13. augusta 2012

Review: Jana

autor: April Lindner
názov: Jana
originálny názov: Jane
rok vydania: 2010; SR: 2012 (Ikar)
GR: 3.64
zdroj obrázku a anotácie: www.goodreads.com

Anotácia - môj preklad, nekopírovať bez môjho vedomia
Nútená odísť z uznávanej školy East Coast po náhlej smrti rodičov, Jana Moore sa dá na prácu opatrovateľka v Thornfieldskom parku, majetku Nico Rathburna, svetovo preslávenej rockovej hviezdy na pokraji veľkého comebacku. Praktická a nezávislá Jana sa neochotne stane uchvátenou jej atraktívnym a napätým zamestnávateľom a ocitne sa uprostred zakázanej romance. No Thornfieldský park skrýva tajomstvo a Janin závideniahodný vzťah s Nicom skoro prechádza skúškou v podobe mučivého tajomstva z jeho minulosti. Rozpoltená medzi citmi pre Nica a jeho osudovým tajomstvom, sa Jana musí rozhodnúť: Znamená urobenie správnej veci podľa samej seba vzdať sa pravej lásky?


Trailer k tejto knihe je úplne obyčajný, čo ho robí dokonalým. Perfektne sa hodí k Jane. V pozadí hraje pokojná hudba, text je vybratý vhodne. Proste na jedničku. 

Jana je nové a lepšie prepracovanie Jany Eyrovej. Nás, mladých zaujme skôr, lebo je dej je zasadený do dnešnej doby, ktorá je nám bližšia, vieme si to jednoduchšie predstaviť. Jana je kvalitným prepracovaním Jany. Ak ste čítali Eyrovú a teraz sa pustíte do tejto, uvidíte, že je to presne o tom istom, ibaže s rockovou hviezdou navyše a s úžasnými pesničkami. Škoda, že nie sú skutočné, lebo úryvky boli super, rada by som si ich pustila. (možno sa niektorých dočkáme v básniach - vychádzajú v Januári 2013: Skin - Poems)



Charaktery boli vykryštalizované, ale aj počas plynutia knihy sa menili, robili dôležité rozhodnutia. Boli veľmi flexibilné a realistické. Janu som si hneď obľúbila a Nica ešte skôr než som sa do knihy pustili. Dialógy medzi nimi dvoma sú vynikajúce. Aj keď to bola jediná časť knihy, ktorá sa mi nezdala až tak prerobená, pretože by som ich rozhovory označila sa starosvetské v zmysle spôsobu rozprávania či používania slov. Napriek tomu si zachovali štýl a okoreňovali dej. 

simxa.deviantart.com
Počiatočný príbeh Janinho detstva je trošku upravený, ale vôbec to neprekáža. Okrem retrospektívnych pohľadov sa dočkáme aj ,,prítomnosti" s jej rodinou. Zmeny sa tiež dočkalo všetko ostatné. (veď je to predsa Jana Eyrová len trocha inak) Veľmi šikovne pozmenené a predsa stále v rovine predlohy. Niektoré časti boli zmenené veľmi šikovne a takých originálnym spôsobom, že by to nikomu inému ani na um nezišlo. (určite nie mne) Z toho vidno, ako veľmi má autorka rada pôvodný príbeh.

Román sa zameriava na ,,to, čo je správne" z pohľadu hlavnej hrdinky vždy sa držiacej svojich zásad. Jana túži po vzťahu, ale zároveň sa nedokáže rozhodnúť, čo je správne v takejto situácii.

Najviac z celej knihy sa mi páčilo niekoľko desiatok strán pred koncom, no úplne naviac kinová scéna. Spôsob, akým Nico hľadal Janu, a akým sa znova zišli bol krásny. Táto časť ma dostala do kolien. Vymyslená brilantne a ocení ju každý s romantickou dušou.

Jana je kniha, ktorá ma úplne pohltila. Prečítala som ju na jeden dych, a preto, nečudo, že sa chystám si ju aj kúpiť. Investícia za to stojí. Nadčasový príbeh dokonale stvárnený v našej dobe.

5 hviezdičiek

PS: Nemyslíte, že Spolujazdec je zvláštne meno pre psa?

3 komentáre:

  1. Tento týždeň by mi mala kniha prísť :) Po prečítaní tejto recenzie sa ešte viac teším.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na túto knižku som minule pozerala, že by som si ju rada prečítala. Zase ma obálka uchvátila :) Ale vyzerá byť celkom fajn podľa článku.

    A o čom si písala knihy? Hmm, tipujem, že niečo upírske, však hej? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Túto knižku som si hneď všimla, keďže sa volá ako ja :D A podľa tvojej recenzie vyzerá byť aj super :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)