22. septembra 2012

Review: Spolok vyvolených (Akadémia Temna #1)

autor: Gabriella Poole
názov: Akadémia Temna - Spolok vyvolených
originálny názov: Dark Academy - Secret Lives
séria: Akadémia Temna
rok vydania: 2009; SR: 2012 (Fragment)
GR: 3.75
zdroj obrázku a anotácia z GR, môj preklad

Darkova akadémia je škola ako žiadna iná. Luxusné zariadenie, ktoré sa sťahuje do nového exotického mesta každú semester, študenti neuveriteľne krásni, vyspelí a bohatí, a viac než len nová špipendistka Cassie Bellová. Čim viac vie o Akadémii, tým viac je zvedavá. Aké zlovestné tajomstvá sú strážené Vyvolenými, vybranou skupinou študentov, ktorí držia nečlenov od seba? Kto je cudzincom sliediaci po chodbách v noci? A čo sa skutočne stalo rok predtým, keď posledná štipendistka zomrela za záhadných okolností? Cassie rýchlo zistí, že vedieť málo je nebezpečné, no vedieť príliš je smrtiace.

Gabriella Poole je pseodonym autorky menom Gillian Philip. Žije v Škótsku s manželom, dvoma deťmi, troma psami, dvoma mačkami, škrečkom, troma kurčatami a rybyčkou. Sľúbila si, že už si nezaobstará žiadne domáce zvieratká, ale predpokladá, že sľub poruší. Písanie bolo vždy to, čo veľmi chcela. 

Obálka sa mi veľmi páči - až na tie oči, ktoré sa stali aj charakteristickou črtou Akadémie temna aj na ostatných obálkach. (nepripomína vám to trošku aj McMannovej sériu V zajatí snov? ibaže v tomto prípade sú oči o dosť vydarenejšie) Trailer neexistuje. (aspoň nie oficiálny)

Nová séria z pera Gabrielly má zaujímavý názov, krásnu obálku a perfektný úvod. Prvé strany nás zavedú do minulosti, kde sa črtá príšerné tajomstvo. Autorka sa tým určite snažila navnadiť čitateľov na knihu, pretože ďalšie stránky sú úvodné. Veľmi dlho.

Dejová línia sa mi zdala až príliš jednoduchá. Niekoľko vecí bolo úplne jasných aj bez vysvetľovania nehovoriac o tom, že postava zjavne netušila, kto je ten najhorší kým nebolo neskoro napriek tomu, že autorke sa podarilo vytvoriť niekoľko varovných znakov, ktoré Cassie úspešne ignorovala.

by ValentinaKallias.deviantart.com
Chýbala mi akcia a napätie. Myslím, že autorka sa pokúšala vytvoriť napätú atmosféru, lebo takýto žáner si to vyžaduje, bohužiaľ, sa jej to nepodarilo tak ako so predstavovala. Tých zopár scén, kde sa rozpísala a mali charakter desivého odhalenia a Cassie pri nich búšilo srdce, ma poriadne nudili - prečítala som len kažsú druhú vetu.

Predvídavosť a nedostatok napätia nebolo to najhoršie. Emočne bola kniha na nízkej úrovni. V podstate som mala z Cassie pocit, že okrem strachu je totálne racionálna, nijak extra sa neprejavovala. Čo, samozrejme, malo za následok aj nedostatok emócií z mojej strany. Podľa mňa sú emócie veľmi dôležitou časťou knihy, lebo zanechávajú v nás dojem zostávajúci dosť dlho, takže z tejto stránky veľké sklamanie.

Ani jedna postava ma neoslovila, takže som sa so žiadnou nezžila. Nebudem ich tu teraz opisovať, som si istá, že si ich budete vedieť predstaviť, ak poviem, že to boli klasické pubertálne postavy: nová štipendistka, krásna kráľovná školy, zlý chlapec, dobrá kamarátka, chalan s ochranárskymi sklonmi. Jasné, nie?

Dobrým ťahom bolo vynechanie dvoch mladých mužov bijúcich sa o pozornosť Cassie. Bolo ich totiž viac! To ste nečakali však? No musím uznať, že to nebolo klasické zamilovanie, výber alebo niečo také. Jednoducho a presne táto schéma zapadla do knihy a vôbec som nemala pocit, že sa to príliš rieši.

Spôsob písania bol ako zo šablóny Upírskych denníkov. Rovnako aj obrovské písmená a malý počet strán. Vety boli väčšinou jednoduché, kde tu súvetie. Budem sa opakovať, nedráždilo ma to tak ako pri iných knihách. Práveže mi to k tejto konkrétnej dokonca sedelo.

Koniec odhalil niečo iné než som čakala. Teda čakala som upírov a tí sa v knihe zaručene nenachádzajú (možno trocha, ale nie tak ako si ich práve predstavujete). Prekvapenie na konci bolo naozaj fajn. Ako celok ma však kniha príliš nezaujala. Možno sa mi bude viac páčiť druhý diel - v prípade, že autorka naplno využije potenciál toho, čo už vytvorila v tejto.

2 hviezdičky

3 komentáre:

  1. Čím ďalej, tým menej mám chuť zaobstarávať si podobné knihy, takže myslím, že toto si prečítam jedine v prípade, že na to narazím v knižnici alebo sa budem veeeeľmi núdiť a zoženiem si e-book. No z nejakého dôvodu som naozaj mala dojem, že je to o upíroch (za to môže zrejme to slovo akadémia :P)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, som si istá, že mnoho ľudí si myslí, že to je o upíroch. :D Tiež som to predpokladala, ale nie je to celkom tak. :D

      Odstrániť
  2. Mňa táto kniha vôbec nebavila. Prečítala som si prológ a prvú kapitolu - tam som skončila. V dnešnej dobe je toľko veľa kníh, že ak ma niečo nechytí zo začiatku alebo v tom nevidím aspoň nejaký potenciál, ani nepokračujem s nádejou, že sa to zlepší.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)