6. augusta 2012

Review: City of Glass (The Mortal Instruments #3)

autor: Cassandra Clare
originálny názov: The mortal instruments: City of Glass
séria: Nástroje smrti
rok vydania: 2009 (Margaret K. McElderry Books)
prečítané v angličtine, v slovenčine zatiaľ nevyšlo
zdroj obrázku a anotácie: www.goodreads.com

Anotácia:
To save her mother's life, Clary must travel to the City of Glass, the ancestral home of the Shadowhunters - never mind that entering the city without permission is against the Law, and breaking the Law could mean death. To make things worse, she learns that Jace does not want her there, and Simon has been thrown in prison by the Shadowhunters, who are deeply suspicious of a vampire who can withstand sunlight. As Clary uncovers more about her family's past, she finds an ally in mysterious Shadowhunter Sebastian. With Valentine mustering the full force of his power to destroy all Shadowhunters forever, their only chance to defeat him is to fight alongside their eternal enemies. But can Downworlders and Shadowhunters put aside their hatred to work together? While Jace realizes exactly how much he's willing to risk for Clary, can she harness her newfound powers to help save the Glass City - whatever the cost?


názor:
Tretí diel populárnej série, Nástroje smrti, bol pre mňa boj. Prvá kniha ma nenadchla, no zo zvedavosti som siahla aj po druhej – tá sa mi na počudovanie veľmi páčila. K čítaniu Mestu zo skla som sa musela prinútiť. Nie k ďalšej kapitole, ale doslova k ďalšiemu slovu. 

Nepáčilo sa mi, že autorka všetko tak naťahuje. Akože-tým-myslím-poriadne-naťahuje. Opisy, opisy, opisy na celé strany, keď sa nič podstatného nedialo. Takmer taká hrôza ako Dom v stráni, iba s dvesto stranami navyše. Prvých desať kapitol som čítala viac než dva mesiace, pretože dej stagnoval, takže som nemala chuť v čítaní pokračovať. A potom sa konečne Clareová rozhýbala a Sklenené mesto malo rýchly spád ako len málo kníh. Odhalenia, dôležité rozhodnutia, láska, nenávisť – proste všetko. Ako po masle.

A čo, že došli do Alicante, koho to zaujíma? Netrápia ma stromy, domy ulice. Prečo sa Cassandra najprv všetko tak zdĺhavo rozpisovala, keď námet je perfektný a stačí ho spracovať, ako to aj spravila, ale až pred koncom prvej časti knihy. Následne som stránky hltala na počkanie a do dvoch dní som finišovala. So slzami v očiach pri niekoľkých scénach, dokonca ani nemuseli byť smutné, lebo boli proste dojímavé

,,All that existed was Jace. Nothing else mattered."

by ShaydedxLightning.deviantart.com
Existuje veľmi malá šanca, že ak čítate túto sériu a zatiaľ ste si nezamilovali Jacea, tak v tomto dieli sa to zaručene stane. (samozrejme, až po nudných častiach.) Jeho charakter dostal obrovský priestor. Viac myšlienok a oveľa výraznejšie konanie. Rozpoltený Jace  so slovami, ktoré sa dostanú pod kožu. Práve pri jeho výstupoch som si poplakala. Obdivujem autorku, že dokázala tak nádherne napísať (a vymyslieť) slová, ktoré hovoril. Myslím, že sa jej podarilo vytvoriť jednu z mojich najobľúbenejších postáv.

,,People aren´t born good or bad. Maybe the´re born with tendencies either way, but it´s the way you live your live that matters."

Clary si tiež počínala dobre, nie až tak naivne a rozhodne. Tvrdohlavosť ostala, ale ísť si za svojím je predsa podstatou kníh. Niežeby sa mi ako postava veľmi pozdávala, ale dalo sa to. Z postáv ma prekvapil Simon. Vykľul sa z neho inteligentný a vyrovnaný človek / upír. Mal zopár hlbokých myšlienok v nie práve najhlbších scénach ale aj tak tlieskam. Sebastian, novic v knihe, zamiešal karty najmä na konci a myslím, že ho ešte v nasledujúcich stretneme. A Alec. Uf, na toho nemám žiadne slová. Jednoducho mi vyrazil dych.

Vyjadrím sa aj k angličtine. V krátkosti: myslím si, že je to vcelku náročná kniha na angličtinu. Časti dialógov zvládne asi každý, ale pri spomínaných opisoch (kde som už pomaly aj zaspávala) je náročnejšia slovná zásoba.

Jednoducho mi nejde do hlavy, ako sa z biedneho začiatku mohla stať vynikajúca kniha. Takto nedokáže písať každý, Clare musí mať veľký talent. Klobúk dolu. Určite stojí za prečítanie. Neviem, či je to tak, ale mám pocit, že Nástroje smrti boli pôvodne napísané ako trilógia, pretože toto by pokojne mohol byť posledný diel a všetko je úžasné. No začiatok jej aj tak odpustiť nemôžem.

3 hviezdičky


ďalej:

4 komentáre:

  1. Kamarádka četla (asi ještě čte) tuhle knížku. Česky teda, nevím, jestli tys to četla anglicky nebo jak, no, každopádně, půjčila jsem si ji od ní, ale jelikož jsem neměla páru, o co jde, po třech větách jsem jí ji vrátila (ty tři věty jsem četla asi 5 minut). Ona tu knížku čte už asi .. no, nevím, pár měsíců určitě, co vím, tak byla na straně asi 200,.. Napsané to máš krásně, popis zajímavý, i když bych se asi u těch, jak říkáš, nudných pasáží, musela zakopat do země, no, možná si tuhle knížku někdy přečtu :) Uvidíme, jak to půjde, nemám čtecí období :) Ale zní to zajímavě, takže... Možná! :)*

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Čítala som ju po anglicky. A tie nudné pasáže boli naozaj nudné, preto mi trvalo tak dlho prečítať to. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No neviem, ja som žrala celé TMI tak akosi nekriticky.:D A už dávnejšie, takže neposúdim...:) Ale áno, mala to byť trilógia, no napokon to autorka predĺžila.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kriste, to akože autori fakt nevedia, kedy treba tie svoje série konečne ukončiť? Mňa toto dokáže riadne dožrať! Ale dobre no, sa hneď upokojím :)

    Nástroje smrti mám už dávnejšie zaradené ku knihám, ktoré si musím prečítať, ale nejako sa k tejto sérii neviem dostať...asi to bude tým nedostatkom času :/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)