2. augusta 2013

Čitateľský denník: Antigona

Celý čitateľský denník je mojím výtvorom. Preto vás prosím, aby ste jeho obsah nekopírovali a nevydávali za svoj. Ďakujem.

Antigona...

... obsah:
Prológ:
Antigoniny dvaja bratia sa pobili, v zápale boja sa navzájom zavraždili. Nový kráľ Téb, Kreon, rozhodol, že jedného z nich, Eteokla, pochovajú so všetkými poctami, pretože bojoval za Téby. Druhého, Polyneika, nechal pohodeného na zemi, bez pohrebu, pôct a zakázal komukoľvek urobiť to, lebo on pritiahol s vojskom Argejcov proti Tébam. Antigona požiada svoju sestru Ismenu, aby jej pomohla brata pochovať. Ismena odmietne, tak sa Antigona pokúsi brata pochovať sama.


Prvé dejstvo:
Kreon vysvetľuje svoje dôvody, prečo sa rozhodol Polyneika nepochovať. Po chvíli príde strážca a oznámi mu, že niekto posypal telo nepochovaného. Kreon sa rozzúri, predpokladá, že strážci, čo strážili telo sa nechali podplatiť striebrom. Strážca namieta, no Kreon ho zastaví a dá mu ultimátum: ak sa nenájde vinník, strážci si to odpykajú. (zistia, aké pohromy prináša podlý zisk)

Druhé dejstvo:
Strážca privedie Antigonu, ktorú prichytili, ako sa pokúša brata pochovať. Privedú ju ku Kreonovi, ktorý rozhodne potrestať obidve sestry, nielen Antigonu. Ismena chce byť potrestaná spolu so svojou sestrou, ale Antigona nesúhlasí. Tvrdí, že len ona má byť potrestaná a Ismena si nemôže privlastniť nič z činu, s ktorým jej nepomohla. Antigona prehovorí ku Kreonovi, aby ju zabil čím skôr, lebo ho nechce počúvať.

Tretie dejstvo:
Za Kreonom prichádza jeho syn Haimon a snaží sa ho presvedčiť, aby zmenil svoje rozhodnutie, lebo prostý ľud Téb sympatizuje s Antigonou. Kreon sa nechce dať poučiť svojím synom, obviňuje ho, že príliš túži po svojej verenici Antigone, a táto túžba mu zatemnila myseľ. Haimon nepoľavuje vo svojom presviedčaní, preto sa Kreon rozhodne popraviť Antigonu pred ním, no Haimon odíde. Kreon pozmení svoje rozhodnutie - Ismenu oslobodí od trestu, no Antigonu prikáže odviesť do pustiny a zaživa ju pochovať v skalnej hrobke.

Štvrté dejstvo:
Antigonu odvádzajú do hrobky. Ona si ťažká na svoj osud, smúti, že nikdy nespoznala radosti manželstva a materstva, a namiesto sobáša ju čaká smrť. Náčelník zboru jej hovorí, že aspoň zomrie s vavrínom slávy za sprievodu chválorečenia. Antigona sa prirovná k Niobe, no náčelník zboru ju zavráti - Nioba mala božský pôvod a Antigona len ľudský. Antigona sa cíti, akoby sa jej vysmieval a ešte viac sa ľutuje. Kreon je nespokojný, že jej odvádzanie tak dlho trvá, pohrozí služobníkom, ktorí nakoniec Antigonu zavrú do hrobky.

Piate dejstvo:
Teiresias, veštec, prichádza za Kreontom. Modlil sa k bohom, no tí nepriali jeho obetu, lebo sa hnevajú na Kreonta. Oznámi mu, že ho čaká veľké nešťastie, kvôli ktorému budú plakať ženy aj muži v jeho dome, ak nenapraví svoju chybu. Kreon odmietne zmeniť svoje rozhodnutie, poháda sa s Teiresiom, urazí ho. Teiresias mu predpovedá, že za mŕtvych bude platiť mŕtvymi zo svojej krvi. Náčelník zboru sa snaží dohovoriť Kreontovi, pripomína mu, že Teresiove veštby sa vždy splnili. Kreon sa podvolí a chystá sa pochovať Polyneika a oslobodiť Antigonu.

Epilóg:
Prvý posol donesie zlú správu. Náčelník zboru, chce vedieť akú. Prvý posol oznámi: Haimon zomrel. Kreon prišiel oslobodiť Antigonu, ibaže ona sa už obesila na svojom závoji, Haimon ju našiel, a keď vošiel Kreon vytiahol na neho meč. Kreon utiekol a Haimon sa prebodol. Náčelník zboru konštatuje, že sa napĺňa veštba. Prichádza Eurydika, Kreontova manželka, prvý posol jej všetko zopakuje. Eurydika ho vypočuje, nepovie ani slovo a vráti sa do paláca. Prvý posol a náčelník zboru sa zhodnú, že je to veľmi čudné a prvý posol ju ide skontrolovať. Medzitým sa vráti do paláca Kreon s mŕtvym Haimonom v náručí, a zúfa si nad svojimi minulými rozhodnutiami. Z paláca vyjde druhý posol a zvestuje im ďalšiu hroznú novinu: Eurydika sa pred oltárom zavraždila, prebodla sa mečom. Kreon je zúfalý, chce, aby ho odviedli, obviňuje sa za smrť svojej ženy aj synov (jeho starší syn, Megar, skočil z hradieb a obetoval sa bohom, aby ich udobril a zachránil mesto, po boji oboch bratov). Náčelník zboru konštatuje, že iba rozvážni ľudia vedia byť šťastní a veľké slová neminie veľký trest, rozvahe sa človek môže naučiť až na staré kolená.

literárny druh: dráma
literárny žáner: tragédia
látka:  Svetské zákony vs. zákony božské. (to čo prikazuje kráľ vs. to čo káže tradícia, božstvo) 
téma: Vlastnosti dobrého vladára, schopnosť správne rozhodovať a nedostatok jeho rozvahy.
idea: Príbeh Antigony, ktorá sa napriek zákazu snaží pochovať brata.

motívy: osud, tradície, svetské zákony, láska, úcta k starším
priestor: Téby
čas: tragédia Antigona bola prvý raz prezentovaná v roku 442 p.n.l., presný čas deja nie je známy, je to mýtická doba

postavy:
Antigona - dcéra tébskeho kráľa Oidipa, mladá dievčina so zmyslom pre česť a úctou k bohom
Ismena - sestra Antigony, bojí sa zákazu kráľa viac než si ctí príkazy božstva
Kreon - kráľ Téb, povyšuje seba a svoje rozhodnutia nad bohov
Eurydika - jeho manželka
Haimon - syn Eurydiky a Kreona, ctí si otca, ale snaží sa mu dohovoriť
Teiresias - veštec
strážca, prvý a druhý posol, náčelník zboru, zbor tébskych starcov

kompozícia: prológ, päť dejstiev, epilóg na konci každého dejstva je pieseň zboru
expozícia: (prológ) úvod do deja, predstavenie udalostí vedúcich ku konfliktu (smrť bratov, odchod argejskeho vojska), čas a priestor
kolízia: 1.dejstvo, dej sa zauzľuje, Kreon sa dozvedá o pokuse pochovať Polyneika, rozhodne sa potrestať vinníka 
kríza:  2.,3. a 4. dejstvo, vyvrcholenie nastáva pri potrestaní Antigony
peripetia: 5. dejstvo, zvrat, Kreon zmení svoje rozhodnutie
katastrofa: epilóg, smrť Antigony, Haimona a Eurydiky

konflikt: zákony božské a zákony ľudské
rozprávač: (dráma vo všeobecnosti nemá rozprávača, ak tak veľmi ojedinele, toto dielo však nie)

10 komentárov:

  1. Táto knižka sa mi na moje prekvapenie moc lúbila 8) Čítala som ju pred 4 rokmi a stále mám dej v pamäti 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Stará dobrá Antigona, mala som ju čítať, samozrejme som sa na to vykašľala, lebo však prečo by som to čítala, že? :D Nápad sa mi ale celkom páčil, teda aspoň to, čo nám hovorila profka na hodine, ale že by som ju teraz prečítala, aby som vedela či by sa mi páčila celá, to nie... Mám dosť iného povinného čítania :D
    Ale tento čitateľský denník je dobrý nápad, teda, viem si predstaviť, že by to veľa stredoškolákom pomohlo, hlavne tým, ktorým sa to nechce čítať. Je to rýchle zhrnutie, ale ja by som sa asi bála, že by to na nete našli a jednoducho okopírovali :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si najprv myslela, že to bude neviem-aké-skvelé, keďže to mnoho ľudí vychválilo. A ostala som na to čučať, že čo sa tom vidia?

      "Je to rýchle zhrnutie, ale ja by som sa asi bála, že by to na nete našli a jednoducho okopírovali". No tak nech si to okopíruju, keď im to pomôže. :D (a niektorým nepomôže ani to) Viac by mi vadilo, keby to niekto okopíroval a zverejnil ako svoje, lebo Antigona je krátke dielo, ale ten obsah som písala snáď hodinu.

      Odstrániť
    2. Ten pocit poznám, profesorka nám dá milión klasických anglických kníh z ktorých je ona úplne mimo, div že ich neospevuje a pritom väčšina z nich je úplne o ničom :D

      Tak to verím, ja by som sa určite zamotala vo svojich vetách a potom by som to musela prepisovať, aby to bolo napísané zrozumiteľne :D Ale klobúk dolu, že sa ti to chcelo, lebo ak by som to nemusela čítať a písať rozbor, asi by som sa na to nikdy nedala :D

      Odstrániť
    3. Ja práveže teraz čítam klasiku dobrovoľne. Chcem sa trošku "vzdelávať", s plnohodnotnou literatúrou, ako o nej hovoria a zistiť, či je naozaj taká skvelá. :)

      Mne sa to nechcelo. Musela som sa k tomu prinútiť. :D A prinútim sa aj k ostatným. Napíšem si poznámky teraz, vytlačím, dám zviazať a do povinného čítania už nemusím cez školský rok ani nakuknúť. ;)

      Odstrániť
    4. Presne to robím aj ja, dostali sme zoznam a robím si prezentácie, aby som ich nemusela robiť cez semester a budem mať viac času na iné odborné knihy :D Som rada, že nie som jediná kto takto strategicky zmýšľa :D

      Odstrániť
  3. Toto som zatiaľ nemusela čítať (mám za sebou jeden rok z piatich :D), ale... neteším sa na to.:D Každopádne úplne super je ten obrázok k tvojmu Čitateľskému denníku.:3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, môžeš sa na to tešiť, určite to niekde tam bude. Ja som to čítala ako tretiačka. Ďakujem za pochvalu obrázku, to bola len taká rýchlovka. :)

      btw: chodíš na bilingválne?

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)