29. novembra 2012

IB: Bookworm Monthly (November 2012)


Tri, dva, jeden a je to tu. Spúšťam projekt Bookworm Monthly. Už z názvu je asi jasné, že pôjde o niečo ako "časopis", kde budú všetky knihy prečítané prečítané v danom mesiaci zaradené do sekcíí a okomentované niekoľkými vetami. Súkromný prehľad IB za mesiac november je tu. Enjoy. :)

Kniha mesiaca

Francine Riversová: Vykúpená láska

" kniha ma zaskočila, chytila a nepustila "

Stvárnenie románu ma chytilo za srdce. Vykúpená láska je naplnená emóciami až po okraj a tie sa potom vlievajú do čitateľov a napĺňajú ich. Všetko som si dokázala predstaviť a práve vďaka tomu mi už na prvých stránkach tak tiekli slzy, že som ani nevidela na písmenká. Už dávno som nečítala knihu, čo by sa ma tak dotkla.

Vykúpenú lásku môžem vrelo odporučiť úplne všetkým. Predpokladám, že mnohých by mohol odradiť silne kresťanský motív, sama poznám ľudí, ktorý si "nenechajú tlačiť kaleráby do hlavy", no v tomto príbehu sa toho nikto nemusí obávať. Je to romantický príbeh o láske, živote, zmierení a odpustení, ktoré všetci potrebujeme.

Sophie Jordan: Draki (recenzia zatiaľ nedostupná)

" ohnivý boj o lásku a prežitie "

Dynamický dej nás drží v napätí po celý čas čítania, je ťažké sa od stránok vôbec odtrhnúť. Príbeh lásky medzi lovcom a korisťou je vždy fascinujúci obzvlášť, ak sa okorení aj útekom pred svorkou draki a zložitými vzťahmi v rodine. Hlavné je zostať samým sebou, nedať sa zlomiť a bojovať za svoje sny, akokoľvek nepravdepodobné je ich splnenie.

Odporúčam všetkým nadšencom literatúry pre mladých dospelých, táto kniha stojí za to. Určite si ju nenechajte ujsť, lebo tak skoro sa vám niečo podobné do rúk nedostane. Tlieskam a už sa teším na pokračovanie, ktoré vyšlo pod názvom Draki - Útek. 


Slovenská kniha mesiaca


" čarodejnice ako ich nepoznáte "

Príbeh sa rozbiehal pomalšie, no mal spád, plynul mierne, ale zároveň sa nikde príliš nezastavoval, autorka vynechala nudné opisy, a ak už niečo opisovala, tak nie nudným spôsobom. Veľmi dobre sa čítal, nemohla som sa zastaviť a bola som schopná čítať do noci. Určite za to môžu aj dialógy, pri ktorých som sa pobavene usmievala a aj premyslená zápletka. 

Páčil sa mi nový spôsob stvárnenia čarodejníc a upírov, páčili sa mi postavy - nezvyklo na mňa všetky, páčil sa mi koniec aj začiatok - vrátane priebehu. Dokonca som zistila, že nemám knihe čo vytknúť a považujem ju za najlepšiu fantasy od slovenského autora? Čo ešte môžem dodať? 

Prekvapenie mesiaca

J. L. Smith: Vášeň (Temné vízie #3) (recenzia zatiaľ nedostupná)

" ,,Plazil by si sa kvôli nej po rozbitom skle. Pokojne." ,,Áno, dočerta! Teraz už si spokojný?" | str 246 "

Samotný citát knihy vystihuje, prečo som ostala taká prekvapená a musím povedať veľmi príjemne. (veľmi dôležité je, kto to komu povedal, takže som odstránila mená, z pochopiteľného dôvodu ) Otvorene priznávam, že nie som veľká fanynka pani Smithovej a celú sériu považujem za priemernú, no táto veta na konci, si ma úplne získala a dostala ma na jej stranu. 

I keď bol koniec v určitých smeroch príliš sladký, a celá séria ma viac-menej nezaujala (výnimkou je Gabriel) Knihe som udelila 4*, čo je zatiaľ vôbec najvyššie hodnotenie knihy od Smithovej odo mňa.

Miroslava Varáčková: Obchodníci s nádejou (recenzia zatiaľ nedostupná)

" láska, zrada, napätie, sklamanie, zlosť a sekta "

Naozaj veľmi sa mi páčilo, že dej mal spád, aj keď sa na začiatku rozbiehal pomaly. Do knihy sa dalo pekne ponoriť a zabudnúť na okolie. Príbeh krásne spája obyčajný život s troškou mystickosti. Obchodníci s nádejou sú čiastočne inšpirovaný skutočnými udalosťami, ale čerpajú aj z minulosti, zo života kráľovnej zo Sáby. Za autenticitu pripisujem sto bodov.
Kniha na mňa urobila veľký a výborný dojem, zatiaľ najlepšia kniha od autorky. Odporúčam všetkým, najmä tým čo majú radi históriu, romantiku a napätie

Pohodové čítanie



" prepracované pokračovanie Výnimočnej a Ohnivej " 

Kristin napísala knihu ako Kristin - vynikajúco. No nestačilo to. Nestačilo to na to, aby som sa začítala a úplne ponorila do deja. Často som si robila prestávky a mala som pocit, akoby tá kniha nemala konca.


" vírus útočí "

Dystópia sa dosť rozmohla, ale toto je niečo celkom iné, ako som doteraz bola zvyknutá. Nejde o ďalekú budúcnosť ani o post-apokalypsu a koniec sveta. Ide o mutáciu vírusu. Uf, pri pomyslení, že by sa niečo také mohlo naozaj stať ma striasa. 

Anne Fortierová: Júlia (recenzia zatiaľ nedostupná)

" Shakesperova tragédia vtedy a teraz "

Rómeo a Júlia, najslávnejšia tragédia Williama Shakespeara, sa prelína so súčasným stvárnením, ktoré je síce aj romantické, ale hlavne plné napätia, neistoty a starých tajomstiev, ktoré musia byť odhalené, ak sa novodobý príbeh nemá skončiť tragédiou.

Sklamanie mesiaca


" Zamiluje sa do dobrého upíra, zvedie ju zlý upír a nakoniec sa pridá k lovcom, aby sa pomstila.| z anotácie "

Napriek tomu, že sa mi nepáčil koniec (a preto je táto kniha v sklamaní) sama by som ho určite urobila inak, obdivujem autorku, že sa jej podarilo napísať príbeh o upíroch, ktorí nie sú dokonalí a ani sa nesnažia byť. Páčil sa mi nový uhol pohľadu a istá autentickosť, akú by som skôr čakala v knihe Dracula, no žiadnych desivých vecí som sa nedočkala, naopak v Lokajovi sa budete miestami báť a čaká vás boj o lásku, moc i postavenie, ktorý neskončí tak, ako si ktokoľvek predstavuje. 


" nadprirodzeno v našom živote "

Most kolibríkov má jednoznačne originálnu myšlienku, čo sa už nedá povedať o jeho prevedení do reality. Línia príbehu bola zvláštna. Začiatok zaujal - prvých niekoľko strán, kým som sa nedostala ku Katkinej minulosti. V tej sekunde sa všetko pokazilo. Dej, príbeh, postavy, celá kniha mi začala liezť na mozog. Prekážala mi nereálnosť situácií a divný koniec. Čo sa mi páčilo, boli prvky nadprirodzena. Tejto časti sa nedá nič vytknúť, lebo boli naozaj jedinečné - nestretla som sa s ničím podobným ani v slovenských ani v zahraničných knihách.

Prepadák mesiaca


" kedy už bude koniec? prosím. "

K týmto dvom sériam môžem povedať len toľko, že je to už iba zbytočné naťahovanie času, aby sa vydávali, lebo mám taký dojem, že sa predávajú celkom dobre. Škoda, že ani tie Stefanove denníky sa nepodobajú seriálu - ak by to tak bolo, ja by som bola prvá, komu by sa páčili. Žiaľ je to tak, ako to je. 


" keď to ide so sériou od desiatich k piatim "

Nočné mory sa končia! To je dobrá správa, lebo táto kniha sama o sebe jednou bola, možno ešte tak nepodarený vtip. Osudové rozhodnutie bude patriť k tým knihám, na ktoré sa celkom ľahko a rýchlo zabúda, ale po prvých dvoch dieloch sa predsa len patrí vedieť ako sa séria skončí, však?

------------------------------

Hm, teda niežeby som si robila veľké nádeje, ale ak by sa niekto zapojil do tohto kvázi Meme, tak by som bola rada, ak by mi sem hodil link, aby som sa mohla pozrieť a pridať ho sem. Ďakujem :)

3 komentáre:

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)