17. júla 2012

Review: Zavrhnutý

autor: Becca Fitzpatrick
názov: Zavrhnutý
originálny názov: Hush Hush
séria: Zavrhnutý (Hush Hush)
rok vydania: 2009; SR: 2010 (Egmont)
GR: 4.01
zdroj obrázku a anotácie: www.goodreads.com

Anotácia - môj preklad, nekopírovať bez môjho vedomia
Pre Noru Greyovú láska nie je súčasťou plánu. Nikdy nebola priťahovaná k chlapcom na svojej škole, bez ohľadu na to, ako sa jej najlepšia kamarátka, Vee, snažila dať ju s niekým dokopy... kým nestretla Patcha. S ľahkým úsmevom a očami, ktoré, zdá sa, vidia do jej vnútra,  Nora mu venuje pozornosť napriek svojim najlepším predsavzatiam. Po sérií hrozných vecí, Nora nevie komu veriť. Patch je všade, kde je ona a vie o nej viac než jej blízky priatelia. Nedokáže sa rozhodnúť, či sa mu má hodiť okolo krku alebo sa utiecť skryť. Keď skúsi nájsť niekoľko odpovedí, zisťuje pravdu, ktorá je oveľa viac znepokojujúca než to, čo ju Patch núti cítiť. Nora sa nachádza priamo v strede starej bitky medzi nemŕtvymi a tými, čo padli - a keď nastane čas výberu strán, zlá voľba ju bude stáť život.


Názor:
Zavrhnutý sa stal mojou srdcovkou netradične. Raz, keď som čítala Kamaráta (časopis určite poznáte) som si prečítala kratučké upozornenie na knihu o padlom anjelovi, ktorý sa zamiloval, ale jeho priateľka vždy znova a znova umierala. Rozhodla som sa, že tú knihu chcem. Ibaže po nejakom čase som netušila, ako sa volá a keď prišiel na pulty Zavrhnutý, myslela som si, že je to ono. (teraz už samozrejme viem, že tá recenzia bola o sérii Fallen). Kúpila som si ho a ešte v ten deň som ho celého prečítala, lebo som sa nevedela zastaviť. O pol jednej nasledujúceho dňa bol prečítaný (začala som okolo siedmej).

Nedávno vyšiel tretí diel (Ticho, apríl 2012) a ja som sa rozhodla, že najprv si pripomeniem predchádzajúce dva, kým sa pustím do tretej. Prekvapilo ma a aj sklamalo, ako veľmi sa mi do čítania nechcelo. Samozrejme, knihu som nečítala prvý krát, ale som toho názoru, že skvelú knihu môžete čítať do zbláznenia a stále vás baví. Tento drobný nedostatok chuti prečítať si Zavrhnutého znova však pripisujem aj tomu, že sa mi v poslednej dobe nič nechce, a preto nemá žiaden podiel na hodnotení.

Trailer na knihu sa mi zapáčil už po prvom zhliadnutí - až tak, že som si hudbu stiahla. Podľa mňa je to jeden z najvydarenejších trailerov, aké som videla. Nielen hudba, ale aj výber obrázkov a textu dodáva tajomnosť a vzbudzuje záujem. Rovnako aj obálka - je excelentná.  V tomto prípade platí, že menej je niekedy viac a fotograf, James Porto, vyjadril podstatu jedinou čiernobielou fotkou ozvláštnenou červeným odleskom pierok. Bola som veľmi rada, že vydavateľstvo ponechalo originálny prebal.
 
Nora je obyčajné dievča. Trocha upäté, zásadové, spoľahlivé. Do jej života vstupuje faktor ohrozenia - Patch. Bojí sa ho, ale zároveň ju priťahuje. Zo začiatku sa mi zdalo, že Nora bude inteligentnejšia než Bella, čo nakoniec nebola pravda. Neviem sa rozhodnúť, ktorá z nich bola viac "na hlavu", ale vedie Bella. (Zavrhnutého som čítala chvíľu po Twilighte preto ich porovnávam) Nora sa aspoň trošičku snažila zachrániť sa a nie bezhlavo utekať nebezpečenstvu oproti - to sa počas deja samozrejme zmení, inak by nebolo o čom písať. Aj keď mala aký-taký pud sebazáchovy, občas mi riadne liezla na nervy svojimi  rozhodnutiami typu: ja neustúpim nech to bude stáť čokoľvek. Vtedy mi pripomínala malé dieťa. 
,,Nie som dobrý, býval som horší."
Patch. Najlepšia postava celého diela. Už len kvôli nemu sa oplatí Zavrhnutého prečítať. Jediné, čo chce je byť človekom. To je jeho túžba už stáročia, odkedy padol. Ibaže získať ľudskosť nie je také jednoduché. Patch je zmietaný tým čo chce a nechce, keď to začína splývať dokopy. Nie je už len arogantný bad boy, ktorý priťahuje pozornosť. Dovolím si tvrdiť, že autorka mu venovala najväčšiu pozornosť ako postave. Tajomstvá, klamstvá, pravda, láska, nenávisť. V ňom sa nájde všetko.
Vee, jej najlepšia kamarátka, bola takisto malým deckom. Nedokážem ju charakterizovať inak než netaktnú, vtieravú a falošnú, ehm, občas trápnu. Niekedy som vážne pochybovala o úprimnosti priateľstva, inokedy zasa urobila pre Noru niečo, čo by asi v skutočnosti urobil málokto. 
Začiatok knihy je trošku pomalší, uvedenie a tak podobne. Potom sa začína rozbiehať, zrazu má rýchly spád a je nemožné Zavrhnutého odložiť skôr než si prečítate posledný riadok. Dej ma presvedčil na celej čiare, ale postavy dostali menej priestoru. Každá má charakteristickú črtu, ale v popredí bol najmä dej a tak sme si ich pocity a vlastnosti mohli domyslieť len z ich konania. Najviac ma iritovala Vee a prenieslo sa to aj na Noru, zatiaľčo Elliot sa mi zdal vykreslený najlepšie. Po Patchovi samozrejme. Jednoznačne patrím medzi jeho fanúšičky. 
Koniec knihy prináša veľa prekvapení. Viackrát som sa stretla s názorom, že je to prvoplánovosť - nech je. Takéto vyvrcholenie som vôbec neočakávala a to ani nehovorím o dialógoch, ktoré boli dokonalé. Miesi  sa v nich flirtovanie, irónia a vtip v perfektnom vyvážení. Kniha ma totálne pohltila. Takto sa to asi nepodarilo zatiaľ žiadnej inej. Nemôžem uveriť, akú šťastná náhoda sa stala, keď som si zaobstarala Zavrhnutého namiesto Pád-u.

5 hviezdičiek

2 komentáre:

  1. Já si tuhle knížku hrozně chci přečíst a společně třeba s Hunger games, který jsem ještě nečetla (a stydím se) je nahoře na to-read listu. Budu si ji muset sehnat, po tvé recenzi vypadá kniha ještě zajímavěji^^
    Tak budu zvědavá, a doufám, že mě to bude bavit víc, než Fallen, který jsem zase četla já... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No ja som ju síce hodnotila 2 hviezdičkami, ale jednoznačne súhlasím s tým, že kvôli Patchovi sa to oplatí čítať. Asi iba kvôli nemu som si zaobstarala ostatné časti série :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)