29. júna 2012

Review: Záhrobie (Záblesk #2)

autor: Alexandra Adornetto
názov: Záhrobie
originálny názov:  Hades
séria: Záblesk
rok vydania: 2011; SR: 2012 (Ikar)
zdroj obalu: www.martinus.sk

Anotácia z GR - môj preklad, prosím nekopírovať bez môjho vedomia
Nebo jej pomôže. Bethany Churchová je anjel vyslaný na Zem, aby udržal temné sily. Zamilovanie sa nebolo nikdy súčasťou misie, ale puto medzi Bethany a jej smrteľným priateľom, Xavierom Woodsom, je nepopierateľne silné. No ani Xavierova láska, ani starostlivosť archanjelských súrodencov, Gabriela a Ivy, nemôže Beth zachrániť pred podvedením a motocyklovou jazdou končiacou sa v Pekle. Tam, démon, Jake Bargains, vyjednáva o Bethinome prepustení späť na Zem. Ale to, čo od nej žiada ju môže zničiť a pravdepodobne tiež aj jej blízkych. 


Po prečítaní knihy som si istá, že výstižnejšiu obálku ku knihe by nikto nevymyslel. Bije do očí a rovnaku ako pri záblesku, je krásna - rozhodne spĺňa účel: pútanie. Trailer je rovnako výstižný a páči sa mi. Kniha je propagovaná na jednotku s hviezdičkou.

V Záhrobí môžeme nájsť celú škálu romantických citov postáv. Niektoré sú chladné, iné horia. Molly je zamilovaný do Gabriela a ten síce občas vyzerá, že aj z jeho strany je tam nejaký cit, no racionálne je jasné, že medzi nimi nikdy nič nebude. Z jednoduchého dôvodu: Gabriel je archanjel. Chvíľu som dúfala, že by sa mohli dať dokopy, ale napriek tomu si myslím, že by to bolo zaujímavé. Neutralitu zachováva Ivy, Bethanina sestra. Svoj pôvod si uvedomuje a našťastie ju neprenasleduje žiaden pubertálny kvietok nechápajúci odpoveď nie.

Trojuholník v podobe Xaviera, Bethany a Jakea sa v tomto dieli končí. Očakávala som, že ukončenie príde až v posledom dieli, ale tam pôjde asi o niečo iné. Láska medzi Xavierom a Beth je poriadne presladená. Určite krásna ale nereálna. Nevadí, prežije všetko, dokonca aj skutočné peklo - záhrobie. Jake je naproti tomu originálny. Koho by napadlo uniesť anjela do pekla? Zjavne jeho. Fakt ma mrzí, že autorka sa viac nevenovala jeho charakteru a aj pobytu v pekle. Samozrejme, nemusela vynechať ostatných, ale predsa len sa mi zdal Jakeov osud mierne drastický. Chudák chlapec, nikto ho nemá rád a on to vie. Teda takmer nikto.

Mohla nevinná hra vyvolať niečo také hrôzostrašné?  

Romantická láska je večná a nájdeme ju v každej knihe, ale trocha "vzrúša" nezaškodí. Adornetto nechcela vytvoriť iba príbeh pre dievčatká a do deja zapojila aj peklo. Opisy neboli práve najtvrdšie, ale postačujúce, aby bohabojných ľudí donútili zamyslieť sa nad svojím životom. Do tohto záhrobia by som sa nechcela dostať, nehovoriac o tých trestoch. 

Dobrá kniha s božím námetom (aj keď len okrajovo) nemôže vynechať ani exorcizmus. Vyháňanie diabla je súčasťou cirkvi už oddávna, ibaže toto je iný štýl, než na aký sme zvyknutý z filmov. Vzývanie duchov sa už podobá viac a je to zase o špiritistickej tabuľke, kruhu a tak ďalej.

Odporúčať túto knihu by som mohla tým, čo nemajú vysoké nároky. Nápad je milý (aspoň jedenkrát nie je tým dokonalým chalan ale dievča. všetkých tých super mladíkov a priemerných dievčeniec už máme dosť, však?), no podanie je také strnulé. Príbeh nedokáže pohltiť tak ako sa od dobrých kníh očakáva.

3 hviezdičky

2 komentáre:

  1. Dobrá recenzia, knihu si chcem v budúcnosti prečítať, už len zo zotrvačnosti.:P Čítala som totiž prvý diel a bol taký... milý a fajn.xD

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Stale dufam ze Molly a Gabriel nakoniec budu spolu.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)