletky sa odhaľujú postupne, nadväzujú plynulo na seba z čoho je jasné, že autorka knihe venovala veľa času a premýšľania (kreativita je samozrejmá). Všetko je také premyslené, prepracované a na veľmi vysokej úrovni. Nemôžem povedať, že by ma kniha chytila od začiatku do konca, nechytila, ale to je len môj pohľad a myslím si, že si zaslúži hodnotenie, aké jej dávam napriek tejto malej chybičke. Ak si teda odmyslím obálku a nie veľmi hlboké ponorenie do deja (netvrdím, že nebol pútavý - bol, no určite poznáte ten pocit, keď sa nedokážete od knihy odtrhnúť a tu mi to chýbalo), bola to bezchybná kniha.

4 komentáre:

  1. ahoj chcela som sa spýtať či budeš niekedy v budúcnosti robiť aj recenziu na knihu Nádherné tvory?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Toto si chcem už dlho prečítať a tvoja recenzia ma v tom povzbudila...:) Teda, znie to dobre.^^"

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milý Anonym,
    recenziu na Nádhernú temnotu nechystám, lebo som túto knihu čítala už dávnejšie. Taký názor v skratke je asi to, že námet patril k tým originálnejším, ale spracovanie ma príliš nezaujalo. Lena sa mi ako postava nepáčila a Ethan tiež veľmi nie. Vývoj ich príbehu sa mi zdal nemastný-neslaný a aj keď sa autorky snažili vyvolať napätie až tak veľmi sa im to nepodarilo. Knihe som dala 3 hviezdičky na goodreads.com. Ale ak si ju chceš prečítať, tak pokojne, toto je len môj názor, tebe sa kniha môže veľmi páčiť.

    PS: Nabudúce prosím komentuj cez google účet alebo cez url (ak nemáš blog nemusíš to vypisovať), ale lepšie sa v tom orientuje. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Omlouvám se, ale zaklínač draků mi trošku evokuje něco jiného. Asi mám raději ten náš český název.
    Jinak naprosto souhlasím, je to velmi dobře propracovaná kniha, i když sem tam má nějaké ty nedostatky. Ale zase nemůžeme všude čekat dokonalost. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)