17. februára 2014

(RC) Recenzia: Beznádejná

autor: Colleen Hooverová
názov: Beznádejná
originálny názov: Hopeless
séria: Beznádejná | Hopeless
rok vydania: 2012; SR: 2014 (Ikar)
GR: 4.48 / 87,979 hodnotení


Colleen Hooverová

Zbožňuje hudbu a je odborníčkou na diétnu pepsi. Podľa chuti dokáže povedať, z ktorej reštaurácie pochádza. Je na nej úplne závislá. Okrem toho, že je spisovateľkou je aj matkou, manželkou, nindžom a presvedčenou realistkou. Okrem série beznádejná napísala aj série Slammed. Momentálne pracuje na Ugly love a Maybe Someday , ktoré by mali uzrieť svetlo sveta už tohto roku. Obe knihy sú samostatné.


Trailer & Obálka

Práve som zistila, že Beznádejná nemá trailer a som z toho riadne zmätená. Strašné. Bola som presvedčená, že ho bude mať. K obálke by som chcela povedať len niekoľko slov. Všetci vidíte, aká je krásna, čiže to netreba opakovať. Chcela by som však upozorniť na fakt, že pod prebalom sa skrýva aj veľmi pekná tvrdá väzba.

Moje myšlienky 

Keď som zazrela túto knihu, hneď som vedela, že si ju chcem prečítať. Páčila sa mi už na pohľad a anotácia sľubovala výbornú oddychovku. A moje očakávania ďaleko presiahla. Čo som si sľubovala? Príjemné čítanie, zamilovanú historku a niekoľko vtipných momentov. Namiesto toho som dostala všetko, čo čakáte od ideálnej knihy - zápletku, fajn postavy, romantiku a aj napätie. Keďže sa mi táto kniha nesmierne chytila, tak som trošku zaexperimentovala s recenziou. Bavte sa a dajte vedieť, či sa vám nový formát páči.

Beznádejnú si prečítajte lebo...


... je to silná kniha, skvelý príbeh.
Beznádejná ďaleko prekoná očakávania všetkých, čo ju pokladali len za ďalšiu romantickú love story.


... má unikátnu zápletku.
Naozaj ma prekvapilo, že sa z obyčajného začiatku vykľul taký zložito vymyslený príbeh. S každou ďalšou stranou pribúdali odhalenia, zvraty a všetko sa čím ďalej tým viac zauzľovalo, a to iba preto, aby to nakoniec mohlo do seba perfektne zapadnúť. Úžasne sa prepletá jednoduchá dejová línia s ťažšou témou, akou je týranie a zneužívanie detí nepochybne je. Veľmi sa mi páčilo, ako v nej autorka dokázala skombinovať neskombinovateľné. Beznádejná je perfektne vyvážená. Nie je tam príliš veľa toho ťažkého, ale stále dosť na to, aby to nebola len zamilovaná knižôčka bez hlbšieho zmyslu. A práve tieto pasáže, kde je Sky len obyčajným dievčaťom prežívajúcim prvú lásku, sa dočkáme odľahčenia.


... je nabitá emociami.
Široká škála pocitov, od lásky až k nenávisti. Je tam každá jedna. Niekedy je potrebné čítať medzi riadkami. Nie všetko je čierne alebo biele, nie všetko je také ako sa zdá. Colleen vyslovila niekoľko nádherných myšlienok a podľa mňa sa jej podarilo popasovať s témou, ktorú si vybrala veľmi dobre. Napriek ťažkej téme, kde hovorí o zneužívaní detí a o tom, aké ťažké je dosiahnutie oslobodenia, sa jej podarilo neprepadnúť len do negatívnych myšlienok. Beznádejná má mnoho vtipných momentov, humorných hlášok a pojašených tínedžerov.


hengie.deviantart.com


,,Obloha je vždy krásna. Aj keď je tma, prší alebo sú na nej oblaky, vždy sa na ňu dobre pozerá. Je to moja najobľúbenejšia vec, lebo viem, že ak sa niekedy stratím, budem osamelý alebo vystrašený, stačí pozrieť nahor a ona tam bude bez ohľadu na všetko... A vždy bude krásna."  | str. 325


... je romantická.
Miestami až nereálne. A viete čo? Aj tak sa mi to páčilo. Nech si vraví, kto chce, čo chce. Je fajn vedieť, že to zlé v našom živote nám nemôže vziať ľudí, ktorým na nás záleží. Či už je to mama, najlepšia kamarátka alebo priateľ. Šťastní to ľudia, čo majú niekoho po boku aj v tých najhorších chvíľach. Sky pomohol najmä Holder, chlapec so zlou povesťou, ale dobrým srdcom. Ich vzťah sa mi páčil, určite bol zidealizovaný aj keď tam bolo pár temnejších chvíľok, možno až príliš intenzívny na ich vek, čo vám budem hovoriť, no zároveň bol skvelý, príjemne sa to čítalo.


... postavy sú skutočné.
Skutoční ľudia so skutočnými príbehmi. Je to síce „len“ fiktívny príbeh, ale (!) postavy sú presvedčivé. Nie len zopár pubertiakov, takmer každá jedna má svoj príbeh, nesie si v sebe svoje trápenie. Colleen sa pekne pohrala so psychikou, zamotala osudy a nakoniec nechala svet svojich postáv vybuchnúť, aby mohli začať znova.


... štýl je absolútne úžasný.
Už dávno som nebola tak neodtrhnuteľná od knihy. Musela som ju prečítať na jeden dych, pretože som nedokázala prestať. Pokúšala som sa, ale na nevedela som sa sústrediť na nič iné, myšlienky mi utekali k príbehu, takže som to vzdala a nechala sa unášať na riadkoch až do konca.


... v skutočnom živote nie každý nájde šťastný koniec.
Nie každá postava mala happy-ending, ale takto je to aj v skutočnosti nie?


 ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Ikar ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
Kúpiť knihu Beznádejná

14 komentárov:

  1. Tento styl recenze se mi líbí. :) Bez naděje bych si chtěla moc přečíst.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super napísané.:) Knihu som čítala a v podstate súhlasím, akurát ma nevzala až tak veľmi, ani neviem prečo... Každopádne by som si od Colleen rada ešte niečo prečítala.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dooobře napsané!

    Obálka je moc pěkná s tím musím jen a jen souhlasit. O knížce a asi ani o autorce jsem před tím neslyšela, ale pravděpodobně jsem asi měla. A musím přímo souhlasit se začátkem tvé recenze - většinou když od knížky nečekáš nic moc tak tě vždycky (nebo - skoro vždycky) příjemně překvapí. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Páči sa mi tento nový formát recenzie. Recenzia je aj plná prekvapení- spisovateľka-nindža (WTF?) a kniha s 5 hviezdičkami, to už tu dlho nebolo. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Toto bola naozaj super kniha, neviem sa dočkať, kedy sa pustím do druhej časti :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. "Skutoční ľudia so skutočnými príbehmi. Je to síce „len“ fiktívny príbeh, ale (!) postavy sú presvedčivé. Nie len zopár pubertiakov, takmer každá jedna má svoj príbeh, nesie si v sebe svoje trápenie. Colleen sa pekne pohrala so psychikou, zamotala osudy a nakoniec nechala svet svojich postáv vybuchnúť, aby mohli začať znova." - Mám sa báť? :D

    Určite si ju MUSÍM prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pekná recenzia 8) Mňa kniha tiež na pohľad hneď zaujala, takže som si ju musela kúpiť, ale ešte som sa k čítaniu nedostala. Veľmi sa na ňu teším, som zvedavá, či sa mi bude téma páčiť 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Chodím okolo tejto knihy stále a stále a neviem sa rozhodnúť.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Na túto knihu píše toľko ľudí pochvalné recenzie, že už ma ani neláka ju prečítať, aj keď si myslím, že by sa mi to určite páčilo :D :D
    Som divná, možno raz.
    Super recenzia. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Styl recenzie sa mi pacil, nie je to o obsahu knihy ale o jej istych strankach, takze na zaklade tejto recenzie by som po nej asi v knihkupectve siahla. Nie je mi vsak jasne, preco je podstatne komentovat v recenzii obalku knihy - to je presne to, co je v knihkupectve matuce a ziadnym sposobom nevyjadruje potencialnu hodnotu knihy (takuto obalku by mohol mat aj navacsi brak na svete:-). Preto pozeram recenzie, aby som sa vyhla kupe peknych kniznych obalok:-) PS - Sorry za anonyma, este som technologicky dezorientovana...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Na túto knihu sa chystám. Všetci hovoria, že je veľmi dobrá :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)