24. januára 2013

Recenzia: Na půl cesty do hrobu | Jednou nohou v hrobě (Noční lovci #1, #2)

autor: Jeaniene frost
názov: Na půl cesty do hrobu
originálny názov: Halfway to the Grave
séria: Noční lovci | Night Huntress
rok vydania: 2007;2012 (Fantom Print)
GR: 4.25 / 44,240 hodnotení

Áno, konečne som sa k tomu dokopala a prečítala si to. Áno, Eve mala úplnú pravdu, je to bomba. Áno, aj ja patrím do fanklubu Bonesa. (kto nie, však?) Ďakujem za všetky odporúčania a už teraz odporúčam ďalej, lebo táto kniha nezískala svoje hodnotenie na GR pre nič za nič.

Musím povedať, že podľa anotácie by som knihu až tak do neba nevynášala, obálka tiež nie je nijaká extra. Tu platí pravidlo "Nesúď knihu podľa obalu." Nikdy. Po tonách ospevujúcich recenzií som sa rozhodla, že toto ešte prihodím na to-read a keďže som neskutočne chorá, tak som sa do toho konečne dala. Neľutujem.  Na půl cesty do hrobu je kniha, ktorá úplne pohltí a nenecháva takmer žiadny priestor na nič iné. Začala som hltať riadok za riadkom a podarilo sa mi prečítať ju za jeden deň s menšími prestávkami na jedlo.  

Cat je polovičná upírka a loví upírov až kým jeden neuloví ju. Catin život nebol jednoduchý, čo je len dobre, pretože sa stále zhoršuje. Jej matka nenávidí upírov a ona sama k nim má negatívny postoj. (čím sa vysvetľuje ten lov) Potom jej skríži cestu Bones a beznádejne sa zamilujú na prvý pohľad, ehm, súboj, keď Cat skončí domlátená v bezvedomí. No nie je to sladké?

Zabudnite na upírov, ako ich poznáte. Svätená voda? Pitná. Drevený kolík? Triesočka. Pozvanie do domu? Načo, aj tak prídu. Lebo upíri tvoria, to sa podržte, 5% svetovej populácie. Sú všade. A žiaden Cat neunikne. Toto a ďalšie iné odlišnosti nájdete v knihe, lebo upíri sú predsa len veľmi prispôsobiví a prežijú v podaní každého autora.

Príbeh je veľmi vtipný, presne podľa môjho gusta. Uškŕnať sa nad knihou - to je moje. Po sto stranách ma už začínali bolieť svaly na tvári. (hrdinsky som to ignorovala a čítala ďalej) Humorné podanie boli veľkým plusom k tým všetkým ostatným. Postavy žili vlastným životom, všetky mi boli sympatické. Bones, samozrejme s prehľadom na čele, je dokonalý. Iné slovo mi v spojitosti s ním neprichádza na myseľ a vlastne už je tu.. ta-dá je aj nájomný vrah. Napriek tomu (alebo vďaka tomu?) je vtipný, skúsený, silný, krásny mierne arogantný a panovačný. Čo viac by sme mohli chcieť? Cat je tiež panovačná a tvrdohlavá. Ak si to spojíte získate dialógy na nezaplatenie.

Keďže obaja spomínaní sú lovci, tak príliš veľa romantiky neočakávajte. Narážky, posmešky, horúce scény áno, len nie hlboké vyznania lásky. Pozor! AKCIA! Tej bude hojne. Plánujú vraždu za vraždou, až sa vyvŕbia a rozhodnú sa zmasakrovať dosť veľkú skupinu. Práve ten koniec trošku sklamal, lebo bol prehnaný a hnaný do krajností.Celé vyvrcholenie ma nepotešilo a nemohla som si nechať ujsť pokračovanie.

4 hviezdičky a odporúčanie

 autor: Jeaniene Frost
názov: Jednou nohou v hrobě
originálny názov: One foot in the Grave
séria: Noční lovci | Night Huntress
rok vydania: 2008; 2012 (Fantom Print)
GR: 4.35 / 35,496 hodnotení

Takže  Na půl cesty do hrobu som už pekne-krásne zhrnula a teraz hor sa na pokračovanie. Na pokračovanie som sa vrhla ako hladný na chlieb hneď na druhý deň a do večera bola kniha prečítaná. Až mi je to ľúto, lebo na vydanie ďalšieho dielu v češtine si musím počkať. Našťastie nie tak dlho, ale predsa.

Začiatok bol pomalší, nepodarilo sa mi hneď stotožniť s dejom. Trvalo nekonečne dlho (asi tak pol hodiny), kým som znova hltala stránky na počkanie. No potom som bola nezastaviteľná aj so svojím úsmevom. Znova humor, akcia, dynamika a prekvapenia. Všetko dokopy vytvorilo vynikajúce pokračovanie už existujúceho výborného prvého dielu. Bones bol stále zlatučký a Cat stále tvrdohlavá a dialógy tým pádom veľmi svojské.

Nadšene som uvítala rozvíjajúci sa vzťah medzi Bonesom a Cat, ktorí sa už medzi časom, čo sa ich snažili zabiť na niekoľko spôsobov, prepracovali k večeri. (a čo že nevyšla, aspoň sa snažili) Okolo Bonesa sa motá veľa bývaliek a ešte trošku viac zisťujeme o jeho špecifickej minulosti. Takisto Cat nemá o nápadníkov núdzu. Prežije ich láska? Nie je to romantický film, od začiatku je jasné, že iné jej nestávalo.

Cat už neloví zlých ujov upírov v bare, ale poskočila o niekoľko rebríčkov. Ako veliteľka Národnej bezpečnosti FBI má vlastný tím, s ktorým prežíva dobrodružstvá kade tade po celej krajine, ak zaregistujú mŕtvolku s dierkami v hrdle a bez krvi. Okrem jej vysnívaného džobu sa podieľa aj na príprave svadby jej najlepšej kamarátky. A tam stretáva svoju celoživotnú lásku. Ups. Celoživotnú alebo večnú? Aj to sa porieši.

Môžeme sa tešiť aj na nie veľmi dojemné rodinné stretnutie za podmienok, dajme tomu, veľmi špeciálnych. Mnoho upírov má záujem o miešanku, lebo zjavne žiadny iný polovičný upír nie je dostupný. Takže sa dočkáme aj krvavého predstavenia v boji o slobodu.

Už nemám viac čo pridať, len ešte raz odporúčam úplne všetkým. Dajte sa do toho. A ja sa zatiaľ budem tešiť na pokračovanie: Nenávisť až za hrob.

4 hviezdičky a odporúčanie

12 komentárov:

  1. 8D Pekné recenzie, aj keď 4 podľa mňa nestačia 8P Ja som žiadne negatíva neregistrovala, len som sa priblblo usmievala 8_)
    Som rada, že si sa do toho konečne pustila! 8D Ja som ešte 2ku nečítala, ale už dúfam, že sa k nej skoro dostanem 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si dvojku nenechaj ujsť! Fakt, Bones je ešte lepší. (ak je to možné) :D

      Odstrániť
  2. Dneska jsem si oba díly půjčila v knihovně a fakticky se nemůžu dočkat!! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Čítala som prvý diel a zo začiatku som si nebola istá, či sa mi páči, alebo nie. Čítalo sa to dobre, ale hlavne tie prvé kapitoly mi akosi nesadli a mala som pocit, že je to celé iba predstierané a nie také... hm... reálne. Pri dobrých knihách mám vždy pocit, ako keby som spadla do novej reality.
    Ale potom sa to zlepšilo a knihu, HLAVNE Bonesa som si obľúbila.
    Čoskoro sa tiež chystám na druhý diel, stavím sa, že sa mi bude páčiť oveľa viac ako jednotka. :D
    Super recenzia! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som po prvej kapitoly spadla do paralelného sveta Bonesland a potom som sa z neho nedokázala vymotať. :D

      Odstrániť
    2. No... ja som mala chvíľu pocit, že je to také nereálne... až potom som sa do toho dostala :D

      Odstrániť
  4. Toto som nemala čítať :D pri posteli mám dve(!) hory kníh, ach jaj..."Drevený kolík? Triesočka." :DDD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď hory (skutočné ani knižné) ti neujdú. Toto je jednoducho perfektné. :D

      Odstrániť
    2. Ale polka mi určite ujde, ak nie, tak dostanem napomienku z knižnice :D

      Odstrániť
  5. Night Hunress sa už po prvej časti stala jednou z mojich obľúbených sérií, takže sa teším z každej kladnej reakcie ostatných čitateľov :D Určite sa ešte v ďalších dieloch máš na čo tešiť. Ja osobne na týchto knihách milujem, že Cat a Bones sa donekonečna nenaťahujú o tom, či sú spolu alebo chcú byť spolu alebo budú spolu, ale jednoducho spolu sú. Teda od tej druhej knihy už áno :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je fakt. :D Ja som si pozrela anotáciu najnovšieho dielu, len aby som sa uistila, že sa to nebude podobať pravej krvi. (netvrdím, že blonďatý Viking je nanič, ale predsa len som fandila Billovi.)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)