11. mája 2012

Review: Naprieč vesmírom

autor: Beth Revis
názov: Naprieč vesmírom
originálny názov: Across the universe
séria: Naprieč vesmírom
rok vydania: 2010; SR: 2011 (Ikar)
zroj obalu: www.martinus.sk

Začiatkom je koniec. Amy končí svoj pozemský život a spolu s rodičmi sa rozhodne opustiť domovskú planétu Zem, aby mohla žiť na novoobjavenej planéte, ktorú spolu s rodičmi a inými vedcami pomôže osídliť. Cesta vesmírom trvá celé tri storočia a neexistovala by šanca, že ju prežijú - preto ich systematicky na tristo rokov zmrazia, a keď pristanú na novej planéte rozmrazia. Taký je plán. Ibaže len málokedy ide všetko podľa plánu. Počas zmrazenia sa Amy snívajú rôzne sny, netuší ako dlho je zamrazená a chce sa už konečne prebudiť. Prianie sa jej plní, preberá sa, ale vôbec nie očakávaným spôsobom a ani na očakávanom mieste. Keď otvorí oči, nevíta ju nová planéta, ani jej rodičia. Privíta ju loď poháňaná tajomstvami pod velením diktátora Najstaršieho. Našťastie stretáva aj Staršieho - budúceho veliteľa lode približne v jej veku. Keď ktosi začne rozmrazovať zmrazených vedcov - to sa končí ich úmrtiami. Ako ho môže Amy zastaviť? Pomôže jej Starší? 

Knižný trailer na knihu je veľmi krásne spracovaný. Dievčenský hlas hovorí takou zrozumiteľnou angličtinou, že už slová ani zrozumiteľnejšie byť nemôžu. Páči sa mi motív, na ktorý je zameraný a rovnako aj obálka knihy dýcha tajomstvami vesmíru, nikdy nemôžu byť odhalené.

Začiatok bol taký neskutočný, a pritom možno raz možný. Opis zmrazovania ľudí, celkom ako niečo z ďalekej budúcnosti. Keďže nemám veľmi rada rozprávanie o veciach spôsobujúcich bolesť, neprišla som si na svoje počas bolestivého ukladania do mrazničky. 

Prechod medzi tým, čo je teraz a tým čo je teraz v budúcnosti bol oddelený Amynimi snami a rozjímaním o vlastnom živote-neživote, ktorý vedie počas smrti vlastného tela. Tieto pasáže sú zaujímavé, lebo si v nich čitateľ skúša Amynu kožu - nebijúce srdce a hlava plná myšlienok bez možnosti bezsenného spánku. Koľko času by sme dokázali vydržať sami so sebou. Tri storočia? Viac? Menej? 

Charakterovo je každá postava vyhranená už na začiatku. Amy je dobrá, Starší je dobrý, Najstarší je diktátor a Doc je neutrálny - s týmito vedomosťami sa púšťame do knihy a vieme, čo máme od koho očakávať. Ako sa prechádzame dejom ukazuje vychádzajú najavo rôzne skutočnosti spojené s tým, prečo postavy konajú tak ako konajú a ich dôvody nie sú zanedbateľné.

,,Toto je tajomstvo hviezd. V konečnom dôsledku ostáva každý sám. Nezáleží na tom akí sme si blízki. Nikto sa nikoho nemôže dotknúť."

Príjemnou zmenou je jednoduchá romantická línia. Už od štartovnej čiary je jasné, ako sa bude vzťah medzi Amy a Starším vyvíjať. V ich vzťahu nie je miesto pre malicherné hádky, dokonca sa dokážu vyrovnať aj s dôležitými vecami. Možno je to aj tým, že z kozmickej lode niet úniku, no po všetkých knihách, kde sa dvaja hádajú prakticky na hocičom je to fajn. No napriek tomu sa nedočkáte žiadnych významných vyznaní či láskyplných scén. Ich vzťah zatiaľ charakterizuje slovo opatrnosť.

Dej sa zameriava na vyriešenie úmrtí a zvláštnych spôsobov na lodi. Nie je to však príliš dramatické. Amy sa niekoľkokrát dostane do nepríjemnej situácie, no kniha nepôsobila prílišnými emóciami. Skôr spôsobom: ´Takto to určite nebolo. Nemôžem s  tým nič robiť. Fajn.´

Spôsob písania je takisto zaujímavý, lepšie nám priblíži myšlienky oboch hlavných aktérov deja. Striedanie línií postáv a časových línií udržuje čitateľa v očakávaní nasledujúcich udalostí. 

Ostáva už len hodnotenie. Nechytilo ma to tak ako iné série, ktoré som už čítala, možno viac emócií. Niežeby Amy alebo Starší nemali emócie, ale asi mohli byť zobrazené vernejšie, nepodarilo sa mi do knihy vžiť. A to mi chýbalo.

hodnotenie: ***

6 komentárov:

  1. Mě se tento film moc líbil :)
    Mohu tě poprosit o komentář v diskusi na téma The Vampire Diaries? Prosím vyjádři svůj názor nebo diskutuj s ostatními. Dokonce tě může potkat i odměna. ;)
    http://dissatisfied.blog.cz/1205/002-d-i-s-k-u-s-e-zaverecna-epizoda-the-vampire-diaries

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrá recenzia...^^ Charaktery boli trošku slabšie, ale inak sa mi kniha páčila hlavne celý ten nápad.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa práveže ten trailer až tak nepáčil... mal takú tú svoju atmosféru, bol tajuplný a záhadný, ale videla som už aj lepšie :D A ono v podstate máš pravdu aj čo sa knihy týka, no mňa zaujala o niečo viac, aj hodnotenie som jej dala vyššie..napriek tomu by som nevedela nájsť argumenty voči tvojim názorom:D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som si knihu kupovala len kvôli obálke. Ja viem, som šibnutá :) Ale nakoniec ma nesklamala, takže dobre, že som riskovala. Čakala som sladký ľúbostný príbeh a bola som prekvapená, že namiesto toho som dostala utopistickú detektívku s naozaj maličkou štipkou romantiky. A prekvapivo, bolo to dobré. Teda výborné. Mňa kniha nadchla (síce som jej nedala plných 5 hviezdičiek, ale mala k tomu blízko). A Starší predsa len nie je len vyslovene dobrý . Jasné, to čo spravil Amy je možno pochopiteľné, ale aj tak to nemal spraviť, nemal byť takým sebcom. Ale to nevadí, veď predsa on je tiež len človekom :) A to sa mi vlastne páči, že nie vykreslený ako svätý, ktorý nikdy nerobí chyby.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Na tuto knížku se docela těším. Sic to vypadá dost netradičně, a docela futuristicky mohlo by to být dobré a napínavé čtení :D :) a má to nádherný obal!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mne sa kniha naopak veľmi, veľmi páčila :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)