29. januára 2013

Recenzia: Tigrova misia (The Tiger Saga #2)

autor: Colleen Houck
názov: Tigrova misia
originálny názov:  Tiger's Quest
séria: Tigria sága | The Tiger Saga
rok vydania: 2011; SR: 2012 (Cooboo)
GR: 4.43 / 10,568 hodnotení

Recenzia: Tigrova kliatba (Tigria sága #1)

Chcela by som povedať, že nerozumiem, prečo má táto séria také vysoké hodnotenia, no klamala by som. Úplne presne viem, čo všetkých zráža na kolená. Tigre, obálky, anotácie a najmä autorkin štýl písania. Myšlienka je krásna, zasadená do exotického prostredia Indie - pre nás vzdialenej a nie veľmi známej krajiny, takže okrem čítania sa dozvieme aj niečo nové o tradíciách a povestiach tohto kúta sveta. 

Kelsey sa rozhodla opustiť Rena a teraz žije svoj vysokoškolský život na inom kontinente. (toto hlúpe rozhodnutie mi pokazilo dojem z predchádzajúceho dielu) Smutná, ale nie sama. Nápadníkov má hneď troch, veď čo by to bolo za knihu, keby sa hlavná hrdinka musela uspokojiť s jedným vyvoleným. Preto ju uháňa celkom veľká skupina, lebo neskôr sa samozrejme zapoja aj tigrí bratia. Osobne takýto štýl neznášam. Na každý prst desať chlapov je trošku veľa. Behať od jedného k druhému, tretiemu a tak ďalej je podľa nich vraj náročné a ešte ťažšie je povedať prebytočným, že bude lepšie, ak ostanú priateľmi. Kelsey si však zachovala tvár a ostala verná jednému z nich (nespoilerujem, nepoviem, ktorému :D), hoci druhá polovica knihy a hlavne koniec sľubujú trojuholník ako vyšitý.


Postavy sa nezmenili a neučarujú vám svojou hĺbkou. Kelsey je Kelsey, Ren je dokonalý a potom je tu Kišan. Kišan, ktorý ma v prvej knihe nehorázne naštval už tým, že sa vôbec vyskytol. (určite sa pamätáte na to nečakané zjavenie v lese a potom nie a nie sa ho zbaviť) V druhej knihe som si ho voľky-nevoľky obľúbila. Páčil sa mi stále viac a viac až som mala v hlave mišung, takže teraz neviem, či uprednostňujem Rena alebo Kišana. No fajn, viem. Rozhodne Kišana. Vyfarbila sa aj bohyňa Durga, ktorú upodozrievam, že zariadila tú maličkosť s Renom na konci a pokladám to za vrcholne nevhodné. (čo iné by mohla byť vysoká cena?

Tigrova misia sa číta nesmierne rýchlo a ľahko. Autorka via navnadiť príjemnú atmosféru, keď sa ponorím do deja a je ťažké ma z neho vytrhnúť. Bonusom sú obveseľujúce dialógy s niekoľkými ozaj skvelými hláškami. Páči sa mi aj spôsob pokračovania deja. Páčia sa mi legendy, ktoré vie vpriasť do príbehu, no miestami sa mi celé vyjadrovanie zdalo príliš rozvláčne a zbytočne naťahujúce. Zdĺhavé fakty o Indii sú väčšinou podané zaujímavo, ale výnimky ma dokázali iritovať. 

www.favim.com

Neviem, či som v poslednej dobe prečítala toľko romantiky, koľko bolo v tejto knihy. Ren skladá piesne, básne, dokonca sa pobije - to už hej. Kišan je naproti tomu veľmi otvorený a priamy. (už ho musím prestať vychvaľovať) Na druhej strane, nemôžem povedať, že by kniha vo mne vyvolala nejaké silné emócie. To veru nie. Niektoré časti boli troška predvídavé, iné sa mi vôbec nepáčili. Rozčarovane som sa uistila o trojke Kišan-Kelsey-Ren (už zasa som ho celkom podvedome dala na prvé miesto. dosť!), no pasáže prinášajúce napätie (aspoň predpokladám, že som mala byť napätá) ma nechali chladnou, dokonca sa mi zdali nudné a zbytočne sa naťahovali.

Prečo teda štyri hviezdičky? Lebo je to kvalitná kniha, keď si chcete oddýchnuť a zabudnúť na okolie. Pretože je veľmi vtipná, veselá a kvôli Kišanovi samozrejme. Hviezdičku som strhla za Durgu a niekoľko nudných častí. 

4 hviezdičky

12 komentárov:

  1. Možná jsem to neměla číst :D Teď mám hezky naservírované spoilery, protože dvojku mám teprve zarezervovanou v knihovně...ale Kišan? Co jsem tak prolézala tumblr, tak k němu snad zběhly všechny holky xDD

    A chválím recenzi, teď se těším ještě víc (až si zanadávám..:D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dúfam, že sa skoro k nej dopracuješ. :D a Kišan sa vyfarbil, na kočkoša. ;)

      PS: spoilery? čo konkrétne, posnažím sa dať to preč. nerada spoilerujem, no možno som si niečo neuvedomila. :)

      Odstrániť
    2. doufám, že ta dobrý duše co ji má půjčenou ji začátkem února vrátí (někteří lidi jsou hrozné potvory a dokážou tu knížku držet i když ji máš rezervovanou a někdy z nich i vylízá, že schválně...vážně se těším na praxi..bude to dobrodružství :D )jsem pevně rozhodnuta zůstat u Rena...

      Beru svoje spoilery zpět :D když u mě je spoiler i anotace druhých dílů (a právě proto, je mám přečtený všechny dopředu...jsem divná)...holt jsem prostě dramatama trénovaná...

      Odstrániť
    3. Tým by som sa netrápila. Ja si tiež niekedy, keď ma séria veľmi zaujme čítam dopredu anotácie. A mám taký protivný zvyk, že sa občas neudržím a pri rozčítanej knihe si prečítam koniec. Niekedy to povzbudí, ale niekedy to vezme chuť do čítania. :D

      PS: Niekedy to tí ľudia nerobia kvôli zdržovaniu, ale keď ti knihovníčka zakaždým povie a rýchlo doneste tú knihu, lebo je žiadaná a blá, blá tak len jej napriek to nespravia. :D (osobná skúsenosť)

      Odstrániť
  2. Mě se do toho až zoufale nechce. Ta jednička mě místy vyloženě nudila, pak jsem začala mít pocit, že pořád jenom čtu, co má Kelsey k obědu a kolik mýdel má koupelna v letadle (vážně, koho to zajímá?). Kdyby to nebylo tak tlusté... ale takhle... no nevím, nevím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne takéto časti sa mi absolútne nepáčili. Naozaj ma netrápi aká je tá kancelária a na koľko spôsobov je urobená torta. No čo už. :D

      Odstrániť
  3. Má to nádhernú obálku (prvý diel má krajšiu :P) a tigre atď...ale ani to by ma neprinútilo ani to v celku slušné hodnotenie, keď pripočítam v globále tupú hrdinku a zbytočné opisy a trojuholník..tie veci, za ktoré ja už vraždím. :D No dobre. To hodnotenie zvedavosť + obálka = mix, ktorý donúti aspoň uvažovať.
    LEN TEN NÁZOV! Bože, znie ako z tých kníh (teraz už trápnych) Klub záhad, presne tie, ktoré majú gýčovíté obálky mne sa ten názov prieči z celej duše.
    xD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Klub záhad? A čo Tigrí tím? To číta moja sestra aj s čarovnou lupou a neviem čím všetkým. :D Ber to z tej lepšej stránky - v tigrej ságe ťa aspoň toto nečaká, a samozrejme, je tu Kišan. ;)

      Odstrániť
    2. Čarovnú lupu som ja poctivo vytratila a pamätám si, že som bola veľmi naštvaná, lebo som z toho potom nič nemala. Koľko som vtedy mala rokov? 8? Už vtedy ma to nebavilo. :D
      Kišan a iný mi zase vsúvajú do pozornosti Rena (čo by tiež nemusela byxť zlá možnosť :)). Tak neviem, ale asi si obľúbim Krišana lebo mi príde viac záporácky, záporáci 4 - ever! :D

      Odstrániť
    3. Ja som tiež niekoľko častí Tigrieho tímu prečítala, ale bez lupy, nemala som chuť sa s tým babrať, keď som tam aj tak nič nevidela.

      Kišan nie je záporák. On je bojovník. A veľmi priamy muž... tiger. :D

      Odstrániť
  4. Jednička se mi líbila. Jsem zvědavá co řeknu na dvojku :D..

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Bože, tento diel sa mi páčil oveľa viac ako ten prvý! A obálka tiež (kvôli Kišanovi).

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)