11. júna 2012

Review: Milenec snov (Dark-Hunter #1)

autor: Sherrilyn Kenyon
názov: Milenec snov
originálny názov: Fantasy lover
séria: Dark-Hunter
rok vydania: 2002; SR: 2010 (Ikar)
zroj obalu: www.goodreads.sk

Anotácia (môj preklad z goodreads.com - nekopírujte bez môjho vedomia)
Drahý čitateľ,
byť uväznený v spáli so ženou je zaujímavé, ale byť uväznený v stovkách spální viac ako dvetisíc rokov nie je. A byť zakliaty do knihy ako otrok lásky môže zničiť dokonca aj deň Spartského bojovníka. Ako otrok lásky, viem všetko o ženách. Ako sa ich dotýkať, ako ich vychutnať, a väčšinou ako ich potešiť. Keď som bol privolaný splniť sexuálne fantázie Grace Alexandrovej, našiel som prvú ženu v histórii, ktorá vo mne videla  muža s mučiacou minulosťou. Iba ona sa obťažovala odviesť ma zo spálne a ukázať mi svet. Naučila ma znova milovať. Ja som sa však nenarodil, aby som miloval. Bol som prekliaty kráčaním večnosťou osamote. Ako generál, pred dlhou dobou som akceptoval môj trest. Až doteraz, kým som našiel Grace - jedinú vec, bez ktorej moje zranené srdce nemôže prežiť. Láska dokáže vyliečiť všetky rany, ale dokáže zlomiť dvetisíc rokov starú kliatbu?
Julian Macedónsky

Názov presne vystihuje knihu. Nebudem tvrdiť, že je to kniha pre dospelých (bolo by to pokrytecké), nakoniec, aj keď sa aspoň raz v kapitole vyskytuje intímna scéna nie je to až také "drsné". Čo ma však na knihe zaujalo je spôsob akým autorka prepojila prítomnosť a minulosť. Popravde, musela som si trocha oprášiť vedomosti o gréckych bohoch, lebo tých je tam hojne a veselo si zasahujú do života obyčajných smrteľníkov rovnako ako to robili v minulosti.

Keďže bol Julian privolaný, ako otrok lásky vyhovujúci prianiam žien už stovky rokov, samozrejme sme sa dočkali krásneho chlapa. Jeho minulosť tvorí dokonalú zápletku rovnako ako jeho boj o budúcnosť. Zo školy už vieme čo-to o Sparťanoch, ale tu sa dozvedáme oveľa viac o ich zvykoch (mimochodom, nič príjemné). Spomenuté sú aj niektoré významné bitky, zaujímavo prepojené s touto fiktívnou postavou (myslela som si, že skutočne žil, ale nie, on je iba vymyslený). Grace je typická hrdinka ženských románov s netypickým povolaním - je sexuologička, od nej sa tiež odráža zopár zaujímavých zápletok. Potom sú tu už spomínaný bohovia, Afrodita, Hefaistos, Eros. 

Som Julian Macedónsky, narodený v dome Dioklesa Spartského a bohyne Afrodity. Som Grécky, Macedónsky a Thébský generál. Svojím nepriateľom, chvejúcim sa hrôzou iba z mojej prítomnosti, známy tiež ako Augustus Julius Punitor.

Nápad vytvoriť poloboha, ktorému žiadna žena neodolá vďaka neuveriteľnej kráse je novinka. (jasné, všetci hrdinovia kníh sú neodolateľný, ale iba jeden z nich je synom bohyne lásky Afrodity) Vtipné okamihy nastávali, keď sa k nemu ženské nahrnuli a každá čosi chcela, takou polovýnimkou bola šťastne vydatá  Selena, najlepšia priateľka Grace. Psychopatický pacient, žiarlivá matka a zlosťou nepríčetný brat dotvárajú atmosféru.

Román nemá veľa prvkov z prítomnosti, väčšinou sa príbeh sústredí na Juliana, takže sa smerujeme retrospektívne do minulosti. Koniec je prezradený už na začiatku knihy, (niežeby nikto očakával smutný koniec) ale prezradenie veľmi neprekážalo, lebo onedlho sa zjavil Julian a čitateľské myšlienky sa poberajú iným smerom.

Milenec snov je zaručene veľmi dobrá oddychová kniha, na akú sa nezabúda. Hodí sa na upršané popoludnie alebo aj večer. Necháte sa unášať príbehom a pekne sa zrelaxujete.

4 hviezdičky

2 komentáre:

  1. To neznie ako nič, čo by som si prečítala, ale nápad je originálny.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Simon :)
    prepáč, strašne dávno som tu nebola!
    Máš krásny dizajn fakt! Dobre si to tu rozbehla :)
    Máš niečo nové? Ako škola? :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)